Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem policaji

policaji

Pozdravljeni
Mene pa zanima, ali sem dolžan stopiti k policijskemu avtu, v premiru ko me policaj zaustavi, da mi policaj napiše prekrškovni nalog? Ali mi je dolžan sam prinesti k mojemu avtomobilu?
Če je prvi odgovor pritrdilen me zanima kje to piše?

Lep pozdrav

Če te policaj ustavi, moraš počakati v avtu, z rokami na volanu, da pride do tebe.
Šele na njegov poziv stopiš iz avtomobila. Če ti reče, da stopiš z njim, do policijskega avtomobila, potem mu moraš slediti. Če te povabi v svoj avto, mu moraš slediti. V tistem trenutku policaj predstavlja “zakon”.

Poišči v “Zakonu o varnosti v cestnem prometu”

E ja, 100% so ti danes v svoji obširni akciji multo stisnili.
Oni so zakon in mi jim moramo včasih tudi slediti.

Mene je prisilil. Rekel mi je sedaj pa morate iti tja, k marici, kjer boste pihali……imel pa sem prekršek prekoračitve hitrosti in nisem hotel dvigniti naloga o prekršku….potem pa kaj češ, ga vzameš.

Na vprašanje ti ne znam odgovoriti.

Ne erin ničesar mi danes niso stisnili. Bom podal primer:

Ustavi te policist, ker nisi pripet z varnostnim pasom. Zunaj lije kot iz škafa. Nimaš dežnika. Policist je opremljen z dežnim plaščem katerega sma midva sofinancirala. Nato ti reče da greš z njim do policijskega avta kjer se bo on vsedel v avto, ti napisal položnico za prekršek. Vmes bo prišlo nekaj drugega in se bo z nekom drugim pogovarjal še o čem, medtem pa ti stojiš zraven njegovega avtomobila ves premočen 5-10 minut. Ker si ves premočen in je zunaj mrzlo se prehladiš in moraš naslednji dan na bolniško.
Vredu, če sem naredil prekršek bom zato tudi kaznovan. Pravilno. Ampak zakaj ti ne napiše nalog v avtu in ti ga potem prinese.
Mislim da v nobenem zakonu ne piše da si ti dolžan iti do njegovega avta da ti ti gospodje na toplem napišejo plačilni nalog ti pa stojiš zunaj kot cucek.

Maš srečo, da nisi nič dobil.
V tem primeru (kot si ga opisal), je kot prvo nehumano s strani policista, da človeka prisili tako na dež. Ja, vem nič jim kao ne moremo! Ma se mi zdi, da je nekje napisano, da se ne sme kakorkoli ogrožat zdravje, dostojanstvo in (ne vem kaj še vse) udeleženca oz. katerekoli osebe.
Tu kjer živim jaz, te policaji ustavijo (res, da včasih s kalašnikom v roki ;.D) lahko stopiš ven iz avta, ko ti piše kazen ga čakaš v avtu, pišejo tako večinoma vse računalniško, tako da poteka vse hitreje…….
Je pa res, da imamo malo drugačne zakone in precej višje kazni.

Strinjam se z Erin da to res ni humano, glede tega lahko podaš pritožbo na postopek, če te to moti, kako je delal s teboj. Če pa te moti plačilni nalog moraš podati ugovor na plačilni nalog. Da pa bi ti zaradi tega ker si stal na dežju odpravili plačilni nalog, to pa ne gre. Postopek je eno, kršitev je drugo. Glede dežnega plašča pa mislim, da ga plačujemo vsi državljani RS, tudi policisti,saj veš kako gre tisto o davčnih zavezancih…

Res neprijazno od policista, vendar – a nimaš dežnika in bunde ali jakne?

Bi se pa ja vsedo na njegov zadnji sedež. V izgovor bi navedo, da zunaj močno dežuje, pa da imaš sladkorno. MOgoče bi skapiral, kar sicer močno dvomim. Edino če ima psa v kuferamu.

---------------------------------------- Novi štajerski pregovor: Kjer je dim, tam je tudi radar

Najenostavnejša rešitev je, da si privezan in se tudi sicer držiš predpisov.

Malo razmišljajte tudi o svojih dolžnostih, ne samo pravicah. Prav teh svoje svete in nedotakljive pravice marsikdo še najraje zahteva ravno takrat, ko jih krati komu drugemu. Zelo značilno za današnje sebične čase.

Glej Racman, v kolikor imš vozniški izpit sem prepričan, da vedno ne voziš po predpisih. Ne vozijo niti instruktorji ali pa policisti, ki bi nam morali biti vzor.
Ta primer ki sem ga opisal sem si izmislil in bi teoretično bil možen, nisem pa ga sam doživel, čeprav Racman naj povem da se res redko pripasam ampak to verjetno samo zato ker je prijatelj preživel prometno nesrečo ker ni bil pripasan. Vem, pas pa tudi večkrat rešuje.

Seveda nisem popoln voznik. Nekaj svobode in kreativnosti pri interpretaciji prometnih predpisov si že privoščim in ne moti me, če si jo v razumnih mejah tudi drugi. Bolj me moti to, da nekateri svoje prekrške in še bolj tudi precej resnejša kriminalna dejanja opravičujejo in skrivajo za tem, da se tudi policaji in celo sodišča ne držijo povsem vseh svojih predpisov, pa če so nekateri med njimi še tako banalni in nimajo prav veliko zveze s tistim osnovnim prekrškom. V stilu ‘ti trapasti policaj, ki še čeveljev nimaš po predpisih zavezanih, pa mene že ne boš kaznoval, če pijan in neprivezan vozim skozi naselje 100 na uro’.

Ta primer bi bil očitno možen, če bi bil ti policaj, ker policaji niso tako “glupi” kot jih hočeš predstaviti v svojih fantazijah.

Ko si v postopku MORAŠ ravnati skladno z navodili in UKAZI pooblaščene osebe in z zakonom.
Če bi ob tem ko si to pisal samo malo mislil bi ugotovil, da je potrebno tvoje podatke vpisati na plačilni nalog in zato moraš biti prisoten.
V glavnem te policisti povabijo in dovolijo, da sediš v sl. vozilu poleg policista, ko si v postopku. Očitno pri tebi ni bilo tako, iz česar se da sklepati, da je bilo še nekaj narobe, kar si zamolčal.
Če pa je bilo v postopku kaj narobe imaš pravico do pritožbe.
Verjetno pa ti je jasno, da je nemogoče, da se vsak v postopku zmišljuje nekaj po svoje in trmoglavi.

LP!

MAKI,

Spregledal si, da je napisal, da je to bil “izmišljen” primer. Zato sem mu tudi odgovoril, da bi najbrž bilo tako, če bi bil on policaj.

Da kolesar1 videl sem, ampak sem odgovoril, kot mislim, da je prav in bi bilo v določenem primeru. Naj mu bo.

Lep pozdrav.

Pravilnik o policijskih pooblastilih

3. člen

(1) Posamezno pooblastilo se izvede samo ob pogojih, določenih v
zakonu, in na način, ki ga določa zakon, ta pravilnik ali drug
predpis, ki določa policijska pooblastila. Pri tem je potrebno
spoštovati in varovati človekovo dostojanstvo, pravice in
temeljne svoboščine, zagotovljene z ustavo, zakoni in drugimi
predpisi.

(2) Pri izvajanju pooblastil ne sme biti nihče podvržen mučenju,
nečloveškemu ali ponižujočemu ravnanju.

—————
Stvar je samo v tem koliko imaš jajc. Jaz zagotovo ne bi stal na dežju in bi policaju mirno povedal, da grem v svoj avto. Če bi kaj težil, bi ga v poznejših komunikacijah kontaktiral le moj odvetnik.

ckoPozdravljeni
nekaj krat so me policisti na cesti že dohiteli in vozili za mano.
in v vsakem primeru, niso upoštevali varnostne razdalje,
saj se zgodi da ponoči, ko ti nekdo neutrudno tiši v zadek avtomobila,
postaneš živčen, ter pritisneš na plin, da bi izvečal varnostno razdaljo, in nehote
prekoračih dovoljeno hitrost. nato te policist iz svojega avtomobila, pomeri z radarjem,
in kazen je tu le zaradi njega.
ali lahko napišeš pritožbo, proti policistu in kazni ne plačaš?

p.s. zadnjič ko se je to zgodilo
sem pomišljal da bi pritisnil na zavoro, in sledila bi nesreča, na njegovo srečo je prej priklopil modre luči in me zaustavil

Pravilnik določa, da te policist z mobilnim radarjem ne more ustaviti (izmeriti hitrosti), če ga predhodni ti s svojim vozilom nisi prehitel. Tako je določeno ravno v izogib primerom, ki si ga opisal, da bi te policist provociral s tem, da se ti na avtocesti zalepi na rit.

New Report

Close