Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo DOHODNINA – olajšava 2% ali 4%

DOHODNINA – olajšava 2% ali 4%

Zdravo.
Prosim za pomoč, če kdo ve.

V lanskem letu sem si nabrala računov iz lekarne in plačujem Vzajemno. Torej si lahko vpišem do 2% te olajšave.

In ker plačujem še kredit od nakupa stanovanja, si lahko vpišem še 2% olajšave, ker odplačujem kredit (zneski glavnice).

Skupno torej lahko uveljavljam 4% olajšave. Imam prav?

Hvala za pojasnilo.

Ja, tudi jaz tako razumem. Če uporabiš program iz dzs, je poleg izračuna tudi analiza, kjer je to lepo razvidno (brez olajšav, maximum in trenutne olajšave).

Imam pa eno vprašanje: nisem lastnik hiše, kjer živim in ne najemam stanovanja – ali je sploh kakšna možnost, da uveljavljam vlaganje sredstev doma? V lanskem letu smo namreč urejali podstrešje, kamor smo vložili lepe denarje (tudi računi so na moje ime).

LP

Glede na navodilo, ki je priloženo obrazcem, ne moreš uveljavljati olajšave. Omenja samo lastnike in najemnike teh objektov.

Še podvprašanje glede na spodnji post, ki sem ga zasledila in sicer, da lahko uveljaviš skupno kar 6% olajšave.
2% pod A in 4% pod C. To bi bilo fino, če bi jaz vedela, kam naj pišem moj kredit, ki ga plačujem za stanovanje.
Pikola. Ne vem več nič. Kaka “fsrana” država.

Če kaj veš, mi javi.

LP

Lekarna, Vzajemna je olajšava – 2 %
Kredit za stanovanje C-2 – 4 %
Skupno torej 6 %.
Lep pozdrav

Hvala za informacijo. Zlata si.

Saj tako sem tudi jaz brala – nič ne morem uveljaviti za vložene milijone, kaj č’mo, bo treba otročka uštimat čimprej :))))
Krediti za stanovanje pa pod C – max 4% (ta olajšava izniči B in A-točko 4), torej ti pod A ostane 2% (PZZ + ostalo), skupno 6%.

A je vseeno v katerem letu si najel kredit? Ali mora biti začetek odplačevanja leto 2005?

Ali lahko pod C pišeš tudi račune za gradnjo ( cement, pesek,… ) ?

Hvala !!!

Tati1

Vseeno, kdaj si najel kredit. Banka ti naj pošlje potrdilo, koliko posojila si odplačal v letu 2005. Meni so poslali na pisno prošnjo in tudi ločili obresti in glavnico.

sanja dol.
račune za gradnjo lahko vpišeš pod C1

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close