Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem motoristi-dolge luči

motoristi-dolge luči

Ne vem, koliko vas motijo dolge luči, ki jih imajo motoristi prižgane podnevi, ampak mene motijo. Zato sem tem prepotentnežem začel vračati z dolgimi lučmi. Pa vidim samo grozno začudene poglede, zakaj to počnem. Pa upam, da jim bo slej ko prej kapnilo.
Menim namreč, da njihov argument o vidnosti ne zdrži. Naj vozijo po predpisih, pa tudi dolgih luči ne bodo rabili. Opažam namreč, da z njimi vozijo samo prehitri, med normalnimi je komaj kakšen, ki uporablja dolgo luč podnevi. Sicer je pa to tako ali tako proti predpisom, ki govori, da je podnevi prižgana zasenčena luč.
Torej dragi motoristi, vaše luči me motijo, kot vas motijo moje, ko vam vračam.

Lep pozdrav vsem!

motoristi morajo imeti dolge luči, zaradi neznanja lahko plačaš.

Glej zakon o prometu, tam piše, da so podnevi obvezne zasenčene luči. Dolge niso nikjer omenjene. Če pa misliš neznanje, pa ne vem, čigavo neznanje misliš – mogoče motoristov, ki menijo, da so z dolgimi lučmi varni pred vsem. Rešila jih bo pamet, ne pa luč, razen večna.

Lep pozdrav!

boj, boljšega nadimka si ne bi mogel izmisliti 🙁
Žal pa cesta ni bojišče in zato tudi ni treba nikomur nič vračati. Če te motijo dolge luči, te nihče ne sili, da gledaš vanje. Mimogrede: ali ne pomisliš, da tudi druge motijo tvoje dolge luči – glede tega ste torej na istem (pa ne otročariti s tem, kdo je prej začel …)
Skratka, v pravni državi imamo vzpostavljen sistem, ki naj bi poskrbel, da vse teče tako kot mora. Glede na to, da nisi policist, te v tem sistemu pač ni. Zato jih pusti pri miru in sam pazi, da ne boš delal nepravilnosti.
In ja, tudi jaz se ne strinjam s tem, da bi se zdaj kar vsi motoristi vozili z dolgimi lučmi – čeprav je res, da jih tako (očitno) še prej opaziš in ločiš od avtomobilista …

Šofer. Si tudi ti motorist z dolgimi lučmi, ali pa se motim. Kar se tiče mojih dolgih luči, pa nisi prebral do kraja. Gledajo jih samo tisti, ki meni svetijo z dolgimi lučmi. Sem pa prepričan, da tudi ti avtomobilu z dolgimi lučmi vrneš z istim. Zakaj bi torej jaz delal razliko med avtomobilistom in motoristom. Tudi če zanikaš, da tega pa ti že ne počneš, moraš sebi priznati, da si to kdaj že storil.

LP

Eh, tale šofer včasih mal mimo brcne :). Boj s tebojse popolnoma strinjam .

Sploh mi ni jasno kako te lahko motijo dolge luči po dnevi?
Še manj, zakaj bi zaradi tega moral paničariti in nekaj vračati kot otrok.
Če bi govoril o lučeh po noči bi te razumel. Tedaj tudi jaz vrnem.

tudi podnevi dolge luči motijo, res pa je, da manj kot ponoči. podnevi se vozi z zasenčenimi lučmi in pika. motoristi so pa itak ena posebna pasma zase. le malo jih vidim, da vozijo po pameti, žal.

Si pač kolesar, če pa si več časa na cesti, te to začne motiti, še posebej, ko se kakšen pametnjakovič z motorjem za par kilometrov prilepi zadaj in ti z dolgo lučjo osvetljuje avto. Ko boš voznik, boš že razumel.

LP

Bom še enkrat udaril mimo :-))
Nisem motorist, to vprašanje sem pričakoval, ker očitno je treba o motoristih pisati samo negativno. Podnevi me dolge luči ne motijo tako kot ponoči, zato jih še nikoli nisem nikomur “vrnil”. Da se ti prilepi zadaj in sveti z dolgimi lučmi, te podnevi lahko moti le, če nenehno gledaš nazaj. Kot sem že prej napisal: ne glej v tisto, kar te moti, pa bo vožnja prijetnejša.
In, ja, nik, podnevi se ne vozi z dolgimi lučmi, a niti jaz niti ti nisva poklicana, da na to s kretnjami, žmiganjem, trobljenjem, itd opozarjava tiste, ki jih imajo.

Jaz sem voznik že tako dolgo kot ti nimaš let, če še ne več.
Noben motorist se po dnevi ne vozi dolgo za avtomobilom. Večinoma gredo samo MIMO.
Če te ne morejo prehiteti, potem si sigurno ti prvi v prekršku, ki tako skrbiš, da morajo drugi upoštevati pravila.

Prvi stavek sem malo nerodno napisal.
Jaz sem poleg tega, da veliko kolesarim tudi starejši voznik avtomobila kot je večina na tem forumu stara.
Eni boste morali pojesti še veliko polente, da s avtom dosežete mojo kilometražo na kolesu, da o tisti v avtomobilu ne govorim.

kaj se ni brez zveze zdaj “jajcat” o tem, je boj povedal svoje, zlil svojo jezo in zdaj se, vsaj upam, bolje počuti. vsem pa, vozite previdno in po pameti….

Tudi jaz jim vrnem in jim bom vračal z dolgimi lučmi ali pa meglenkami.Če motorisiti mislijo, da z dolgo lučjo prispevajo k varnosti, svoji in drugih, se hudo motijo. Ampak popolnoma enako velja za avtomobiliste. Podivjanim motoristim pa itak ni pomoči. Nima smisla. Upajmo, da jih bodo na drugi svet čim manj odpeljali s seboj, predvsem nedolžnih. Ampak kaj ko običajno umre ravno nedolžen.

Kaj nekateri sedaj napadate boja, sploh pa ne bi pričakoval od šoferja 🙂

Spoštovati je treba zakon in boj samo svari morebitne motoriste tukaj naj pač vozijo po zakonskih predpisih, torej z zasenčenimi lučmi podnevi!

Dolga luč je dolga luč, pa naj bo za njo avto ali motorist. Če ne bi bila moteča, je ne bil zakon prepovedoval, kakor tudi prižgani meglenk kadar ni zmanjšane vidljivosti.

Če opozarjate avtomobiliste s prižganimi dolgimi lučmi, zaka ne bi tudi motoriste. Dolga luč je pač dolga luč. Enega pač bolj drugega manj moti.

Tukaj se pa res nima smisla prerekati, kajti zakon je enak kot za voznike motorje in avtomobilov.

A še kateremu ni kaj jasno???

Saj v bistvu ni nič hudega, da motoriste opozarjate. Bodo ti vsaj vedeli, da so dosegli tisto, zaradi česar imajo prižgano dolgo luč – opazili ste jih …

Tukaj se pa res nima smisla prerekati, kajti zakon je enak kot za voznike motorje in avtomobilov.

A še kateremu ni kaj jasno???

In ti si “organ”, ki mora skrbeti, da je vse po zakonu. Obenem pa voziš po avtocesti več kot 130 km/h čeprav je to več kot zakon dovoljuje.

Kolesar jaz nisem noben “organ”, sem le udeleženec v prometu, tko kot ti.

Pač vsi udeleženci naj bi upoštevali predpise….pa naj bo to pešec, kolesar, motorist, avtomobilist ali tovornjakar….
In kaj ima to veze z vožnjo po avtocesti????

Samo vprašam ali se držiš predpisov, ki za vse veljajo enako. Če se ne, potem bodi lepo tiho, ker dolge luči po dnevi motijo manj kot prehitra vožnja.

Motoristi imajo dolge luči, pa še prehitri so, dvojno ogrožajo 🙂

Enojno ali dvojno ni velike razlike. Oboji so v prekršku.
Za tistega, ki je sam v prekršku je “nemoralno” opozarjati na drugega, ki je tudi v prekršku. To posebej velja za tiste, ki mislijo, da zakoni veljajo samo za druge ali tako kot njim paše.

Da se razumemo, tudi jaz vozim večinoma nad 130 na avtocesti zato se ne “razburjam” nad takšnimi prekrški kot je vožnja motoristov z dolgimi lučmi po DNEVI, ker s tem ne ogrožajo nikogar jaz jih pa bolj vidim.

ja kolesar kaj pa se pol razburjaš, če kršiš sam predpise in je po tvoje “nemoralno” druge opozarjat. :)))
Kolesar kakšna pa je razlika med dolgo lučjo motorista in dolgo lučjo avtomobilista, če te ne motijo sam dolge luči motoristov, očitno si res že prestar voznik, da morajo imeti ostali udeleženci prižgane dolge luči tudi podnevi, da ji sploh opaziš :)))

motoristi pa itak ogrožajo druge udeležence v prometu, najbolj pa še sebe…
v zadnjem tednu so bili kar trije mrtvi, ker so objestno vozili po cesti po zadnjem kolesu in se zvrnili na hrbet… žalostno pa je da smo zaradi takih nesreč ostali bolj varni na cesti…sicer pa je bolje tako, da se sami pobijejo, kot pa še koga nedolžnega zraven

Kolesar, ni vsak prekršek enake teže. Prekoračena hitrost na avtomobilski cesti ali v naselju je čisto nekaj drugega. Peljati po avtomobilski cesti 200 km/h, ali peljati z motorjem v naselju z 200 km/h je velika razlika. Pa ne misli, da jaz vozim s tako hitrostjo. V naselju so pešci, otroc, starejši udeleženci v cestnem prometu. Nemalokrat sem po Celovški cesti v Ljubljani videl motoriste po zadnjem do konca, kolikor se je dalo in to še s prižgano dolgo lučjo, da bodo vsi opazili norcu in se umaknili, zanimivo, čelade pa ni imel, da je skoraj mižal med vožnjo, ker ni mogel več zaradi hitrosti gledat. Mogoče si dobil tudi mail, filmček, ki prikazuje norega motorista, ki snema svoje divjanje na gorenjskih cestah. Bolno, skoraj 300 km/h, pa takim tud reflektorji ne pomagajo.

Kaj sedaj bluzite. Temo ste obrnili na glav.
Tu je bilo govora o dolgih lučeh po DNEVI.
Eni so rekli, da niso moteče, drugi so zagovarjali, da se ne smejo uporabljati, ker tako ne piše v zakonu.

Jaz pa sem im povedal, da vsi tisti, ki kršijo zakon so enako ali še bolj krivi, kot tisti, ki vozijo po DNEVI z dolgimi lučmi.

Nikjer pa nisem zagovarjal prekoračitve hitrosti, ne motoristov ne avtomobilistov, čeprav jo vsi prekoračujemo.

Sem mislil že nehati, pa vendar. Kolesar, daj no. Priznaj že enkrat, da tudi tebe motijo dolge luči, vendar si že po naravi proti vsemu, kar rečejo drugi. Pa naj bo po tvoje. Dokler pa bodo mene motili tipi z dolgimi lučmi, pa naj bodo to avtomobilisti, ali pa motoristi, jim bom vračal v enaki meri. Pač po načelu, če lahko ti, bom pa še jaz. Edino tako bo mogoče kateri od teh prenapetežev spoznal, da je moteč. Mimogrede, tudi kratka luč je na cestišču dobro vidna. Menim pa, da veliko teh, ki sedaj vozijo z dolgo lučjo, ob prvi meglici v avtomobilu vklopi zadnjo meglenko in nanjo potem pozabi vso zimo – pač v tvojem stilu – da me vidijo.
Za zaključek pa bi te še popravil. V slovnici se ne piše po DNEVI, temveč podnevi.

New Report

Close