Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo DOHODNINA – Vprašanja in odgovori

DOHODNINA – Vprašanja in odgovori

Glede na to, da sem dobila izpolnjen obrazec za dohodnino 2006 in je v njem zapisan določen znesek za porodniško (1108), prav tak znesek sem dobila tudi napisan na izpisku od Centra za socialno delo, me zanima, ali se izplačilo za mesec december 2006, ki je bil izplačan v mesecu januarju 2007, ne šteje v dohodke za leto 2006, čeprav je izplačilo za december 2006?

malo zmedeno, a upam, da razumete kaj me zanima

lep dan še naprej

Štejejo se datumi izplačila, se pravi če je decemberska plača izplačana januarja se ne šteje v dohodnino 2006 ampak v 2007!

lp

Štejejo se dohodki izplačani v letu 2006. Tako se dejansko štejejo plače oz. porodniške zasluzene za mesece dec 05 (izplačilo jan 06) do nov 06 (izplačilo dec 06).

Ok, hvala.

lep dan še naprej

A zavarovanje stanovanja gre kam v olajšavo?

Lep dan še naprej

Po moje ne, bi bila pa zelo vesela, saj je kar drago…

Po moje ne, bi bila pa zelo vesela, saj je kar drago…

MI LAHKO KDO RAZLOŽI ZADNJI STAVEK. CEL TA ODSTAVEK SEM SKOPIRALA IZ DOHODNINA.COM ČE JAZ TO PRAV RAZUMEM. LAHKO OTROKA UVELJAVLAJM JAZ ČEZ LETO NA KONCU PA GA UVELJAVI ŠE MOŽ??? NEKAJ MI NE ŠTIMA. A NI BILO VEDNO TAKO, DA GA LAHKO UVELJAVI SAMO EDEN OD STARŠEV, AMPAK SAMO V PRIMERU, ČE GA NISI +E ČEZ LETO UVELJAVLJAL

podatki o vzdrževanih družinskih članih (vpisani so podatki, ki jih je poslal izplačevalec. Če posamezni podatki pri vzdrževanih družinskih članih niso pravilni ali niso popolni, jih popravite ali dopolnite (npr. če ni pravilna oznaka sorodstvenega razmerja). Če vzdrževanega družinskega člana pri odmeri dohodnine ne želite uveljavljati, ga prečrtajte. Vpisanega vzdrževanega družinskega člana morate prečrtati, tudi če niso izpolnjeni zakonsko določeni pogoji za uveljavljanje olajšave (npr.: vzdrževani družinski član ima lastna sredstva; otrok, starejši od 18 let, ki se ne izobražuje, ni prijavljen pri službi za zaposlovanje …)

– POMEMBNO – podatke lahko spreminjate – če je olajšavo med letom uveljavljal mož, jo v napovedi lahko uveljavlja mama;

Jaz si to razlagam tako (kot sem naredila sama).

Na moževi napovedi sem olajšavo za otroka prečrtala in ga vpisala v mojo napoved.
Kar pomeni, da bo olajšavo uveljavljala mama, ne glede na to, da je otrok “po defaultu” vpisan v očetovo napoved.

S tole letošnjo dohodnino je vse skupaj bolj šlamparija – če mene vprašaš!

LP, V. =˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘= Ste že slišali, da ni nihče popoln??? =˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=˘=

Mož ga prečrta, doplača dohodnino, ti pa ga vpišeš in dobiš vrnjeno – “podatke lahko spreminjate”

to pomeni, da ne glede na to, kako sta imela urejeno med letom, lahko na koncu leta prijavi otroka kot olajšavo kateri koli od partnerjev.

nikoli ni bilo tako, da bi otroka lahko uveljavljal le eden od staršev. če sta ga uveljavljala oba, je davčna avtomatsko razdelila olajšavo na pol in pri vsakemu upoštevala samo polovico.

otroka vsaj na koncu leta MORA vpisati kot v olajšavao vsaj eden od staršev, drugače olajšava propade, seveda pa, če ste ga uveljavljali že med letom, ta olajšava nima “vidnega” efekta pri odmeri dohodnine.

Iskalnika sedaj ne znam uporabljati, 30.4.2007 pa se približuje.

Dodatno zdravstveno zavarovanje pri Vzajemni plačujem prek Klika – v arhiv ne morem pogledati(sem poskusila, pa mi ne najde). Koliko naj vpišem v napoved dohodnine, da sem plačala Vzajemni. Kje ste ve dobile ta podatek?

Hvala!

Vzajemna je vsem poslala izpisek, koliko je bilo lanskega leta plačano dodatnega zavarovanja;
če pa tega nisi dobila, pa pač seštej zneske po položnicah – tako sem jaz lani naredila 🙂

DObiti bi morala podatek, koliko si med letom plačevala, pokliči jih in to ti morajo dati, povedati!

vpisati moram dohodnino, pa me zanima, če
– so avtorski honorarji že predhodno vpisani ali jih mora zavezanec vpisati sam
– je že vpisano obvezno zavarovanje, ki se plačuje pri delodajalcu
– dodatno zavarovanje moraš najbrž vpisati sam- to sklepam po enem od spodnjih postov
– kaj je še potrebno vpisati ( razen otrok)

ali je mogoče poklicati kakšno dežurno številko ali pisati na e-naslov z vprašanji geled dohodnine ter kdaj so dosegljivi?

vsem hvala za pomoč

-zanima me ali lahko kot olajšavo daš nakup pralnega stroja – ekonomsko varčnega oziroma z oznako A?
-zanima me tudi ali lahko mož ki je tujec z stalnim bivanjem v slo lahko da kot olajšavo če je plačal izpit iz slovenščine za tujce ki ga je oprvaljal?
-in še nekaj me zanima če ima mož pod olajšave vpisano hčerko ali ima kaj več olajšav če ima tudi lekarniške račune vpisane (za koliko zneska mora biti računov)?

lp in hvala za odgovore

Ali mi lahko pojasnite, kdo lahko te olajšave uveljavlja in za kaj ??
Npr. živimo v hiši, ki je last le ene osebe od treh živečih tu; lani smo zamenjali sistem centralne kurjave (cca 1 mio sit) in vsi k temu prispevali…je to sploh to???
Hvala za pomoč.

meni so poslali od vzajemne obvestilo koliko je bilo lansko leto vplačano

olajšave pod C so namenjene nakupu hiše ali stanovanja.
vzdrževanje se vpiše pod A4, do tega so upravičeni lastniki ali najemniki, če imajo račune, ki se glasijo na njihovo ime.

1. ne, oprema ni več olajšava
2. če je mož rezident in kot tak zavezanec za oddajo dohodnine, potem lahko
3.olajšave recimo za lekarniške račune lahko znašajo do 2% osnove za dohodnino, ne glede na to ali zavezanec uveljavlja olajšavo za otroke

Ja, omenjeno sodi pod A.

a potem moj oče ki je lastnik stanovanja v katerem so najemnikilahko upošteva kot olajšavo zamenjavo strehe na bloku v katerem ima to stanovanje, položnice za zbiranje sredstev prihajajo na njegovo ime…

lp

Naslovi vprašanje raje na družinsko pobudo.

ne, ker je pogoj, da v stanovanju, za katerega se plačuje vzdrževanje tudi dejansko prebiva.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close