Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem dizel vs. bencin

dizel vs. bencin

Imam mogoče malo neumno vprašanje – kakšna se razlikuje vožnja avtomobila na bencin od dizelskega?
Dosedaj sem namreč vozila samo dizel, zdaj pa razmišljam o nakupu svojega, pa me cena vleče v smer bencinarja.

Ne poznaš nobenega, ki bi ti posodil kakega bencinarja za probo?
Razlika je že tako med različnimi avtomobili ne glede na motor. Dizel ima ponavadi več navora, zato je občutek, kot da je motor močnejši, bencinar pa rabi višje obrate, da doseže svojo moč. Meni za moj način vožnje bolj odgovarja dizel…vožnja je bolj umirjena, čeprav je ravno tako hitra. So pa nekateri novejši dizli, ki pospešujejo kot bencinarji, se ne občuti kake turbo luknje ali grobosti pri speljevanju. Med novejšimi avti je zelo majhna razlika v načinu vožnje, glede na to, kakšne vrste motor imajo, vsaj kolikor sem jih jaz preizkusil.

-4 valjni dizel do 2000 ccm ima dost navora v zelo majhnem razponu obratov, zato tud obvezno prisotna turbo luknja
-6 valjni dizel 2500, 3000, 4000 ccm nimajo turbo luknje in dost večji razpon navora ter dost bolj konstantno krivuljo navora
-hitra vožnja se začne od 170 KM naprej pri dizlu…
-tud novejši dizli nikakor ne pospešujejo tako kot bencinarji brez turbine

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Do zdaj si vozila samo dizla?? Halooo??

In cena te vleče v smer bencinarja?

Bo treba še marsikaj dopisat, da lahko dobiš pameten nasvet. Če govoriš o majhnih jajčkih z mašinami do 1600 ccm, pol je skoraj vseeno kaj voziš(poraba 5-6 l ne glede na D ali B). Velike razlike se začnejo pri 2000 ccm in naprej….že razlika med 2500ccm V6 dizlom in 2800 ccm V6 bencinarjem ni primerljiva… 170 KM(in več) V6 bencinarji so tako po moči, navoru, vzdrževanju, porabi , vzdržljivosti, neprekosljivi, predvsem starejši BMW in Audji…

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Kot je napisal DRRR se ne bi najbolj strinjal. Zakaj? Ker primerja velike močne mašine bencinarjev z slabšimi dieseli. Dieseli so pač namenjeni predvsem k varčnosti in ne k dirkalnosti, čeprav se je audijev dieselski dirkalnik izkazal za odličnega, ampak to nima veze.

Tako bom povedal. Zagrižen zagovornik bencinskih motorjev bo zagovarjal bencinske motorje in obratno, ampak bencinarji pa nikoli niso bili varčnejši po porabi od dieselov, to je splošno znano. Bencinarji so “varčni” v primeru, da pelješ po avtocesti v najvišji prestavi 80 km/h 🙂 pa brez zamere. Dam prav, cena in vzdrževanje je cenejši od diesela, ampak pada tudi vrednost prej, kot pa pri dieselu. Ampak se ne mislim kregat,ker ima vsak svoje mnenje.

Jaz na primer vozim diesela (150 km), mašina 2.0, navor 320 Nm, od 0-100 je malo pod 9 sekund, poraba je okrog 6l in veliko se vozim po avtocesti in hribovitih krajih. Avto je nov in tudi mašina je dovolj tiha, ne kot včasih pri starih dieselih. Skratka zadovoljen uporabnik diesela. Prej sem imel bencinarja s podobnimi lastnostmi, kot je tale diesel, le da je bila poraba od 8-9 l.

Da poenostavim:

Bencin se izplača:

– če se naredi na leto malo km (manj kot 15.000)
– če je cena res pomembna
– nižje vzdrževanje

Diesel pa obratno:

– če se na leto naredi več km (več kot 15.000)
– zaradi nižje porabe

Lahko bi še pisal, ampak niti ne vem, kakšen rang iščete?! Če je poraba na prvem mestu, potem je treba dobro premisliti, kje se bo avto uporabljal (hribi, avtocesta, mesto) in sama dinamika vožnje, če pa je cena pa prav tako. Vsekakor pa je pred nakupom pametno premisliti uporabnost avtomobila.

Lp

Hvala za odgovore. Gledam manjši avto, vožnja predvsem mesto in avtocesta, letno ravno tam okrog 15000. Sprašujem pa tu zato, ker od znancev res vsak hvali svoj avto in se obnaša podobno frutkasto kot DRRR, razlik mi pa ne znajo razložit.

Malenkost.

Če je tako, potem je verjetno boljša izbira majhen bencinski motor (predvsem se bo to poznalo na vzdrževanju in ceni). Poraba med majhnimi bencinskimi motorji in majhnimi dieselski motorji je res bolj majhna, ki je večina odvisna od same dinamike vožnje. Diesel bi mogoče res malo manj porabil, ampak je pa zato cena višja. In glede na to, da če bo na leto manj kot 15.000 km, se bi vrednost cene (pre)dolgo vračala.

Lp

Razlike se manjšajo oz., so zelo majhne glede na starejša vozila. V glavnem, bencinar še vedno nekoliko bolj temperamenten način vožnje, primeren bolj za mestno vožnjo, dizelaš bolj umirjen “maratonec”… (tako je moje mnenje), ostalo je pa innocence kar dobro povedal.

Največja razlika je v tem , kakšno firmo izbereš, da bo vožnja nadpovprečno dobra (podvozje, ergonomija, menjalnik,..), materiali kokr tolk poceni in kvalitetnejši od konkurence, pa da jih je dost na trgu(velika ponudba in povpraševanje, veliko rabljenih, rezervnih delov, dobra cena pri prodaji,…). Ampak vse te naštete stvari imajo na žalost edino redki nemci in redki japonci…

DRRRkec, kako pa kaj Tomos Avtomatik?

New Report

Close