pumpanje gum
A mi lahko prosim kdo razloži, kako se na Petroli (črpalki) napumpa gume ? Kakšen je sistem, je povsod isto ? In koliko naj jih napolnim ?
Vem da moram parkirati tam, kjer piše ZRAK/VODA, ampak najbrž ne bom znala uprabljati … sodelavec mi je omenil, da je potrebno pumpati enkrat na mesec. Aja, še nekaj. Ali lahko napolnim gume kadarkoli, ali moram kaj paziti na to, da sem se že peljala npr. več kilometrov in so že tople ?
Pa ne se jezit name, avto imam šele od nedavnega, pa bolj malo poznam te reči.
Pritisk v gumah se preverja, ko so hladne, torej, ko se z avtomobilom ne pelješ ravno 100 km po avtocesti. Res je, pripelješ se tja, kjer piše zrak/voda, tam visita dve cevi, najbrž boš ugotovila, katera je za vodo 😉
Tisto za zrak natakneš na ventilček (čimhitreje, da ne boš spustila preveč zraka), počakaš trenutek in odčitaš vrednost pritiska. Koliko naj bodo napolnjene gume, je odvisno tudi od napolnjenosti avtomobila, načeloma se jih polni okrog 2,0 bara – več, če je avto bolj poln. Preveri v navodilih, včasih piše tudi na pokrovu posode za gorivo. Predvsem pazi, da je v vseh gumah enak pritisk, saj bo sicer treslo.
Polnilniki za zrak na črpalkah OMV so nekoliko drugačni, tam najprej odtipkaš želeno vrednost pritiska, nato cev natakneš na ventilček, sistem pa samodejno napolni oziroma sprazni gumo do odtipkane vrednosti. Za druge črpalke žal ne vem, kateri sistem uporabljajo.
Bodi pripravljena na umazane prste, zlasti pri polnjenju sprednjih gum, kjer so ventilčki vedno črni od zavor. To ni nič hudega, se hitro spere pod vodo. Srečno!