Na testu: Dacia Sandero Stepway dCi 90
Na test smo prevzeli vozilo Dacia Sandero Stepway dCi 90, ki je v primerjavi s tisto, ki smo jo imeli lani avgusta na testu malce posodobljena.
Test prejšnje: http://avto.over.net/testi/dacia_sandero_stepway_dci90/
Cena testne različice: 11.430 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 11.570 EUR
dodatna oprema: varnostna blazina za sovoznika, kovinska barva – slednje sicer ni potrebno doplačati.
Za začetek debate ta podatek, da je nova Dacia Sandero cenejša, ima pa že serijsko vgrajen radio z branjem z USB-ja, serijski pomik sprednjih stekel in daljinsko zaklepanje.
Tako je. Ima. Opravlja se s pomočjo tipk, ki so ob volau na desni strani, tako kot imajo to nameščeno vozila Renault.
Dacia Sandero ima serijsko vgrajen servo volan že v opremi Story (druga po vrsti), medtem ko ga ni pri osnovni opremi Base.
Poznamo sicer še nivoja opreme Laureate in Stepway. Obe zadnji omenjeni sta nadgradnja opreme Story.
V bistvu je Sandero Stepway modelnega leta 2012 cenejši, kot tisti iz minulega leta. Dodatna oprema, ki smo jo morali prej doplačati je sedaj že v serijski ceni. Glede na to, da gre za kar pogosto kupljeno opremo je smiselno, da so jo prestavili že v kar serijski paket.
Recimo radio z branjem z USB-ja, serijski pomik sprednjih stekel in daljinsko zaklepanje, kar ima sedaj Sandero serijsko ljudje zelo pogosto doplačajo pri avtomobilu, če tega že nima v opremi.
Druge spremembe pri Sanderu so še nekoliko malenkostno spremenjen volanski obroč, nov naprednejši in uporabnejši dizajn radia skupaj s prestavljanjem nastavitev ob volanu, na notranji strani predjih sedežev ima Sandero mrežaste žepke.
V času našega testnega termina avtomobil ni delal nobenih težav tako da predvidevam, da je bila napaka odpravljena. Včasih se pa avtomobil sam skašlja in potem deluje nemoteno.
Oddakjenost od tal (s tujko klirens) je pri tem vozilu skoraj kot pri SUV ali pri terenskih vozilih (18,5 cm). Ali se ro pozna pri višjih hitrostih na avtocesti. Običajni Sanderi so od tal dvignjeni 15,5 cm, kar je tudi nad povprečjem Drugače so avtomobili (pri obremenitvi) od tal odaljeni 11 do 13 cm.
V primerjavi s Cliom, VW Polom, Fiat Grande Puntom ta Sandero malce bolj poskoči, če primerjam pri vožnji 130 km/h na avtocesti, ko zapelješ čez kakšen kuceljček (med NM proti Krškem sta ena dva takšna). Zadeva niti ni moteča, sem pa imel občutek, da se mi hrbtenica na daljši poti hitreje zmuči (hitreje si zakrknjen), kot recimo pri VW Polu ali Seat Ibizi. Meni
Spremenjen volanski obroč sem opazil tudi sam. V strejšem modelu je volan pokrival merilnike, sedaj pa se nanje vidi malo bolje. Govorim pa o klasičnem Sanderu z osnovno opremo in dizlskim motorjem, ki se dobi za 9000 evrov in nima nastavljivega volana in deljive zadnje klopi. Mislim, da nima niti radija ima pa klimo, meglenke, prve električne šipe in zadnje za doplačilo 80 evrov, če kdo želi. Nekaj radijskih aparatov je še doma. Res da so iz kamene in nimajo vmesnika za MP3 ali CD pogona. A lovijo Val 202, Zeleni val in Pacienta.