Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem klima

klima

Kupujem nov avto, mika me klima, a o njej ne vem prav nič. Predvsem me zanima, kako se jo vzdržuje in kakšna je cena vzdrževanja. Ali so klime v malih avtih (motor 1,2, 47 kW) kvalitetne ali je to le modna muha? Prosim za vaše izkušnje!!

Ne kupim nobenega avta eč brez klime in servo volana ;)))

Drugač pa klima je zakon!!

Vzdržuej – ne vem kako to mislš – recmo na 2 leti moraš dodati plin da klima dela tako kot na začetku – polnjenje mism da je tam okol 8 tisoč.

Klime v majhin avtomobilih so v redu – edino slaba lastnost je – da maš malce večjo porabo, ker klima vzame dost moči avtu.

Klime so super, ampak vzemi avtomatsko, jaz jo imam v leonu (1.6 bencin)dve leti in pol, dela kot urca, sestra jo ima v polotu eno leto (1.4 bencin), dela kot urca. V službi imamo v avtomobilih navadne klime in so zelo zoprne, skoz ti nekaj piha v glavo al pa v noge, če pa zmanjšaš hlajenje ti je pa vroče. V japonskih in korejskih avtomobilih ti pa vso moč motorju pobere (vitara, lantra), avto gre kot polž. Avtomatske klime imajo drugačen sistem šob, poraba bencina se skoraj nič ne poveča, pri nemcih je samo 30.000 SIT doplačila glede na navadno.

Jaz imam navadno klimo v 1.2 16V 80KM avtu in moram rečt, da je to eden izmed poglavitnih razlogov za menjavo avta. Porabi ogromno časa, da se avto shladi na vročini, speljujem obvezno brez klime, ker drugače mi avto trese, poraba je večja…

No, no, da bi ravno pri japoncih in korejcih bile klime tako slabe pa ne bo držalo. Verjetno imaš tudi ti v svojem avtu enake sestavne dele, kot so v japonskih. Če odpove, pač odpove, tudi na tvojem avtu. Se pa strinjam, da je avtomatska klima boljša, ne drži pa, da so šobe drugačne. Armatura je ista kot v avtomobilu brez klime, sprememba je samo v tem, da avtomatska klima sama usmerja tok zraka s pomočjo motorčkov, vklaplja klimo po potrebi, itd, pri navadni pa to počneš sam. Pa da tebi klima ne pobere moči tudi ne bo držalo. V avtu je kompresor, ki poganja plin in ta jemlje motorju moč, pa je to japonec ali pa nemec. Se mi zdi, da je odgovarjala oseba, ki še ni najbolj domača v tehniki, ampak govori, kar mu nekdo pove. Treba je poizkusiti sam, potem veš.

Pa lep dan!

Mogoče se res nisem tehnično natančno izražal, vendar govorim iz svojih izkušenj, kar je po mojem bolj pomembno kot pa da bi nekaj iz knjige se napiflal.

Ni to knjiga, izkušnje, izkušnje,… Pa saj se ne gre za tehnično izražanje. Tisto o različnih režah na armaturi, pa da se tebi nič na moči ne pozna, ko vklopiš klimo? V tem primeru moraš imeti pa avto z zelooo veliko navora, ali pa avto, ki ga še niso iznašli. Pa brez užaljenosti, saj vsi ne vemo vsega, zato so različna mnenja seveda dobrodošla.

Lep pozdrav vsem!

Verjetno boš v razredu majhnih vozil težko našla kakega z avtomatsko klimo. Je pa klima zakon v avtu in ne le modna muha. Poleti te fino hladi, pozimi ali pa po dežju pa ti odrosi šipe v sekundah.
Obstajajo ročne klime, pol-avtomatske in avtomatske.
– pri ročnih vklopiš klimo in nastavljaš vse sam (jakost pihanja, smer, temperaturo)
– pri polavtomatski je dodan termostat, ki vzdržuje temperaturo in kazalec temperature (jakost in smer pihanja nastavljaš sam)
– pri avtomatski pa samo vklopiš klimo in jo daš na AUTO, nastaviš temperaturo in to je to (najboljša varianta)

Čeprav je ročna klima najosnovnejša, je pa še vedno miljonkrat bolje kot pa brez.

Vzdrževanje – vsake 2-3 leta naj pogledajo tesnenje sistema, če kje pušča, po potrebi dofilat plin, dezinficirat cevi in ostale zadeve (če se ti pojavlja smrad v kabini) in pa najpomembnejše, menjati filter klime – TO NI FILTER KABINE – ampak sušilni filter, ki se nahaja pri klimi. Nemenjava lahko čez čas povzroči da crkne kompresor, kar pa je ogromen strošek.

Cena pregleda, polnjenja in dezinfekcije sistema pride ca. od 9000-12000 SIT, sušilni filtri pa pridejo ca. 13000 SIT navzgor.
Lp in fajn izberi

Predvsem je treba paziti, da klimo vsaj vsak drugi teden vklopiš za vsaj deset minut (tudi če ni potrebe), da se hladilni plin malo prerazporedi, pa da se tesnila lepo osvežijo, pa da se vse skupaj malo razmiga. Drugače ti lahko začne kje kaj puščati, potem pa …

New Report

Close