vedno višje cene goriva – alternativna prevozna sredstva
Zdravo
Glede na vedno večje zviševanje cen goriva me zanima ali razmišljate o kakšnem drugem prevoznem sredstvu oziroma če ima kdo kakšen predlog kaj bi to lahko bilo.
Pri nas je trenutno stanje tako, da zaradi narave dela imava vsak svoj avto(eden srednji razred, drugi manjši) večinoma pa ju uporabljava za vožnjo do službe in vrtca po mestu, na dopust greva z večjim avtom, tako da so povsod potem dvojni stroški (registracija, servisiranje, tankanje, popravila…), da pa bila samo z enim avtom pa ne gre (oziroma bi šlo, ampak potem bi bilo še več zgubljenega nepotrebnega časa za vožnjo z avtobusom in hojo do avtobusa, do postajališča imava dober kilometer)…
Skratka v mislih sem imel kaj na električni ali pa kakšen drug pogon, gledal sem tele električne skuterje, ampak kaj ko je to uporabno le ob lepem vremenu, pa še to le poleti. Ena varianta je bil tudi nek Piaggov majhen avtomobil s 500 m3 motorjem, nizko porabo ter ga ni potrebno registrirati, samo kaj ko se cene novega gibljejo od 2mio sit naprej pa še nobene dodatne opreme nimajo..
Najbolje bi bil kakšen majhen avtoček za dve osebi na električni pogon, ali to sploh obstaja ter kakšne so cene?
Hvala za vaša mnenja in odgovore?
Da lazes.
V Nemciji je povprecna placa kakih 2500 EUR, bencin stane 1.1 EUR., torej si lahko kupis kakih 2200 l bencina.
Pri nas je bila povprecna placa v juniju 2005 173.000 SIT (prilblizno 700 EUR, za ta denar dobis tudi priblizno toliko benza – 700 l).
Se vedno si ga lahko kupijo vec kot trikrat vec, ampak imajo tudi druge stroske malo drugacne.
SG
ab: preden pišeš, si kje poišči statistične podatke (plače, cene goriva).
SG: ja, povprečna bruto v nemčiji je bila leta 2004 2507 evrov, recimo da je zdaj 2600 … Torej za 1830 litrov goriva …
V SLO je povprečna bruto plača bila nazadnje (junij, če se ne motim) 272.201 SIT, torej za 1071 litrov goriva.
Smo na slabšem, ampak ne za take faktorje kot jih omenjate …
Ampak: primerjajte recimo še cene zavarovanj (ne le avtombilskih, tudi zdravstvenih, nezgodnih itd, pa bo jasno, da smo pri nas marsikje na boljšem) …
Kmet!
Delavec, ki v Nemčiji dobi plače za 3000 do 4000 litrov bencina, bi tudi v Sloveniji dobil krepko vec denarja kot le za 500 ali 600 litrov benza.
Če sem bolj konkreten, takšne plače imajo v Nemčiji dobri izkušeni inženirji v računalništvu. Tisti, ki mesečno dobijo za 4000 litrov benza so že kar špica in moreš biti hud maher.
Takšni inženirji tudi v SLoveniji mlatijo plačo za 1500 litrov benzina in ne 500 ali 600. Ne moreš primerjati kavijar s kravjakom!