tovornjakarji
Tovornjakarji, ki za sabo ustvarijo kolone (z vsem, kar sodi zraven), zelo redko upoštevajo pravilo o samoizločanju. Saj jih deloma razumem. Ne razumem pa tega, da se nočejo zavedati dejstva, da se nekaterim za njimi le nekoliko bolj mudi od njihove ustaljene 60 km/h. Kaj če je v koloni za njim rešilec, ki ne more mimo zaradi nasprotnega prometa ali kaj podobnega. Ne. Oni bodo lepo peljali svojo kripo naprej, za njimi pa naj bo kar že je. Menim, da je to precej sebično, ko pa obenem jokajo pred kamerami, da naj jih razumemo, kako grdo jih ima oblast. Ko si v taki koloni (kar si praktično vsakokrat, ko si na cesti), jim pa kar privoščiš še kakšen precej hujši ukrep vlade. Mogoče se bo kateri ob njih le spreobrnil,vendar menim, da je njihova sebičnost in samozadostnost le prevelika, da bi kaj takega storil.
LP
Sam sem motorist, avtomobilist in tovornjakar hkrati. V vsaki kategoriji najdes tako normalne voznike kot totalne bedake. Kot motorista me najbolj motijo avtomobilisti ki ne uporabljajo smernikov, ki ne pogledajo levo-desno preden se vkljucijo na glavno cesto in trakorji, ki tud ne uporabljajo smernikov poleg tega da jih vecina sploh nima luci pa bogve kolko jih pijanih vozi. Pa blato ki ga puscajo za sabo na cesti ampak ok, to je ze druga zgodba. Kot avtomobilista me najbolj motijo avtomobilisti ki ne uporabljajo smernikov in pa tisti kreteni ki se tak radi zalimajo na rit, take bi lahko ubil. Kot tovornajkara me pa motijo predvsem avti ki na AC niso sposobni pelat vec kot 90 in mores pol bremzat pa ti celi ritem zjebe, pol pa po moznosti se breg pride…no pa da smo si na jasnem, tud po magistralki so eni tak obupno pocasni da joj. Najbolj strpen sem kot avtomobilist saj razumem tako tovornjakarje ker vem kaj more vse clovek na furah prestat in pa motoriste s katerimi pa itak simpatiziram. Na zivce mi grejo samo kamikaze ki grejo z 200 prehitevat v zaprte, nepregledne ovinke. Btw “boj”, ne poznam tovornjakarja ki bi vozo izven naselja 60 razen ce je res totalni lolek al pa prvic za volanom:) Drugace pa ti predlagam da si malo pogledas CPP pa bos vido kaksna je najvecja dovoljena hitrost za tovornjake nad 7,5t NDM izven naselja;) Ce bom pa zdaj reko da s tovornjakom marsikdaj vozim po magistralki 90 bom pa spet delezn kritik kak divjak sem in da se ne drzim predpisov, je tak? Samoizlocanje? Pa si ti resen? Ko bos dobil nalog nardit v 12urah 1000km me pa res zanima kolk se bos uspel samoizlocat, se pauz po predpisih si ne mores privoscit. Tak da lepo prosim malo vec strpnosti, nisi edini ki se ti mudi, marsikomu se po 1 tednu in prevozenih cca. 4 tisoč kilometrih bolj mudi domov kot tebi, to ti garantiram. Ce bos pa kdaj mel kako slabo izkusnjo s tovornjakarom pa bog pomagaj, tud jaz jih v vecini ne trpim ker jih je 80% primitivcev in sem rajsi za sebe.
Saj si lepo napisal, ampak spet v smislu, da moram jaz razumeti tebe. Ja človek božji. Saj si si sam izbral poklic, ki ga opravljaš. Tudi moj ima omejitve, preko katerih ne smem (naprimer, da grem na malico izven določenega časa ipd.). In zdaj mi tožiš, kako trpiš na cesti. To je tvoj poklic, zate veljajo zakoni o cestnem prometu, da, tudi samoizločanje in jih spoštuj. V nasprotnem si ti tisti, ki si jemlje pravico, da odloča o usodi ostalih. Razumi tudi ti kdaj nas, ki se plazimo za vami tovornjakarji. Veš, nismo vsi na avtocestah, vi vozite tudi po magistralkah, kjer pa vaša hitrost ni dosti višja od 60 km/h. Da ne govorim o zimi, ki prihaja. Spet si boste vzeli pravico, da v imenu vaših interesov zaprete cesto. Pa saj ste mislili, da bo še šlo, pa ni bilo tako. In ostali pač stojimo zaradi vas. Pa mi povej, ali je to vseeno odgovorno od vas. Menim, da ni. Pa za razliko enkrat vi razumite nas ostale udeležence, ki pod ritjo ne vozimo ton železja, na podlagi katerih se vi počutite nekaj več. O prevoženih km in času na cesti pa se pogovori raje s svojim šefom, ne pa s tem opravičevati narejenih kolon na cesti.
LP
No, dajte fantje (hej, kje ste punce?), malo se pomirite. Cesta ni bojišče, tudi za tistega, ki se kliče boj ne. Če bi se 60 km/h vozil čez celo Slovenijo, bi ti še pritegnil, tako pa …
Tovornjakarji seveda niso nedolžni, tudi meni gre na jetra njihovo neskončno jamranje, se strinjam, da jih nihče ne sili, naj se vozijo naokrog. A vendar jih spoštujem kot udeležence v prometu in se ne sprašujem več, zakaj ne vozijo hitreje, zakaj morajo ravno pred menoj zapeljati na prehitevalni pas in podobno. Mimogrede: na avtocesti bi tudi sam raje okrcal avtomobiliste, ki ne zmorejo višje hitrosti od tovornjakarjev. In še nekaj: v Nemčiji in Italiji je čez dan tovornjakarjem večinoma prepovedano prehitevati. Preprosto jih je preveč in na štiripasovnicah bi dodobra upočasnili promet.
To, da se pri nas še vedno vozijo skozi vasi, pri tem nesramno spregledajo omejitve, je pa itak druga pesem. Ki se bo zelo glasno razvnela pozimi. Še pomnite, kako so eden za drugim zapirali avtocesto: najprej počasni pas, nato voznega in na koncu še prehitevalnega. jure, verjamem, da se je vsem mudilo, rezultat pa je bil, da so stali tudi nič hudega sluteči.
Nikoli ne naredi ničesar, za kar si ne želiš, da drugi naredijo tebi. Držite se tega gesla, pa bomo vsi veseli. Boj, ti se pa bori za strpno medvozniško sožitje. Boš lepše živel. Mi pa tudi.