Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem cena avtomobilske klime

cena avtomobilske klime

Zanima me, kakšna je cena naknadne vgranje avtomobilske klime? Imamo 5 let star avto, ki ga še ne mislimo menjati, ampak bi vgradili klimo. Lepo prosim za pomoč.

Najceneje je menjati avto, vgradnja je mogoča ampak se verjetno ne splača. Za kakšen avto pa gre?

lp

Okrog 250.000 sit. Je pa tako, da imaš potem okrog motorja vse prepredeno, kar sicer ni nič narobe, samo ob kakem večjem posegu v avto, mehaniku požre živce.

Kasnejša vgradnja klime stane nekje med 250 in 350 tisoč tolarji, gre pa ta ogromen poseg, med katerim se med drugim popolnoma razdre armaturna plošča. Tudi jaz bi zato svetoval, da avtomobil zamenjaš, morda z enakim, a s klimatsko napravo, razlika v ceni zagotovo ni tako velika …

Po mojih infomacijah (kolega avtoelektričar) nove klime pod 500.000 sIT ne dobiš, vsaj za golfa. Pri nas doma smo jo želel vgradit v golfa IV, vendar smo potem rajši avto zamenjal.

Evo jst sem to naredu pred leti in sem montiral klimo naknadno. Za okrog 1000 EUR smo mi zmontirali ročno varianto. Problemi pa pridejo pozneje.
Drži da so bolj ali manj vsi avti pripravljeni za klimo… se pravi je dovolj prostora za dodaten hladilnih in kompresor.
Če ima avtomobil klimo serijsko ima hladilnik vode za motor nekoliko večji, ker je zrak iz hladilnika klime v hladilnik motorja precej bolj vroč kot brez tega. Serijsko je to par jurjev, pri naknadni montaži se hladilnika ne menja.
Kompresor klime po mojem ne zna nihče prav postavit, zato potem radi kaki jermeni žvižgajo. Namreč povezava motorja in kompresorja je lahko drugačna kot je bilo to predvideno serijsko in ponavadi je ker dobijo kake cenejše na pol univerzalne kompresorje. Sicer ti monter zagotavlja da je ravno zate naroču točno ta pravga.
Vsaj pri meni je tako da alternatorju manjka skor dupla vrednost amperov. Namreč klima je požrešna pa naj kdo reče kar hoče, zato mi zaradi preobremenjenosti alternatorja vsako leto skuri diodo in me olajša za kakih 15-20 jurjev.
Izmenjevalec toplote je tud bolj kot ne univerzalen in zna se zgodit da bodo tud armaturo žagali in ti pred sovoznika porinli eno škatlco, ki je vizuelno moteča.
In ta zadnje kar je pr meni problem, da so to serijsko klimo povezali v prezračevalni sistem tako da piha samo na vodoravne šobe niti ne v noge in ne v šipo. Lohka obrašač uno kam pihat kolkor češ pa ne nuca. Zato mi ob ventilaciji brez klime ene šobe sploh ne funkcionirajo. Uglavnem sem nazaj dobil kar nekaj delov, ki so jim iz mojega avta ostali.
Nič ne rečem mogoče je danes tehnika šla naprej in to zmontirajo bolj ali manj sprejemljivo, a kadar se avto montira v fabriki se poleg klime vgrajuje tudi tisto kar je povezano s klimo in je to “sinhronizirano” za uporabo in verjetno tudi nacjeneje.

Dobro napisano!

Super podatki, mmm!

New Report

Close