Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem avto-11letni otrok sedi spredaj?

avto-11letni otrok sedi spredaj?

Ali je res, da lahko 11 let star otrok, visok 162 cm sedi spredaj? Hvala!

150 cm.

Kolikor jaz vem, mora izpolnjevati ta dva pogoja: imeti 12 let in tehtati vsaj 50 kg. Ne vem pa, do katerega leta veljajo te kile, ker obstajajo tudi odrasli ljudje, ki tehtajo manj, pa vseeno lahko sedijo spredaj in “celó” vozijo avto.

Ja. Edino sedež mu potisni čim bolj nazaj, če ima avto tam airbag.

Sprednji sedeži so tako zlogasni še iz časov, ko so sopotniki med nesrečami letali skozi sprednjo šipo, ker niso bili pripeti. Danes pa sicer niso toliko varni kot tisti zadaj, ampak neke usodne razlike pa tudi ni.

Pogoj je 12 let ali višina 150 cm.

moja mama je stara 58 let in ima samo 157 cm. ali lahko sedi spredaj?

moja sodelavka pa ima 153 cm in vem, da nima 50 kil. ali lahko sedi spredaj?

Ne. In če je slučajno šoferka, lahko vozi le fičkota, ki mu vzamejo ven vozniški sedež, tako da ona pilotira z zadnjega sedeža.

Če to bere kak policist, naj prosim pove kaj je prav. Ali pa prosimo policistovo ženo za posredovanje pravilnih podatkov!

jah, ker seveda nihče ni sposoben vzet zakona v roke in prebrat pravega člena, kajne…

Moj 11 letnik že vozi.

Ja

Odgovor je: DA LAHKO!

Emiliana je pravilno napisala. Otrok mora biti star najmanj 12 let ALI biti visok najmanj 150 cm.

Kaj ma pa zdej polcajeva baba veze s tem???

Kaj ma pa zdej polcajeva baba veze s tem???[/quote]

To pa tudi meni ni jasno.

Drugače pa zakon lepo pravi, da se otrok lahko vozi spredaj ali zadaj – dokler je premajhen, da bi sedel na normalnem sedežu pač mora sedet v otroškem – primerjem starosti oz velikosti in teži.

Tudi 11-letni otrok lahko sedi spredaj, pač v primernem otroškem sedežu (jahaču). Omejitev 12 let oz. po višini velja za uporabo otroških sedežev, ne za vožnjo spredaj.

ZVCP 102. člen

(14) Med vožnjo v dvoslednem motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, mlajši od 12 let ali manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni rasti in telesni masi. V osebnem avtomobilu, v katerem zaradi konstrukcijskih lastnosti avtomobila otroka ni mogoče zavarovati na tak način, sme sedeti tak otrok le na zadnjem sedežu.

A to pomeni, da se lahko 3 letni otrok vozi spredaj, če sedi v otroškem sedežu?

Ja, tako je. Naš avto ima npr. možnost isofixa tudi spredaj, zato sva triletnega otroka vozila že na sprednjem sedežu, ko je bil avto zadaj polno naložen (in ja, z vedenjem in odobravanjem policista 🙂 ).

saj vem, da je tema že malo stara, ampak mogoče komu pride prav
http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=35&L2_ID=973

New Report

Close