zakantal se mi je v rit
Zgodilo se pa je tako,da jaz vozim proti križišču in hotel sem zavit levo.Čisto logično je,da vozniki,ki prihajajo nasproti in zavijajo desno imajo prednost.Problem je bil v temu,ker jaz sem spregledal prometni znak s potekom prednostne.Prednostna je bila pa moja.Torej,če zaviješ levo.In zato,ker nisem videl znaka s potekom prednostne sem se ustavil sredi križišča.Tisti voznik za mano,ker ni imel varnostne razdalje in ni pričakoval,da bom ustavil se je zakantal direkt v mene.Kaj se vam zdi,da sem bil tukaj jaz kriv??!
Načeloma je res kriv on.
Konec koncev, si moral zmanjšati hitrost že zaradi samega zavijanja v levo, kar pa verjetno ni bil razlog, da se ti je on v rit zaletel.
Razen v primeru, da si ti nepričakovano premočno zavrl brez razloga (stopil na bremzo do konca). Domnevam, da si ravno to storil. Tukaj pa nosiš del krivde tudi ti! Vendar se tega ne da dokazat, razen s prtičami ali s tvojim priznanjem.
TKo da bo na koncu tako ostalo, da je on kriv zaradi premajhne varnostne razdalje.
Načelno je kriv on (ker ni imel varnostne razdalje, ker ni predvideval, ker bla, bla, bla…). In tu bo tudi ostalo: kdor se zaleti v rit, je kriv. Pa pika.
Ampak:
Če bi jaz bil na njegovem mestu, bi se vadil na 2. odstavek 2. člena Zakona o varnosti v cestnem prometu, ki pravi, citiram:
“Udeleženec cestnega prometa sme pričakovati, da bodo vsi udeleženci cestnega prometa in tisti, ki so dolžni skrbeti za ceste in prometno ureditev na cestah, ravnali v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa in predpisi o javnih cestah.”
To pomeni, da smem pričakovati, da boš ti videl znak in odpeljal skozi križišče brez ustavljanja, zato si zavrl brez razloga in nepričakovano in tako TI povzročil prometno nesrečo.
Ja, sve zavisi od aspekta…