Kilometri ali letnik
Kupujem manjši avto za 5000 – 6000 eur, pa ne vem, kaj je bolje: kupiti mlajšega z več kilometri ali starejšega z manj kilometri. Kakšno je vaše mnenje in zakaj?
Gledam na primer Mitsubishi Colt, letnik 2008 s preko 100.000 km, kar se mi zdi za 4 leta star avto kar dosti – 25.000 km na leto. Zdaj pa ne vem, ali je to dober znak, ker pomeni, da je bil avto vožen na dolge proge in je “ulaufan”, ali to pomeni, da je že precej obrabljen za svoja leta.
Vidim tudi avte, stare 5 – 6 let, z zelo malo kilometri (25.000 – 35.000), pa sem spet skeptičen in si mislim, da tak avto mora biti zelo “len”.
Mi zna kdo strokovno razložiti, kaj pri avtu več šteje, kilometri ali leta, ali morda primerno razmerje in kakšno je to, da lahko raćunam na to, da bo avto še dolgo zdržal?
Oprema in ostali podatki:
Podvozje:
– ABS zavorni sistem
– pomoč pri zaviranju BAS
Varnost:
– 6 x Airbag
– 3.zavorna luč
– kodno varovan vžig motorja
Notranjost:
– število sedežev: 5
– komfortni sedeži
– nastavljiv sedež
Udobje:
– klimatska naprava
– tonirana stekla
– električni pomik stekel
– el. nastavljiva zunanja ogledala
– ogrevanje zunanjih ogledal
– centralno zaklepanje
– centr.zaklep. z dalj. upravljanjem
– nastavljiv volan po višini
– nastavljiv volan po globini
– servo volan
– multifunkcijski volan
Multimedia:
– avtoradio:Radio CD 4x15W (RDS) z upravl. ob volanu
– potovalni računalnik
Uporabnost:
– deljiva zadnja klop 1/3 – 2/3
– Isofix sistem za pritrditev otr.sedeža
Ostalo:
– 1.lastnik
– nepoškodovan
– nekaramboliran
– avto je garažiran
Če kupuješ od lastnika potem ugotovi zakaj ima avto kilometrov kot jih ima. Nedavno sem gledal malčka s 15000 km strega dobrih pet let. Vozim se v službo 30-40 km vsak dan. Rekel je, da je avto kupil za ženo, ki pa ni vozila. Pregledal sem pedala, sedeže in druge dele, ki bi lahko kazali na prevrtene kilometre in mislim, da tu ni bilo goljufije.
Če kupiš od agencije so vsi lastniki bile stare mame, ki niso nikoli vozile avto drugam kot na servis. Strejši model z malo kilometri ima ponavadi težave s klimatsko napravo. Tu je lastnik vedno šparal saj klime ni rabil. Dober servis in menjava plina z dezinfekcijo ne bo škodil.
Kupovanje od prijateljev. Ne priporočam. Kupili boste slab avto in izgubili prijatelja. Torej odločitev je mlajši avto z več kilometri, ker je verjetnost, da so ti bolj realni. Lastnik naj bo prvi. Na spletu je namreč vrsto vozil relativno poceni z malo kilometri in letniki 2010, 2011, ki imajo že drugega lai tretjega lastnika.