Ne štekam vinjet!?
Ko bojo vinjete, na avtocesto enostavno brez vinjete ne bom smela več ….. (niti npr. Lj – Grosuplje, kjer do zdej ni bilo cestninjenja).
Ja?
Rekli so da bojo te zaposlene na postajah “prešolali” in bojo potem po avtocestah “lovili” tiste ki vinjet ne bojo imeli…..
ali potem cestninskih ne bo več??
Ampak so rekli da bo za tovornjake ostala…? Ali ne?
Kako pa bojo potem zaračunavali tujcem???
Ce se bos od Grosupljega do Ljublajne peljal(a) po AC bos rabil(a) vinjeto, saj bos vendar uporabljal(a) Ac ali se motim? No, ce ne zelis placati se seveda lahko peljes po lokalni cesti. Problema tukaj ni.
kako bodo preverjali ne vem tocno, mogoce bodo res presolali zaposlene na sedaj cestninskih postajah, drugace pa ponavadi to kontrolira policija. nenapovedano na izstopu iz AC postavijo kontrolo, kdor vinjete nima placa kazen, lahko postavijo kontrolo tudi kje ob postajaliscu, enostavno speljejo promet cez postajalisce in postopek isti, lahko na meji, pa to iz izkusen v tujini, ne predstavlja zastojev in komplikacij v prometu.
Ne vem tocno, ker ne spremljam, kako bo s tovornjaki, oni dobijo naslednje leto sistem spremljana preko satelita, do takrat pa bodo mogoce imeli na sedajsnjih cestnminskih kolono ali dve za tovornjake, ki bodo se placevali, ostalo pa verjetno prosti pretok za ostala vozila.
Hmm, se tujci. Ja ce se bo tujec peljal od Grosuplja do Ljubljane po AC bo pac imel vinjeto, ce je ne bo zelel placati pa se bo peljal po lokalni cesti. Zakaj pa bi bil tujec v drugacnem polozaju kot ti, saj ni nic vec ali manj vreden kot ti.
Zakaj le???
Npr. družina na našem koncu (kjer imamo mimogrede do AC cca 50 km), kjer imajo 2 avtomobila, enega za “normalne” vožnje, za na dopust…, drugega, manjšega, za vožnjo v službo, do trgovine… le zakaj bi plačevali vinjete za oba??
Mi lahko pojasniš to? Zakaj plačati ob registraciji vinjeto za avto, ki AC ne bo videl nikoli?
Mene pa zanima, kako si lahko država dovoli uvedbo vinjet za tiste, ki ne moremo drugače, kot se peljati po avtocesti? Ja, od Grosupljega do Lj po AC ali stari cesti … razumem. Gorenjsko cesto pa lepo počasi predelujejo v avtocesto in drugače kot po AC dejansko ne boš moral iti proti Kranju ali Jesenicam. Kje je logika tu? Razen, da si prisiljen v nakup?
Vidim, da sem napisal dvoumno. Torej, vsi, ki so dosedaj tako ali drugače uporabljali avtoceste brezplačno, jih sedaj ne bodo več, ker je vinjeta izjemno poceni in jo bo najbrž kupilo 90% voznikov. Tudi zame, ki sem nedeljski voznik (v službo grem peš), je vinjeta poceni, ker sem izračunal, da na leto vseeno porabim cca. 100€ letno v obstoječem sistemu (obiski staršev, izleti, ipd.).
Kakorkoli, vinjete so tu :((
Sama sem in bom zagovarjala varianto plačevanja ali pa ABC ter obvezen zaprt sistem cestninjenja. In vsak naj plača točno toliko, kot prevozi, brez možnosti izogibanja cestninskim postajam.
Glede na to, da pa same postaje fizično še vedno ostajajo, bodo zastoji čisto enaki kot pa če bi se vozili z ABC. Tako da jim tudi to ne more biti izgovor.
najbolj fer je satelitski način cestninjenja, plačaš toliko, kot si prevozil. Za nekatera območja v angliji že poskusno zbirajo tudi podatke o ostalih cestah in ti potem izstavijo obračun, so različni rangi cest različno vrednoteni (če sem si prav zapomnil).
BigBrother…. eh, če bomo povsod gledali te strahove… Dokler se obnašaš normalno in ne delaš stranpoti v življenju, se s teboj nihče ne ukvarja. A to, da se beleži vsak vaš klic, vas pa nič ne moti? Pa pri ABC se je tudi beležilo, kdaj in kje si šel čez… Da ne govorimo o npr. plačilnih karticah.
Če je ena stvar pač praktična, pa jo dajmo uporabljat. Še vedno se boste pri satelitskem sistemu lahko vozili po stranskih cestah, če vas skrbi veliki brat.
meni ni jasno nekaj druga. osebni bomo morali imet vinjete, o.k. razumem, tovornjaki pa bodo imeli zaenkrat cestninjenje kot do sedaj. ma že sedaj ko je bil hitri pas za nas, ki smo imeli abc napravo, smo na nekaterih cestninskih morali čakat da si se sploh lahko vključil na ta hitri pas. sploh poleti. se boljim da ne bo nič drugače in da bomo kljub temu da bi vinjeta po vsej logiki morala prehod po avtocesti pospešit, ga bo še naprej ovirala. sploh ko bodo še dodatno zapirali ceste zaradi popravil. saj v slo smo znani da ceste delamo v času turistične sezone.
>>Dokler se obnašaš normalno in ne delaš stranpoti v življenju, se s teboj nihče ne ukvarja
Haha, klasika. Kaj je normalno in kaj je stranpot ? Nadzor je sam po sebi problematičen … poznaš cca. 200 let star citat : “Those who sacrifice liberty for security deserve neither liberty nor security”. Tematika o nadzoru je zelo obsežna in verjemi mi, ne želiš si takega nadzora. Država ima že tako preveč moči …