Ko sem se sam lotil menjave olja.
Ko sem se sam prvič lotil menjave olja pri motornem kolesu.Šel sem do svojega pooblaščenega servisa in tam kupil olje,filter in tesnilo.Ko je bilo olje po vožnji fino ogreto sem se lotil odvijanja vijaka oljnega karterja.Ker sm imel okoli mašine naknadno nameščeno zaščito v primeru padca,ki je delno zakrivala vijak oljnega karterja sem se tega lotil odvijat z viličastim oz. navadnim ključem,ker z drugim nisem prišel zraven.Zategnjeno je bilo kot 100 hudičev in mi ni uspelo odvit,zraven pa je bila še vroča izpušna cev napoti.Potem sem nataknil rokavice in še 1X poskusil,spet ni uspelo.Potem sem nataknil ključ znova na vijak in se v leže z nogo uprl v ključ.Nekaj se je premaknilo,zato sm bil vesel,da sm ga končno sprostil.Potem sem ugotovil,da se sploh vijak ni premaknil ampak samo ključ,ker sm vijak delno posnel oz. obrabil.Potem sem hotel poskusiti s ključem rinko ampak nisem zaradi zaščitnih cevi okoli motorja mogel zraven.Torej sem se lotil odstranjevanja te cevne zaščite,en čas se je vijak normalno vrtel,potem pa se je ustavilo in je izgledalo,kot da se nekaj vse skupaj vrti.Zato sem se potem lotil odstranjevanja oljnega filtra in upal,da mi bo vsaj to uspelo.Zabil sem izvijač skozi star filter in obrnil ter potem do konca odvil.Glede vijaka oljnega karterja sem pa obupal in šel do soseda,ki ima več primernega orodja in je že več različnih stvari rihtal,motorke,kosilnice…Potem mi je on pomagal to cevno zaščito odstraniti,ampak sva ugotovila da sva jo lahko samo na tisti strani,kjer se izpušča olje,kar sicer ne bi bilo nič narobe,če se nebi jaz odločil,da se s tem nebom več jebal,ampak bom šel raje na servis,da mi kot zaščito namontirajo nekakšne štofeljce in to cevno zaščito popolnoma odstranim.Na desni strani je pa mogla ostati pritrjena,ker je bilo na to pritrjena vzmet od centralnega stojala.Prej je bilo to baje pritrjeno na nekaj drugega,kar se je odstranilo,ko so mi gor dajali to zaščito.No,vijak oljnega karterja nama je le uspelo odvit,pravzaprav sosedu in olje je lepo teklo ven.Ko se je to izteklo sem vzel aluminijasto tesnilo in ga nataknil na vijak,šele doma sm ugotovil,da je to tesnilo popolnoma sploščeno le na eni strani,z druge je pa imelo nekakšen utor in nism bil popolnoma prepričan kako mora biti obrnjen.Zdelo se mi je,da mora biti sploščena stran obrnjena proti glavi vijaka zato sem jo obrnil tako in upal,da bo prav.Sosed je privil,jaz sem pa odvil filter,namazal gumico filtra s svežim oljem in ga namestil in zategnil na roke kolikor sem lahko,ker pa sem imel mastne roke ga je sosed še s cunjo prijel in zategnil kolikor je lahko.Potem sem nalil olje točno 2,8 litra,kolikor je pisalo v podatkih.Potem sem vžgal motor in se malo peljal in se pripeljal nazaj.Počakal sem par minut,da se je olje izteklo na dno in sm odvil merilno paličico,jo obrisal,privil nazaj in še 1X pogledal.Kazalo je med min in max,še sosed je pogledu ampak jo ni privil ampak samo nataknil in pogledal.Jaz sem se takrat spomnil,da je pri naši vrtni kosilnici isto,da se pogleda na merilno paličico,ko se jo samo natakne,ne ko je privita,ampak me ni skrbelo,ker sm nalil toliko kolikor je pisalo.Par dni je motor stal v garaži in ni bilo videti nobene kapljice na tleh.Potem pa sm se še preventivno naročil na servis za pregled še ostalih stvari.Tam je ugotovil,da ni bil ne vijak in ne filter dovolj zategnjen,ker je olje malce puščao.Očitno je bilo med delovanjem mašine to bolj opazno pa še olje je bilo namreč bolj segreto in bolj tekoče.In koliko sem privarčeval,ker sem to sam naredil?Le okoli 10 eur.No pred servisom sem sosedu še kupil eno šteko sixpacka 0,5 l Uniona v zahvalo za pomoč,torej sem prišparal le okoli 4 eur,ker pa sem skoraj zjebal glavo vijaka,pa sem privarčeval še kakšen evro manj,ker bo naslednjo sezono preventivno treba zamenjat vijak,da nebo potem tko,da ga kdaj nebomo več mogli niti odviti.
Imam občutek da nisi ravno vešč mehaničarskih del. Najbolje je da ga odpelješ kar na servis.
Jaz sem imel nekoč BMW F650GS in ko sem menjal olje in filter sem lahko izpustil ven samo olje ki je bil v karterju, ostalo ki je bilo pa nad črpalko v posodi pa ni šlo ven, ampak sem ga moral izsesati. To pravim zato ker so to štosi ki ti jih mora nekdo povedat.
Ja tko je to,prej sem jaz vse na servise vozil,pa sm se letos odločil,da kakšen evro privarčujem.No potem je blo pa tko,da sm komaj kaj privarčeval,ampak to je bilo v prvo.Za drugo leto se bom bolj pripravil,se pozanimal kako mora biti tesnilo obrnjeno in s kolikšno silo je treba zategnit oljni filter,da bo prav.Tokrat je bilo kar na roke pa ni bilo dovolj.Sem pa včeraj v Kranju po naključju opazil trgovino z orodjem Würth in šel gledat za moment ključ in pa za nastavke za na oljne filtre.Sem šele par dni kasneje na oljnem filtru opazil,da je napisano na njem s kakšno silo ga je treba zategniti.Pa nevem,če se mi tako dobro orodje splača kupovat,ker bi precej let minilo preden bi s svojim delom prihranil to razliko kot če bi ga raje peljal na servis.Nastavki za filtre različnih velikosti,katere lahko zategneš z moment ključem so bili kar nekaj čez 100 eur,sam moment ključ pa je bil pomoje tud tam nekje okol 130 eur.