Prenova starejšega avta
Jaz sem za štiri jurje kupila deset let star avto, vendar dober, veliki servis je prišel cca 400 evrov, izredna popravila v petih letih, kar sem ga vozila, jurja, plus redni servisi. Torej v petih letih 5,500 evrov oziroma 1100 na leto. Pri novem podobnem bi bila v petih letih ob deset jurjev plus kasko.
Ma ja, med 400 in 1000 je pa nekaj razlike. 400 evrov je za servis normalno, 1000 pomeni, da je bil avto v k****.
Tudi mi smo naredili tako – kupili 10 let star avto, dali za redni servis 250 evrov, ga vozili še tri leta in plačevali samo redne servise.
Treba je kupit kvaliteto, pa ni dodatnih popravil. Avta, v katerega je treba že v izhodišču vložit 1000 evrov, ne maram, ker pomeni, da ni bil redno vzdrževan.
Trenutno vozim 13 let star avto, pri katerem popravila ne presežejo 100 evrov na leto. Pa še redni servis pride nekje toliko.
Kakšen avto pa voziš? Znamko mislim?[/quote]
13-let star stane 500 eur in ima lahko prevoženih tudi samo 100.000 km, manjši servis s popravili tega starejšega avtomobila stane 200-700 eur, skupaj je to 1 200 eur.
Vozilo lahko uporabljaš še vsaj 3 leta, kar znaša 1200/3 = 400 eur/leto.
Amortizacija novega s ceno 10 000 eur znaša za 3 leta:
15% +15% +10% = 40% je 4000/3 =1330 + kasko pri novem (500) > 1830eur/leto
vidm da noben pojma nima. avtor teme še največ..
v 10-15 let avto vtakniti 1000 evrov ni noben problem. sploh če bi rad imel samo redne servise naslednjih 5 let
zavore (diski, ploščice, olje, žice ročne)
podvozje (roke, končniki, sileni, amortozerji, stabilizatorji)
nove gume
veliki servis na motorju, po možnosti menjava vseh poroznih tesnil
tu in tam kako kleparsko ali ličarsko popravilo
no če že to ni dovolj za jurja, potem pa še kaka počena luč, prerjavel izpuh ali pa okvare na elektriki.
dober rabljen avto se splača v vsakem primeru porihtat, ker časovno gledano veliko prihranimo. In njabolje je gledati nekaj srednji do višji srednji razred devetdesetih…
prva A6, BMW 5ka, Passat, etc…Znamke ki so imele takrat svoj vrhunec kvaliteta/cena, ker dobiš za ta denar dovolj opreme, ki je še danes razen mp3 radija doplačljiva
(od usnja, tempomata, prostoročnega telefona, ABS, ASR, EDS, centralec na daljinca, elektro šipe, klima, tonirana stekla)
in precej zanesljive motorje, ki so povečini elektronsko podprti, a še na trotl-zihr način, brez can-busa, filigranih 1000barskih črpalk, skupnih vodov, kompresor-turbo palčkov…
pa imet seveda zanesljivega mehanika. Brez tega je bolje da se s kolesom voziš naokoli