Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem servo volan

servo volan

A se da navaden volan naknadno zamenjati za servo volan?

Se opravičujem, če je vprašanje neumno ampak res ne vem.

ja se da..

Aha, in koliko približno to stane?

raje kupi nov ali rabljen avto, ki servo ima. velika verjetnost je, da ti bo crknil. tako kot dodatno vgrajene klime.

Hvala!

Imam pa še eno vprašanje:
Do sedaj sem vozila samo dva avta, enega v avtošoli in očetovega, oba s servo volanom. Zdaj si pa nameravam kupiti svoj avtomobil in sem gledala Twingote letnik 99 in naprej (pač moj žep trenutno ne dopušča nič dražjega pa še najbolj so mi všeč od tega kar imam na voljo). In me čudi, da večina Twingov nima servo volana. Zanima me ali je velika razlika v vožnji s servom ali z navadnim volanom. Ali naj sploh vzamem avto brez serva. Kakšne razlike lahko pričakujem?

Pa še nekaj: Kaj je ABS zavorni sistem? A je zelo narobe če ga avto nima, ker večina Twingotov namreč tudi tega nima.

Najbol se prednosti servo volana izkažejo pri parkiranju recimo, ko volan vrtiš na mestu. Je pa res da je twingo majhen avto… Ne vem, če sedaj kupuješ avto, malo glej da bo imel čimveč opreme, ker drugače ti boš kmalu izgubila veselje do njega.
ABS je pa zavorni sistem, ki deluje na drugačnem principu kot navadne zavore .Prednost ABS-a se zelo pozna, sploh na mokrem in spolzkem vozišču. Tko da abs je kar dobra zadeva ja… Preprosta razlaga se mi zdi da bi bila, da normalne zavore ko zabremzaš zablokirajo gumo in potem samo zdrsiš, medtem ko pa ABS stiska in popušča, tako da ne zablokira kar takoj, da te ne more odnest…

ABS(anti-blokirni sistem) je na splošno bolje imeti, kot pa ne. Ni pa ABS prednost v vseh situacijah. Če nimaš ABS pač moraš znati tudi bremzati, ne pa stopiti z vso močjo na zavoro tako, da se zablokirajo kolesa. Bremzati moraš z občutkom, v krizni situaciji tudi popuščati in pritiskati v čim krajših intervali, da preprečiš blokiranje koles. Pač to kar ti pri ABS počne avtomatika preko senzorjev.
Veliko večjo razliko boš občutla pri servo volanu, če boš vozila oziroma, parkirala avto brez in s servo volanom.

Če bi se jaz odločal med servom volanom in ABS zavorami, brez pomislekov raje vzamem avto s servo volanom in sem brez ABS zavor.

NEVEDNICA – z dodatno opremo je tako – dokler je nimaš se ti zdi odvečna, ko se je navadiš brez nje ne moreš. ABS je po mojih izkušnjah “zlata vreden” – če ga ni, ga pač ni. Ne moreš pomagat in pri rabljenem avtu gre vedno po sistemu – vzemi ali pusti.
SERVO volan – po mojem prepričanju (imel sem nekaj let “petico”), pri tem avtu SERVO volan ne potrebuješ. Sicer pa je najbolje, da zadevo preizkušaš v praksi – torej enega brez SERVO volana. Pa boš videla razliko in se glede na to izkušnjo odloči.
Če je možno najdi TWINGO s klimo – poletje je blizu.
Pa srečno vožnjo.

LP, Škorpjon

Ali lahko razložiš, zakaj ABS ni prednost v vseh razmerah?

Servo je res odvisen od avta… Jaz vozim enega z in enega brez, pa ni večje razlike, ker ima drugi res mehak volan (tako da ga moraš stalno držati z obema rokama, drugače gredo kolesa na neravnini po svoje) in ima bistveno manjši krog obračanja, tako da ga je lažje parkirati, čeprav je večji (karavan).
Sta pa oba brez klime in jaz bi predvsem hotela imeti to (če že ne kabriota ali vsaj avta s platneno streho). Twingo, polo in kakšni puntoti po mojem zlahka preživiš brez serva.

Na zelo zasneženem in ledenem cestišču se prej ustaviš brez ABS-a.
Največja prednost ABS-a je, da med zaviranjem lahko krmariš(se ogneš oviri). Če nimamo ABS moramo zavirati tako, da na neki način simuliramo ABS torej, večkrtat zaporedamo močno zavremo rajše kot, da nepretgano držimo na zavoro in drsimo.
Pri ABS pa je tehnika zaviranja prav obratna. Močno pohodimo zavorni pedal in ne popuščamo dokler ne zmanjšamo hitrost na željeni nivo.
Pri lahkih vozilih ABS ni velika prednost.

Je že parkrat pisalo in bilo tudi razloženo v strokovnih člankih avtomobilske revije. Trenutno raje nič ne napišem v kakšnih razmerah je slabše, da ne bi krivo vero učil…

Ah, joj, če ni prednost, da lahko krmariš in še naprej obvladaš vozilo, potem pa res ne vem, kaj je. Sicer pa vsi se vozimo večinoma po celem snegu, zato se ABS res ne splača. Sploh ne pri majhnih avtomobilih.

Fantje, fantje, realnost vam beži, saj niste rally vozniki, pa še oni zdaj uporabljajo ABS, pri formuli pa so ga celo prepovedali. Najbrž zato, ker je škodil, mar ne?

Dramatiziraš. Noben ni rekel, da je slabo imeti ABS. Vprašanje je bilo ali je res to tako velika pomanjkljivost, da zaradi tega ne bi kupila twingota. Še enkrat povem, da ni, saj smo tudi prej vozili avtomobile ko so samo avtomobili najvišje klase imeli ta dodatek pa smo “preživeli”. Sam imam že mnoga leta ABS in moram povedati, da mi se zelo, zelo poretkoma vklopi in ga pravzaprav do sedaj nikoli zares nisem niti potreboval pa imam izpit že več kot 30 let.

Mene pa zanima neki. Kako v avtu ugotoviš če ima abs zavore, s tem da nima opozorilne luči na armaturki?

New Report

Close