Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem APEL: Svet za preventivo in vzgojo v prometu, MNZ, Min. za promet

APEL: Svet za preventivo in vzgojo v prometu, MNZ, Min. za promet

Do sedaj ste namenjali veliko pozornost:
-preprečevanju prisotnosti akohola v vožnji
-preveliki hitrosti

Zelo zaželjeno bi bilo sankcioniranje:

-voznikov s prekratko varnostno razdaljo (npr: 150 km na uro, 10 m za vozilom pred njim), če pustimo ob strani, da je tudi hitrost prevelika
-voznikov, ki ne čakajo na pasu za levo zavijanje, ampak gredo mimo čakajočega pasu in potem v križišču zaprejo pas za naravnost, ker želijo zaviti levo prek vse čakajoče kolone (tipičen primer vsak dan ob 7:30-8:00 v križišči za IOC Trzin), možnost naleta
-vožnja po odstavnem pasu na avtocesti ob koloni
-agresivna vožnja, vožnja v škarjice
-nepripenjanje z varnostnim pasom, nepripenjanje otrok v sedežih (!)

Ustrezno bi bilo, da se voznike kaznuje na licu mesta (kar pomeni, da bi se morala policijska vozila redno voziti po avtocestah, obvoznicah).

Poleg tega bi moral vsak tak voznik na enodnevno predavanje o umirjenem načinu vožnje in odgovornosti do soudeležencev v cestnem prometu. Morda ne bi škodil obhod na kliničnem centru in pomoč v rehabilitacijskem centru, kjer se zdravijo udeleženci prometnih nesreč. Da dobijo tudi impulz v možgane, ne samo v denarnico.

Bi pa želela izraziti vse pohvale na reklamno gradivo Hitra vožnja je obžalovanja vredna. In hkrati vse pohvale na akcijo Z glavo na zabavo in udeležbo na sejmih & prireditvah, kjer lahko ugotoviš svoj reakcijski čas, težo ob hitrosti 30-60-90 km na uro.

Preventivo zelo lepo upravljate, žal se enih ne prime. Pogrešamo več mobilnih policijskih enot. Stacionarni radarji so premalo. Vplivajo na ljudi, ki so že tako previdni. Agresivni vozniki pa peljejo 180km na uro, 130km v razdalji 50-100m od radarja in potem ponovno na 180km ali več.

Več mobilnih policijskih enot bi bilo res zelo na mestu.

In še vprašanje:
Ali lahko kam sporočimo, če kdo resnično iziva v prometu? Na primer tablico avtomobila? Ali se taki klici beležijo na voznika? Če bi na primer nekoga različni posamezniki sporočili na policijsko enoto?

Večja varnost v prometu, ja skrajni čas je, da postanemo policaj drug drugemu.
Ti bi prijavljala divjake po cestah in ker se tega ne da preverit, bi tako lahko prijavila tudi nekoga, ki ti gre na živce, a ne?
Naslednje kar bi bilo nujno potrebno prijavit pristojnim službam je kdaj kdo gre od doma in kdaj pride nazaj domov, koliko časa sprehaja psa in koliko ur na dan preživi z otroki. Postaviti bi bilo potrebno normative in tiste, ki se jih po mnenju sosedov s preveč časa, ne držijo, prijaviti in jim odvzeti psa oz. otroka.
Na delovnem mestu bi bilo potrebno postaviti kamere in spremljati po katerih straneh na internetu srfajo zaposleni…
Skratka nadzor rules!!

Big Brother država.

Varnost v prometu se bo povečala tisti trenutek, ko bo država izgubila finančni interes zaradi kršenja predpisov in nesreč.

Dokler pa država dobro služi na račun prekrškov in nesreč, pa ni pričakovati, da se bo varnost kaj bistveno zmanjšala. Saj ja ne bodo žagali veje, na kateri sedijo.

Voznike naj se kaznuje nalicu mesta? S pendrekom?
Menda ja ni moja državljanska dolžnost, da nosim gotovino s sabo, da bom lahko plačala kazen? Ali bodo imeli policaji POS?

Saj včasih so policaji kasirali na licu mesta. Pa se je dogajalo, da je šel denar namesto v državno blagajno direktno njim v žep, pa so tak način plačevanja z zakonom ukinili.

Sedaj kasirajo tako samo še tujcem. Pa tud to ne gre brez tovrstnih problemov.

Niste razumeli bistva.

Kaznovanje na licu mesta pomeni, da so pozornejši na sprotne kršitve v tekočem prometu. To pomeni, da niso stacionirani na eni sami točki, kjer merijo hitrost na primer. Ampak tekoče reagirajo na kršitve med samo vožnjo.

Glede prijav – zdi se mi smiselno. Zato pa bi se moral vsak identificirati in sankcioniranje bi se izvršilo individualno v kolikor bi ga prijavilo več ljudi z različnih geografskih področij.

Žal mi je, da vas toliko pripisuje večjo vrednost denarnim kaznim in nadzorovanju ala Big Brother kot pa temu, da morda nekoč pod avtomobilskimi gumami za vedno zapre oči vaš otrok.

Toliko je govora o tem, kaj vse je treba storiti, da bomo varnejši v prometu. Ampak, dragi moji, začnite pri sebi! Koliko od vas vas solidarno blenda nasproti vozečim voznikov, da jih opozarja na policaje na cesti? Zavedajte se, da tako pomagate norcem na cesti in sami prispevate k njihovi nevarnejši vožnji. In koliko od vas pridno obvešča radijske postaje o radarjih na cesti? Tudi to je v prid samo voznikom, ki ne vozijo po predpisov – voznikom, ki bodo najverjetneje na cesti slejkoprej koga tudi ubili. In tem VI SAMI pomagate, da se izognejo kaznim, ki bi jih morda vsaj za kak dan upočasnile na cesti. In po lastnih izkušnjah vem, da ko plačaš nekaj kazni, ti pa vendarle naredi nek klik v glavi. Večina Slovencev vendarle nima zlata na bančnih računih.

Najbolj groteskno se mi zdi, ko se vozim po cesti in poslušam radio. “Ponoči sta zaradi prehitre vožnje življenje izgubili dve osebi”. Čez dve minuti pa: “Radar na Šmartinki, Radar na Vižmarjih, Radar v Medvodah…” Mislim res, a smo Slovenci take budale ali pa taki hinavci, res ne vem.

Katka to si pa zelo zadela. Se človek res zamisli komu dela uslugo. Hvala, ker si nas opozorila.

katka, povsem si zgrešila.
Jaz poblendam, in sem tud hvaležen, če meni nekdo poblenda. pa če peljem prehitro ali ne.

Če kdo mogoče pripelje prehitro, potem zmanjša hitrost in vozi bolj previdno. Saj na cesti nanj preži nevarnost v obliki visoke kazni.

Ti pa NE poblendaš, ker raje vidiš, da voznik tam mimo pripelje prehitro in nevarno. In voznika nočeš opozoriti na nevarnost. tebe bolj skrbi proračun, kot pa naša varnost.

Tud policaji se skrivajo za grmovjem, ker NE želijo, da bi ljudje tam peljali počasi.

Budala si ti, ker ne veš, da opozorila o radarjih promet umirjajo.

To je preventiva, da ljudje ne bi delali prekrškov. In tebi to ni prav.

Ti imaš raje, da ljudje delajo prekrške in plačujejo za že storjeno škodo. Zate je bolje, da nekdo povozi otroka in plača visoko kazen, kot pa da takega voznika nekdo umiri z blendanjem ali radijskimi opozorili, še preden je stopil na gas. Ti ne blendaš, raje vidiš da tak divja naprej.

Hitrost zmajša točno za tisti kilometer do policajev, potem pa spet stopi na gas. In ogroža ostale udeležence v prometu.

Narobe. Jaz ne poblendam, ker si mislim “preklet, norec, kako noriš, lahko še koga ubiješ, upam, da te bo izučilo”. Za proračun me ne skrbi, skrbi me za varnost. In edino pravilno se mi zdi, da so norci na cesti kaznovani. In prav zato norcev ne opozarjam. Ker NJIH varnost ne briga. Žal večina voznikov, ki vozi po predpisih, ne vozi tako zaradi varnosti, ampak zaradi srahu pred kaznimi.

Ma ja, se skrivajo in kaj še. Kar imam jaz izpit (12 let) so radarji na vedno enih in istih lokacijah. Se mi še ni zgodilo, da bi me radar presenetil (razen na cestah, kjer se vozim zelo poredko in ne poznam njihovih lokacij). Tako da tisti, ki norijo celo tam, kjer že desetletje stojijo policaji, niso samo norci, ampak so tudi prekletno butasti vozniki. In prav ti so najbolj nevarni.

Hitrost zmajša točno za tisti kilometer do policajev, potem pa spet stopi na gas. In ogroža ostale udeležence v prometu.

[/quote]

Bolje, da jo zmanjša za tist kilometer nevarnega odseka (saj se policaji postavljajo na nevarne odseke kajne?), in v tistem kilometru ne bo povozil nikogar, kot pa da ne zmanjša hitrosti.

A misliš, da če bo enkrat plačal, da ne bo nikoli več vozil prehitro??? Kakšna zmota.

Ti ne poblendaš, da norec lahko drvi naprej in povozi otroka. Koliko pa kazni ljudi izučijo pa sama vidiš, da se je od zadnjega zakona, ki je podvojil višino kazni število mrtvih samo povečalo.

Povsem zgrešeno. Strah deluje na človeka stresno. Stres pa povzroča dekoncentracijo in nesreče. Voznik ki vozi pod stresom je pa nevaren voznik, ki povzroči največ nesreč. Seveda po kakšnih resnejših statistikah, ne po naših prirejenih policajskih, ko je vedno kriva neprilagojena hitrost in alkohol. Bolj resno pa vzrokov, zakaj je do tega prišlo ne ugotavljajo.

Sem že videl, kako je policaj ležal v obcestnem jarku, zraven pa radar. Sem prepričan, da je ležal zato, da ga ne bi slučajno kdo videl, zmanjšal hitrost in vozil varneje. Takemu policaju je denar v proračunu bolj pomemben od naše varnosti.

pred parimi meseci sem za las ušel nesreči, samo zato, ker je policaj nekoga ustavil in kasiral na neprimernem in nevarnem mestu, kjer je ustavljanje za nas navadne voznike prepovedano, nevarno in kaznivo.

Mah, prepričuj samega sebe. Mene ne boš prepričal.

Škoda da te ne bom prepričal. ker je tvoje razmišljanje povsem zgrešeno, pa se tega ne zavedaš.

Rešitev problema ni v kaznovanju, temveč v preventivi.

Glej zgoraj je napisano kaj vse delajo v preventivi. Pa še zdaleč ni popisano vse, ampak verjetno samo tisto, kar se je nabolj zaznalo skozi reklame, prisotnost na prireditvah, pristotnost v šolah…

Preventiva se nekaterih ŽAL NE PRIME.

Po moje je naboljša kombinacija obojega. Ker dokler bo trajalo, da se nam usidra v zavest vse kar dela za nas preventiva, bo še veliko nesreč, če no bo hkrati tudi sankcij.

Policaji ne naredijo kaj dosti v tej smeri, da jim kazni ne bi bilo treba pisat. Prav nasprotno. Ves državni aparat je usmerjen k tem, kako čimbolj olupiti voznike, tudi za povsem nepomembne prekrške.

Prejšnji mesec, so na cesto, ki vozi MIMO vasi postavili znak za naselje. Pa ob tej cesti ni nobenih stanovanjskih hiš. Tako lahko policaji sedaj kasirano za naprimer vožnjo 75km/h namesto prejšnjih 10 000 sit sedanjih 60 000 sit. seveda v evrih. In če pogledamo Avstrijo, tam je omejitev čez večino naselij 70 ali celo 80km/h, pa imajo manj nesreč. In ko sem prvič opazil znak za naselje, za znakom niso manjkali policaji, ki so marljivo pisali kazni.

In ko policaj visoko oglobi koga za kakšen nepomemben prekršek, stori več slabega kot dobrega. Tak človek je jezen, vozi pod stresom, in ni slabšega voznika, kot pa jezen voznik. Tud pijanci se lahko po nevarnosti skrijejo pred takimi. Vsaj mene vsako kaznovanje znervira, pa najbrž nisem edini. Ampak policajem to ni mar, glavno da izpolnijo normo.

Naša kaznovalna politika je povsem zgrešena, saj je naravnana v prvi vrsti polnjenju proračuna, varnost takšni politiki je zadnja skrb.

Preventive in vzgoje je premalo, zato tudi toliko nesreč, pristop k odpravljanju nesreč pa zgrešen, saj policaji niti pravih vzrokov za nesreče ne zmorejo pravilno ugotovit. vedno okrivijo hitrost ali alkohol, ker je te prekrške najlažje pomerit in kaznovat. In s takimi prirejeni statistikami opravičujejo vse večje pobiranje denarja.

Ne rečem, da kaznovanje ni potrebno, vendar naj bi bile kazni vzgojne in primerne višine, pa tud kazni ne bi smele bit izključno denarne. Ampak do tega smo vse dlje. Dokler država dobro služi z nesrečami in kaznimi ne bo bistveno boljše.

Praviš, da se preventiva enih ne prime. jest pa povem da tud visoke kazni ne bodo preprečile nesreč. Tud če bi šel za vsak najmanjši prekršek na električni stol, bi se nesreče še vedno dogajale. Le vožnje pod stresom bi bilo več.

Že velikokrat sem vprašal, pa nikoli dobil odgovora, kolikšna se ti zdi primerna kazen za izsiljevanje prednosti, da bi tistega v Cirkovcih odvrnila od tega, da je zapeljal pod vlak?

”In ko policaj visoko oglobi koga za kakšen nepomemben prekršek, stori več slabega kot dobrega. Tak človek je jezen, vozi pod stresom, in ni slabšega voznika, kot pa jezen voznik.”

V tem delu se sicer strinjam, ampak mnogi so jezni zaradi tečne žene, prenizke plače, sitnega šefa,… Me razumeš? Kadar sem sama jezna, izredno žalostna, razburjena in podobno – se za kakih 15 minut ali več odstranim na pločnik (da se pomirim in zbrano nadaljujem vožnjo).

”kazni ne bi smele bit izključno denarne”

Tule se sploh strinjam. Delo na rehabilitacijskem oddelku – reskiraš dopust in dobiš nekaj za časa za razmislit.

Že velikokrat sem vprašal, pa nikoli dobil odgovora, kolikšna se ti zdi primerna kazen za izsiljevanje prednosti, da bi tistega v Cirkovcih odvrnila od tega, da je zapeljal pod vlak?

Po moje ga je spregledal. Kazen je pa že odslužil. Evo – nedenarno kazen. In drago je plačal.

Dobro te razumem. Tud tisti, ki jih iz tira sparvi sitna žena niso primerni da sedejo za volan. Ti bodo prej koga ubili, kot pa nekdo, ki se s parimi piri v riti zadovoljen vrača iz gostilne domov, ali pa za par km prekorači itak prenizko postavljeno dovoljeno hitrost.

vendar ker je najlažje izmerit in pokasirat za alkohol in hitrost, policaji statistike prirejajo tako, da z njimi opravičujejo kasiranje.

Nedvomno je spregledal prihajajoči vlak. In tud zagrožena 10x višja kazen ne bi preprečila, da ga ne bi spregledal.
In takih nesreč, ki kdo koga spregleda je ogromno. Prav noben se ne zaleti zato, ker je kazen prenizka.

Naši prometni strokovnjaki pa še kar trdijo, da bi višje kazni znižale število nesreč, nedavno so spet pripravili predlog novega cestnega zakona, ki spet samo zvišuje denarne kazni in nič drugega bistvenega. Skratka sprejeli bodo zakon, ki bo samo še bolj polnil proračun, ljudi pa še bolj spravljal v socialno stisko in pod stres.

Policisti poleg ukrepanja zoper pijane in hitre voznike, ukrepajo tudi za kršitve, ki si jih navedla. Pri tem pa nastopi težava, saj policistov že primankuje, novih pa ne zaposlujejo več, tako, da jih je na cesti vedno manj videvati. Policisti pokrivajo tudi avtomobilske ceste, ki ukrepajo ob zastojih in kaznujejo voznike, ki prehitevajo po odstavnem pasu, seveda če niso zasedeni z drugim delo, mislim predvsem s prometnimi nesrečami. Na avtomobilski cesti pa nastopi ena velika težava. Saj nimajo primerne opreme, mislim predvsem na vozila. Njihova vozila dosegajo komaj 160 km/h in niso opremljena z radarjem provida.

Glede sporočanja kršiteljev policiji na št 113, pa policist rabi podatke o priči, da lahko voznika kaznuje.

New Report

Close