Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Redna zaposlitev in s.p. kot dopolnilna dejavnost

Redna zaposlitev in s.p. kot dopolnilna dejavnost

Pozdravljeni,

Zanima me, kako je z dohodnino in davčnim obvezancem, če sem redno zaposlen in imam letne prihodke (dohodninska napoved) višje od 5 mio SIT poleg tega pa bi želel odpreti še s.p. kot dopolnilno dejavnost.
Ali se mi prihodki iz s.p. upoštevajo ločeno glede na prag 5 mio SIT za davčnega obvezanca ali pa gre vse v skupni “žakelj”?
Prav tako me zanima kako je potem s prijavo dohodnine (plača + dohodek iz s.p.)

pozdrav
BM

Vse gre skupaj.
V dohodnino gre pač plača, kolikor jo dobiš in tudi dohodek iz dejavnosti. Se sešteje, pa ko boš odprl s.p., boš prijavil, koliko predvidevaš dohodka in ustrezno plačeval že tudi akontacijo davka na dohodek iz dejavosti.
Podobno, kot pri plači plačuješ davek – akontacije.

Drugače popoldanski s.p. ni iz vidika davkov popolnoma nič drugačen, kot navaden s.p., razlikuje se edino v tem, da plačuješ prispevke za zadravstveno in pokojninsko zavarovanje iz plače, ne pa iz dejavnosti. To se pravi, namesto velikih zneskov, zaradi katerih se obrtniki ponavadi zelo jezijo, plačuješ okoli 5.800 mesečno.

DeLili, hvala za odgovor.
Mogoče sem vprašal narobe. Zanima me, ali sem potem že davčni zavezanec, če imam že iz naslova plače več kot 5 mio SIT in potem preko s.p. ustvarim recimo še dodatnih 2 mio SIT. Torej samo s.p. še ne prekorači magičnih 5 mio SIT jaz kot fizična oseba pa jih.
Gre pač zato, da iz s.p. ja kot dopolnilne dejavnosti, ne pričakujem velikih zaslužkov, pa ne bi bil rad zato obravnavan kot veliki obrtnik, ki je tudi davčni zavezanec.

BM

Ojla.
Davčni zavezanec si tko ali tko 🙂
Najbrž si hotel vedet, če si zavezanec za DDV. Ne, to ne boš, v kolikor ne pričakuješ iz naslova dejavnosti prometa nad… ne vem zdele točnega zneska… sam najbrž je res 5 miljonov.
Vsekakor pa se tvoja plača tle vmes ne šteje.
Zavezanec za DDV si samo na podlagi prometa iz dejavnosti.

Pozdravljeni !

Če potrebujete računovodske storitve pišite na : r.partner@email.si

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close