Nakup avtomobila in prodaja starega
Moj stari avto je nekako dotrajal in bom rabila novega, stari je registriran še do srede junija. Dobivam pa precej mešane informacije o tem, kaj je treba storiti pri teh mahinacijah s strani potencialnih kupcev/prodajalcev/UE/zavarovalnice, in bom zelo hvaležna za kake konkretne informacije:
1) se lahko vozim z neregistriranim avtom (ko bo mojemu staremu potekla registracija in zavarovanje, če do takrat še ne uspem dobiti novega)? Ali naj ga vseeno registriram in zavarujem in potem terjam nazaj delež zavarovanja?
2) ko prodam avto, gredo tablice zdaj z avtom ali ne? Ali moram avto odjaviti iz prometa pred prodajo?
3) Zakaj v oglasih pišejo, da je avto registriran še npr. 6 mesecev? Zavarovanje je itak menda treba skleniti na novo, registracijo pa tudi ?
4) Je za nakup/prodajo avtomobila dovolj kupoprodajna pogodba, ki se jo dobi v knjigarni? Ali veljajo razni dopisi v smislu, da avto ni bi zaleten ipd.? Ali mora KP pogodbo overiti notar ali se to lahko stori tudi na UE?
Hvala zaenkrat,
katarina
1) se lahko vozim z neregistriranim avtom (ko bo mojemu staremu potekla registracija in zavarovanje, če do takrat še ne uspem dobiti novega)?
NE!!!
Ali naj ga vseeno registriram in zavarujem in potem terjam nazaj delež zavarovanja?
To je mogoče in v tvojem primeru verjetno najbolje, če avto potrebuješ.
2) ko prodam avto, gredo tablice zdaj z avtom ali ne? Ali moram avto odjaviti iz prometa pred prodajo?
Po mojiih informacijah je tako, kot se ti kot prodajalec odločiš. Lahko tablice pustiš, ali jih vrneš. Seceda je odvisno tudi od kupca.
3) Zakaj v oglasih pišejo, da je avto registriran še npr. 6 mesecev?
Pesek v oči, razen veljavnosti nalepke.
Zavarovanje je itak menda treba skleniti na novo, registracijo pa tudi ?
4) Je za nakup/prodajo avtomobila dovolj kupoprodajna pogodba, ki se jo dobi v knjigarni?
Ali veljajo razni dopisi v smislu, da avto ni bi zaleten ipd.? Ali mora KP pogodbo overiti notar ali se to lahko stori tudi na UE?
Mislim, da se po novem da to narediti tudi na UE, najlažji način je da pokličeš najbližjo UE. Tisti dopisi pa ne veljajo veliko. Je treba biti previden in vse kar hočeš dodatno vnesti v pogodbo. Potem pa velja samo še Obligacijski zakonik. Pa v pogodbi zbrisati Videno – kupljeno.
Veliko sreče!
1. nekaj časa še (preveri na zavarovalnici). V primeru povračila – vrnejo le zavarovanje, nadomestila za uporabo cest ne.
2. tablice gredo z avtom ali v uničenje. Pred prodajo avto odjaviš. To lahko storiš kjerkoli (npr. avto z LJ tablicami odjaviš v Kranju – preverjeno)
3. zavajanje. Če tablice in nalepka ostanejo na avtu, ti nadomestila za uporabo cest ni treba plačati. Zavarovanje skleneš po svoji boniteti do datuma veljavnosti nalepke (prom. dovoljenja).
4. Najbolje je, da ti pogodbo napišejo v komisijski prodajalni (skoraj vsak trgovec z rabljenimi vozili). Cena je običajno nekaj tisočakov. Tako ti ni treba plačati davka ob prodaji vozila (5%). Podpis overi obvezno na UE – strošek je 255 sit.
Še nekaj vprašanj: kako je s tem davkom (ko jaz kupim avto, od “posrednika” (avtohiše)) – to plačam jaz-kupec? (teh 5 % kar nanese), ali prodajalec ali nihče?
Kolikor sem dojela, je ta davek treba plačati (kdorkoli že) pred dejansko prijavo in registracijo vozila?
Avto nameravam pred nakupom odpeljati tudi na servis na temeljit pregled (v smislu prevoženih km/zaletenosti ipd.), a je to sploh izvedljivo brez tablic (avto zdaj ni registriran)? (nekaj 10 km razdalje) Preskusnih tablic pa najbrž tudi ne morem dobiti kar na lepe oči (brez kakih dokumentov o lastništvu – mojem)?
A so še kakšne posebne zanke pri nakupu avtomobila, ki je uvožen iz tujine (EU) in bil prej v lizing lastništvu (razen tega, da je možno, da je bil taksi in ima 10x več km kot na števcu ;))?
Hvala!