Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo dodatno kolektivno pok. zavarovanje

dodatno kolektivno pok. zavarovanje

Tole me bo čist izmozgal! Ne vem, kako pravilno poknjižiti temeljnico za obračun plač. V podjetju (s.p) imamo sklenjeno dodatno kolektivno pokojninsko zavarovanje. Del prispevajo delavci, del pa delodajalec. Tisti znesek, ki ga prispevajo delavci zmanjšuje delavčevo bruto osnovo (in s tem seveda tudi zmanjšuje osnovo za prispevke in davke) in pri sumarni izplačilni listi je za ta znesek nižji skupni bruto. Del, ki ga prispeva delodajalec je viden na plačilni listi, vendar ne vpliva na nič. Torej Skupni znesek premije, ki jo podjetje vplača na račun pokojninske družbe znaša npr. 170.000 (60.000 prispeva delodajalec, ostalo delavci). Kako naj prav poknjižim premijo, ker na konto 4720 naj ne bi knjižila celotnega zneska, le del, ki ga prispeva delodajalec. Znesek, ki delavcem zmanjšuje bruto naj bi knjižila nazaj na konto 4700 ampak men to ni logično. Ker pol, ko delamo zaključno bilanco je potrebno posebej prikazat prispevke za PIZ in morajo znašat 8,85% od bruto, če pa jst vsak mesec nazaj na konto 4700 doknjižim po 110.000 pa to ne bo več matematično logično.
Nč več ne vem… Nimam koga vprašat, na internetu ne najdem nikjer primera knjiženja ali pa vsaj razlage kako je prav. Lepo, lepo prosim nekoga, ki ima enak primer kolektivnega zavarovanja, da mi razjasni zadevo.

Hvala vnaprej!

Vprašajte na forumu:
davkoplacevalci. com
racunovodja. com

Niman namreč takšne zadeve in ni mi čisto jasno, zakaj znižate bruto.
Menila sem, da je tisti del, ki ga plačuje delavec sam, odtegljaj od neto plače delavca.

Pa ni čisto tako, ker gre za dodatno KOLEKTIVNO pokojninsko zavarovanje, se pravi ga plačujemo preko podjetja in tisti del, ki ga prispeva delavec mu zmanjšuje bruto plačo, vendar je omejen tako procentualno na letni ravni, kot tudi, da delavec zato ne sme imeti nižji bruto kot je predpisan z zakonom. No, če ima mogoče kdo izkušnje s takim primerom lepo prosim za nasvet.

LP

gre za klasično PDPZ – delodajalec je pristopl k pokojninskemu narčtu, del plačuje delavec, del delodoajalec – vse pa se šteje kot plačilo delodajalca – ker del, ki ga plčauje delavec znižuje bruto plačo – se pravi na ta del se ne obračunavajo prispevki in ak. dohodnine.

Knjižiš enostavno v breme 47 (472?) in mislim (sedaj nisem v službi, ne moram pogledat) 25 a li 28 in to je to.
Mesečne premija skupaj – del ki znižeuje bruto plača delavca in dek, ki ga doda delodajalec – skupaj en sme presegati 40.400 (cca).

ne vidim nobenega problema, mi iamo to v firmi že trejte leto – vse je bilo OK tudi z oddano dohodnino in obrazci M4.

če te zanimo ša kaj, lahko dobiš odogvor v ponedeljek, ko bom v službi

Ja, sej men bi blo tut najbolj logično, da celoten znesek 170.000 knjižim na 4 in protikonto 2, ko delam temeljnico, ob plačilu s TRR pa zaprem 2 in to je to. Ampak kao ni prou (sm brala na računovodja.com). Lepo prosim, če lahko pogledate vašo temeljnico in potem napišete, kako prikažete knjižbo na temeljnici za glavno knjigo.

LP

ja sem pogledala (imam tudi zapisano – vprašala sem na ZRF v juliju 2006 -R. Hieng) knjižiš na 472 in na 285 ostale kratk.obveznosti (lahko bi bilo tudi 255). Ne prikazuješ nič drugega, ker na 470 definitivno ne paše, ker to ni bruto plača (ki bi bila priznana za M4), pač pa prikazuješ vse na 472- stroški PDPZ – seveda če govoriva o PDPZ, kjer je delodajalev vključen v pokojninski načrt in se celotne vpračane premije smatrajo kot vplačilo delodajalca (ki jih lahko uveljavi v obrazcu DDPO, fizična oseba pa tega ne more uveljavljati pri dohodnini).
Nisem pa zasledila, da to ne bi bilo v redu (kot praviš na računovodja.com?)
Vsako leto imam revizijo, pa imeli smo tudi preglednotranje revizjie, pa je vse OK.

Ja, pri nas v bistvu delavec vplačanih premij ne more uveljavljati kot davčno olajšavo, saj mu premije zmanjšujejo bruto plačo in s tem seveda tudi prispevke in davke. Potem bom pustila tako, kot sem do sedaj knjižila pa tudi obremenjevala se ne bom več ali je prav ali ne. Najlepše hvala za vaš trud in pomoč!

LP

Gospa z nickom amp, ali pa kdo drug, ki ima tak primer, še bi rabila pomoč v vezi z DKPZ saj smo pri izdelavi davčnih obračunov. Kako ste znesek vplačanih premij (vsoto konta 4720) vključili v davčni obračun? Je potrebno znesek (smo s.p.) izvzeti iz davčno priznanih odhodkov in jih prikazati posebej v olajšavah za dodatno pokojninsko zavarovanje? Razmišljam v pravo smer?

Najlepše hvala za pomoč!

ja, znesek odhodkov za PDPZ odšteješ od davčno priznanih odhodkov (govoriva o odhodkih!), kot olajšava pa se prizna zneske PLAČANE premije PDPZ – to pomeni kar je plačano v letu 2006 – DOHODNINSKO !! (torej ni nujno, da je to isti zneske, kot si ste ga odšteli kot davčno nepriznan –

Upam, da sem zadosti jasno napisala, oz. da povzamem:
-odhodki (PDPZ oz. konto 47xxx oz. obračun pri plači od jan 06 do dec 06)
-olajšava = plačana premija – torej od plače dec 05 do nov 06 (vsaj običajne firme imajo plačo cca 10.-15. v naslednjem mesecu.

Še ena malenkost… V katero vrstico v davčnem obrač. akont. doh. (s.p) pa vpišem premije DKPZ kot davčno neprizan odhodek, mogoče 6.24 ? Vem, da jih je potrebno ponovno vpisati pod št. 15.8.

Hvala za pomoč

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close