ustanovitev d.o.o.
Prijateljica mi je predslagala, da ustanoviva podjetje d.o.o. Za začetni kapital, prostore in ostale stroške bi poskrbela ona. Želi, da bi bila v registrih jaz prijavljena kot lastnica (brez vsakih obveznosti), ona pa kot direktor. Zagotavja mi, da ne bom imela nobene odgovornosti ali težav. Ali je to res?
Ali je pri nas možno prijaviti “osebni bankrot” – ko človek zaradi minimalne plače ni več sposoben plačevati svojih dolgov.
Hvala zan odgovore.
Hah, to mi je pa čudno, da bo dala vsa sredstva, na papirju pa ne bo imela ničesar? Čemu naj bi to služilo? Malo se le še pozanimaj oziroma jo izprašaj.
Osebni stečaj pa bo mogoč, ko in če bo sprejet nov zakon, ki so ga v januarju pripravili na MP-ju. Zajema vse insolvenčne postopke, med njimi tudi osebni stečaj.
LpS
problem je v tem, ker že ima eno podjetje, kjer se je zaplezala in dolguje kar precejsno vsoto, tako da čaka, da bodo upniki predlagali stečaj. Če bi ustanovila še eno podjetje, bi ji verjetno pobrali vse. Še vedno me zanima, ali se jaz kot lasntik podjetja lahko izognem vsaki kazenski in materialni odgovornosti?
Hm, v takem položaju podjetnice, ki jo omenjaš kot bodočo poslovno partnerico, bi se jaz močno zamislil, preden bi šel v kakršnokoli španovijo. Lahko povprašaš za strokovni nasvet tudi kakšnega dobrega pravnika, ki obvlada področje gospodarskih družb – ampak bodi skrajno previdna.
Mislim, da to ni najboljša varianta za rešitev njenih poslovnih težav in že zavožene firme. Kje imaš garancijo, da bo sedaj kaj bolje?! Sploh pa se ti najbrž niti ne sanja, kakšne so njene neporavnane obveznosti in v kaj vse lahko s tem zabredeš.
Saj mene ne zanima, kako bo poslovala. Glede na to. da jaz v novo podjetje vložim samo moje ime kot lastnik podjetja (tudi direktor bo ona) in NIČ DRUGEGA, me pravzaprav ne zanima, ali bo poslovala pozitivno ali pa bo spet ustvarila izgubo. Ne nameravam si tudi prisvojiti del dobička – če seveda bo.
Rada bi samo vedela, če imam kakšne materialne in kazenske odgovornosti- če sem lastnik podjetja d.o.o.
pravnoformalno d.o.o. jamči samo s svojim osnovnim kapitalom, se pravi, da lastniki ne odgovarjajo s svojim lastnim premoženjem. Razen, v določenih primerih, če pride do kakršne koli goljufije (spregled pravne osebnosti), kar pa je verjetno treba dokazat.
mislim, da kazensko odgovarja odgovorna oseba v podjetju, to pa je direktor in ne lastnik.
kljub temu se jaz osebno v kakšne mutne posle z nekom, ki je že zdaj dolžan okrog in okrog ne bi spuščala.
Forum je zaprt za komentiranje.