letne gume (z dosti profila) pozimi
Tako, imam nove letne gume in seveda verige v prtljažniku. Sedaj še vse gre, me pa zanima kaj in kako, ko bo res sneg ali kakšna poledica….bo šlo?
Ste zamenjali letne za zimske gume, ali ne? Če niste, zakaj?
Torej, vozi kdo z letnimi gumami celo zimo?
Za trud pri odgovorih se vam že vnaprej zahvaljujem in lp.
ne gre za sneg, takrat boš gor dala itak verige, gre za temperaturo asfalta in za nižje temperature, zimske razmere, to ni vedno le sneg!! Sigurno niso vredu letne gume, ker se drugače obnašajo na cesti poleti, kot v tem času… in še uničuješ jih, torej po zimske gume, če se imaš kaj rada in si želiš dobro!
Če imajo dovolj profila in so razmeroma nove, bodo letne gume tudi za suho in deževno zimo v redu.
Problem nastopi v primeru pogostega sneženja, ker boš kar naprej natikala verige, ali pa obtičala na cesti.
Za moje pojme je na suhi cesti, tudi pozimi boljša letna guma, sploh, če so temparature preko 7 stopinj.
Mi vedno zamenjamo. Prvo kar je, se mi nebi dalo vedno natikati verig, ko zapade sneg. V primeru nesreče na zasneženi cesti, te na zavarovalnici vprašajo oz. pogledajo gume. Če niso zimske oz. ni verig, je to za njih neizpravno vozilo.
Zimska guma je za razliko od letne zelo mehka. Tudi ob mrazu obrži to lastnot. Letna guma je pa trda. Zato je bolj obstojna. Je pa problem, da na mrazu otrdi. Poizkusite s kamnom podrgniti po asfaltu. Tako približno to izgleda.
Iz tega sledi, da je zimska gumu slaba za vroče dni. Ker je zelo mehka, se “razleze”, in s tem izgubi tisti potrebni stik s tlemi. Zaradi tega se tudi obrablja kot radirka.
Elaine, če bi imeli vse zime nad +7 stopinj, bi bile letne gume idealne. Vemo pa, da je zima (vsaj zaenkrat) pri nas malo bolj ostra.
Zimskih gum nimam, celo leto uporabljam letne, pozimi imam verige v pritljažniku. Res je, da sem s Primorske, ampak redno zahajam tudi v notranjost države. Do sedaj še nisem imela problemov, tudi ko je snežilo in ko je bil sneg na cesti. Pa tudi verig mi ni bilo potrebno še gor dajati (v petih letih). Če pa bi bila iz notranjosti, kjer veliko in redno sneži, bi si najverjetneje omislila zimske gume.
Zdaj se pa ne čudim, zakaj je v času zime toliko nesreč, kako ste lahko tako neodgovorni in si ne daste gor zimskih gum, kaj če nekdo prileti zaradi tega v nek avto in tam umre otrok, familija…
Mater in to zaradi 4 gum. Zimska guma je za zimo, kar ne pomeni le za sneg, temveč predvsem za vse ostale nevšečnosti, temperatura, cestišče je drugačno kot v času poletja…sneg je šele na koncu.
Boste že dale tistih 20-30 tioč, saj dajo na obroke in imate take gume lahko dve-3 leta komot.
namest da greste v stacuno in zapravljat za cune al kozmetko, kupite raje gume za svojo in mojo, našo varnost!
Če bi bila polcaj, tako kaznujem vse une, ki nimajo zimskih gum! Eno plačo vam bi pobrala.
Jaz tud z zimskimi gumami delam zastoje, ker se čisto počasi peljem. Vedno znova se čudim tistim, ki v najhujšem snežnem zametu, ko ne vidijo dva metra naprej, peljejo po avtocesti npr. 70, jaz sem pa že pri 40 cela prepajtlana.
Ne rečem, če res kak z letnimi gumami na snegu naredi zastoj, samo tega še nisem videla, vidim pa vsakodnevno “pogumneže”, ki se ne zavedajo, kaj je sneg in zato treskajo, ker ne prilagodijo svoje vožnje razmeram na cesti.