Plača vodje financ in računovodstva
Vodje financ in računovodstva, napišite prosim, kakšno plačo imate. Moja je 230.000 neto + prehrana + prevoz na delo. Opravljam pa popolnoma vse v zvezi z računovodstvom (vključno z bilancami in pripravami na konsolidacijo) ter seveda financami. Računovodje, napišite koliko zaslužite, da ugotovim, če sploh lahko vprašam za povišico.
Ola, glede na to, da sem navedla, da je to neto plača in nisem napisala, da je moja plača tolikointoliko (ker potem ne veš ali je bruto ali neto); in da tako na neto kot na bruto plačo vplivajo določeni pogoji (na neto npr. olajšave za otroke, na bruto pa minulo delo), mislim da nisem naredila nobene napake. Poleg tega pa ljudje radi primerjamo tisto, kar dobimo nakazano in nas ne zanima tisto, kar dobi država.
Drugače pa sem na tem delovnem mestu že veliko let, vendar priznam, da nimam sposobnosti ocenjevati primernost plače ostalih ljudi na podlagi enega odstavka na spletni strani. To vprašanje je bilo namreč namenjeno računovodjem in ne psihologom.
Za ostale pa še vedno velja, če lahko navedete vašo plačo.
minulo delo je del bruto plače, medtem ko raznorazne olajšave, prevozi, malica (nekateri celo odštejejo kar se jim trga od plače) nikakor ni del tega – ravno iz tega razloga se edino tako lahko plače primerjajo – npr. minulo delo vleče za seboj nekaj izkušenj?
Če si drugačnega mnenja lahko napišem da mi izplačajo 15.000 Sit, pozabim pa napisat da imam obroke za kredit 800.000 Sit. Ne vem koliko si boš pomagala z mojim podatkom….
odgovoril sem ti kot računovodja in ne kot psiholog.
Ola, neto plača= bruto plača – prispevki – dohodnina; sem ne spada malica, prevoz, še manj pa obroki za kredit. Jaz v mojem postu nisem napisala, da sem dobila nakazano 230.000 SIT, temveč da imam 230.000 SIT neto plače + prehrana + prevoz na delo. Če imam kredite, je to moj problem.
V bistvu je ta debata podobna tisti dilemi, kaj je bilo prej jajce ali kokoš. Tako bruto kot neto plača nekja povesta, na obe vplivajo faktorji, ki med sabo niso vedno primerljivi, vendar se ne gre za velike mesečne razlike. Seveda ti ne oporekam, da bi bilo kaj narobe, če bi navedla bruto plačo; vendar tudi z ono drugo ni nič narobe (saj je to plača brez olajšav).
Mislim, da si tip, ki išče dlako v jajcu in če si dejansko računovodja, se mi tvoji podrejeni smilijo.
Lep sončen dan,
Ana
po eni strani pišeš da rada primerjaš kar dobiš nakazano, po drugi strani pa praviš da prehrane in prevoz in kredite pa ne šteješ.
neto plača se ne da primerjati – jajca, kokošiin dlake gor ali dol.
razlike so velike – oseba ki ima npr. 3 otroke (od tega enega invalidnega) in druga ki nima otrok se ob isti bruto plači neto razlikuje za veliko, pa obe isto delata.
po drugi strani je pa res da na tvoje delovno mesto vpliva precej dejavnikov ki jih nisi naštela :
– velikost podjetja
– kompleksnost podjetja
– število podrejenih
– tip odgovornosti
– tip lastništva in izvor kapitala
in še veliko bi se našlo.
Tako iz glave bi rekel (po podatkih, ki si jih napisala) bi bila plača (Bruto :)) nekje med 300.000 in 1.600.000
ena ana napisal:
> Vodje financ in računovodstva, napišite prosim, kakšno plačo
> imate. Moja je 230.000 neto + prehrana + prevoz na delo.
> Opravljam pa popolnoma vse v zvezi z računovodstvom (vključno z
> bilancami in pripravami na konsolidacijo) ter seveda financami.
> Računovodje, napišite koliko zaslužite, da ugotovim, če sploh
> lahko vprašam za povišico.
Torej, družba, gremo dalje. Moje vprašanje še vedno velja pod istimi pogoji. Naj samo povem, da je neto plača brez olajšav za otroke.
ola, da ti povem še moje mnenje – pa sem vodja FRS z bistveno večjo plačo kot ena ana – odvisno je, za kakšno populacijo pripravljaš podatke. V letno poročilo daš seveda bruto plačo poslovodstva, če pa pripravljaš podatke npr. za javnost za upravo (poslovodstvo ali za vse indivudualne plače), pa lahko narediš predračun iz bruto plače brez olajšav – in tako se podatki tudi prikazujejo. Tako, da je tvoja pripomba, da ona ni niti vodja, niti ne zasluži te plače, čisto neumestna.
Ko pa govoriš o kreditu, pa nima nobene veze niti z brutom plačo niti z neto plačo, je pač samo odtegljaj od plače, tako kot prevoz prehrana nima veze niti z neto, niti z bruto pačo, pač pa je samo povračilo materialnih stroškov, ki poveča priliv na TRR – tako, da tudi iz tvojih komentarjev ne izhaja, da si nek strašen strokovnjak.
še enkrat ponavljam – edino primerljiv podatek je bruto plača, vse ostalo je zavajanje ter potencialno skrivanje. Dal sem že ekstremen primer o osebi brez otrok i nekom ki ima celo invalidne otroke, kjer bosta neto plači se razlikovali , čeprav bosta bruto plači enaki. Seveda pod predpostavko da je delo enako. Lahko bi še naštel primere zlorab takega prikazovanja podatkov, medtem ko je navedba da je odvosno od populacije za katero pripravljaš podatke v najmanjši meri podcenjevanje ljudi, če ne že kaj več.
Ker je bilo vprašanje postavljeno v smislu primerjave plače glede na delovno mesto je edino logično da se primerja bruto plača ki je odvisna le od delovnega mesta in njegove zahtevnosti, kar pa sem nekaj postov kasneje tudi navedel (kompleksnost del, ki se opravljajo).
Moja pripomba glede kredita pa je bila samo odgovor na opombe ene ane, da ljudje radi primerjajo kar dobijo nakazano – kot vodja FRS verjetno veš da v mnogih podjetjih kredite trgajo direktno od plače ter je neto plača zmanjšana v nakazilu na TRR (v tem smislu seveda tudi prevoz in prehrana).
Če bereš površno moje odgovre si seveda lahko ustvariš tako ali drugačno sliko, na koncu vedno o tvojem delu sodijo drugi.
brez veze se prepucavamo, če trgaš kredite to pač ni več neto plača, pač pa nakazilo na TRR in tukaj se nimamo več kaj pogovarjati.
Saj jaz se strinajm, da je bruto plača relevanten podatek, samo hočem povedati, da tudi ko primerjamo neto plače se zadevo preračunava. Jaz konkretno imam otroka (in olajšavo) in vedno povem, da je moja neto plača (preračun iz bruto plače) xx tolarjev – in to ni enako moji neto plači, ki jo dobim (ali ne dobim, če imam kredti in prejmem povračila) nakazano na TRR. Jaz vedno poudarjam, da neto plača, ki jo posameznik prejme ni pravilni podatek – sem komaj prepričala direktorja firme, da svoje podrejene (vodje služb) ne primerja in ocenjuje po neto nakazilih (pač pa po bruto oziroma preračunanih neto plačah – brez olajšav, ki jih ima posameznik). Samo hočem povedati, da tudi je tudi podatek o neto plači lahko razumljiv in primerljiv.
Se tudi strinajm, da izdelava bilanc in priprava na konsolidacijo (to pomeni, da samo v IPI in BS vnese ppodatke skupino ter morebiti naredi še druga razkritja ni neka strašna zadeva, sploh če gre za eno hčerinsko podjetje, kjer praktično pač vodi računovodstvo po enotnih usmeritvah (po možnosti niti računovodski pravilnik oziroma metode vrednotenja oz. računovodske politike ne fura sama – pač pa sve kot del skupine. Vse je pač odvisno kaj res zna, kaj res dela – lahko je praktično na ravni knjigovodkinje, lahko je kaj več – svoj položaj v firmi pa mora poznati sama.
Plače vodje FRS (kot jaz poznam pa so dejansko od 220-550 neto (ali če greva bolj strokovno 370-380 pa do 950-1000 tisoč). Ve pa se, da niti delo, niti odgovornost, niti zadolžitve za navedene razpone plač niso med seboj primerljive, tako da smo zopet na začetku.
saj se v bistvu razumemo in strinjamo.
Čeprav v začetku vsak napiše malo po svoje, pa malo nestrpnosti, pa malo površnosti, potem pa v bistvu govorimo eno in isto,vendar ne razumemo drug drugega.
Ravno študiram za izpit poslovno komuniciranje – in to je ena glavnih težav – ne govorjenje, ampak poslušanje in razumevanje.
Lep dan še naprej, A.
Forum je zaprt za komentiranje.