POMOČ OB ROJSTVU OTROKA
Pravkar sem nekaj preverjala na strani http://dohodnina.fidus.si/ in tam je v rubriki kateri dohodki se ne vpisujejo v davčno napoved, navedena tudi pomoč ob rojstvu otroka, meni pa so z občine poslali potrdilo o izplačilu in tudi odtegnili akontacijo dohodnine.
Kaj je sedaj s tem?
Ali se to vpiše ali ne? Poslala sem vprašanje na DURS ampak me zanima, če že kdo kaj ve.
Hvala
Sem dobila odgovor od občine in tako kot pravi Pipi+, ne gre za paket CSD-ja, ampak od občine, ki pa naj bi bil tudi neobdavčen – preberite odgovor:
Spoštovani !
V skladu z 6. členom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (Uradni list RS 115/05) ) je bila sprejeta sprememba oz. dopolnitev 20. člena Zakona o dohodnini. Na osnovi navedene spremembe je v 12. točki 20. člena upoštevana sprememba oz . dopolnitev v tem smislu, da se dohodnine ne plača od starševskega dodatka in pomoči ob rojstvu otroka, ki jih upravičenci prejmejo tudi na podlagi predpisa samoupravne lokalne skupnosti. Navedena sprememba se v skladu z 61. členom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-1D ) upošteva že pri odmeri dohodnine za leto 2005.
Dohodki, za katere veljajo oprostitve in zmanjšanja davčne osnove že za leto 2005 so v obrazcu Napovedi za odmero dohodnine za leto 2005 vpišejo pod 9000 na strani 6 pod ustrezno rubriko.
Dohodki vpisani v navedene oznake, se ne vštevajo v osnovo za odmero dohodnine za leto 2005, obračunana in plačana dohodnina od teh dohodkov se poračuna pri odmeri dohodnine za leto 2005.
Izplačevalci dohodkov so bili dolžni do 31.1.2006 prejemnike sredstev obvestiti tudi o vrsti dohodkov, ki so po 20. členu ZDoh oproščeni plačila dohodnine, zato vam predlagam, da od izplačevalca zahtevate povzetek obračuna za izplačane dohodke.
Davčna uprava Republike Slovenije
Forum je zaprt za komentiranje.