Kangoo/Doblo/Berlingo…
Kupujem nov avto. Smo velika družina, potrebujemo avto s petimi sedeži in veliko prtljažnika. Ogledujem si Renault Kangoo, Fiat Doblo, Citroen Berlingo in Peugeot partner.
Zanimajo me vaše konkretne izkušnje s temi avtomobili. Kaj lahko pohvalite, kaj vas moti, s čim niste zadovoljni?
Ali je servis drag, kaj pa rezervni deli?
Se splača kupit rabljenega ali je bolje kupit novega?
lpM
Koliko velika družina? Bencinar ali diesel? Pazite, ker v primeru uveljavljanja povračila DMV veljajo določene omejitve. Se velja predhodno pozanimati na davčni upravi, kako bodo interpretirali določilo v zakonu o DMV glede kubature, pri dieslih lepo piše 1,9 l. Vprašanje je sedaj, če bodo vse davčne na enak način to razumele (nazivna prostornina je lahko 1,9 dejanska tudi nekaj čez 1905 ccm recimo). Ko smo mi kupovali sem si pridobil mnenje davčne in smo zato ostali le med kangoojem in fordom connectom (ki je mimogrede bolj prostoren od ostalih, oglejte si ga, 1753 ccm 66 kW tdci). Ne se pustiti zapeljati, saj ni veliko vračila, tistih 150.000 jurčkov pa se žiher nazaj dobi, zakaj bi jih pa puščal državi. Zato pred nakupom, zakon v roke in na davčno, pa naj vam razložijo, sicer pa lepo pisno in čakat na odgovor (jaz sem čakal cca. 14 dni, kar se mi zdi dokaj hitro). Ne pozabit na uredbo o nadomestilu za uporabo cest, če lahko uveljavljate tudi to olajšavo, tam so omejitve še bolj jasne, razlage glede tega pa na Direkciji za ceste RS (neka ga. Ribič je nadvse prijazna in zelo podkovana, vsaj meni se je zdelo tako, saj sva se lahko zelo jasno in konkretno zmenila po telefonu, brez posebnih ovinkarjenj, konkreten odgovor na konkretno vprašanje).
Veliko sreče pri izbiri.
Lp
O
P.S. Mi smo do sedaj nadvse zadovoljni s porabo, prostornostjo, uporabnostjo in tudi manevriranjem (velika ogledala,…)
Najlepša hvala obema.
Velika družina, ja – imamo tri otroke, pričakujemo četrtega. Hvala za info glede uveljavljanja povračila DMV.
Naj dodam še to, da bo to naš drugi avto, zato nimam posebno hudih zahtev ne glede udobja, bolj me zanima varnost in vzdrževanje ter poraba.
Ne vem ali diesel ali bencinar. Meni je vseeno, mož navija za diesla. Berlingo diesel ima 2.0, kar se meni zdi preveč in nepotrebno za vsakodnevna vozakanja na kratkih relacijah vrtec/šola/služba.