koliko časa čakati na novi avtomobil??
Očitno to postaja praksa. Poznam več primerov, ko se je čakalo na nov avto tudi pol leta. In sicer je v teh primerih šlo za Opel Astro, Renault Megan Grandtour in Peugeot 206 cc. In še več ostalih, ko so čakali 3, 4 mesece. Ne poznam nobenega, ki je dobil avto prej kot v treh mesecih, če so bile njegove želje take, da ni bilo primerka v Sloveniji …
Edino zdravilo je, da je človek potrpežljiv. Tudi če npr. zahtevaš preklic nakupa, boš pri drugem proizvajalcu spet čakal več mesecev na avto. Tako lahko ves čas samo čakaš …
Saj je razumljivo, da moraš nekaj čakati mesec ali več. Zame je nerazumljivo, če ti 100% obljubijo rok dobave z datumon, pol te pa sam še iz mesca v mesec nategujejo, čeprav velikokrat že vejo, da se roka ne bodo držali. Sam da prej plačaš, pol pa te en k… gleda…
Jaz bi vedno zahteval naj napišejo datum do katerega res garantirajo da dobim avto, drgač pa naslednji dan zahtevam denar nazaj.
miško,
seveda radi nategujejo, da dobijo kupce. In točno vejo, da tudi če presežejo rok dobave, ni v interesu kupca preklicati nakup, ker bo drugje spet čakal od začetka in si izbrani avto zelo želi. Preprosto povedano, želim si kupiti npr. opel astro, zato nočem preklicati nakupa, da bi spet od začetka čakal na avto, ki ni po mojem okusu (npr. VW golf).
Sej te razumem, sam je odvisno kako se to izpelje. Ali se prijaviš in držiš vrstni red in ti rečejo čakalna doba je nekje 4-5 mescev lahko tudi več. In tudi nič ni narobe če nekaj malega plačaš za vrstni red. Čisto drugo pa je, da ti obljubijo rok dobave recimo 100% v enemu mescu in ti ker verjameš in ti je ta rok sprejemljiv plačaš, pol te pa nategujejo z drug teden bo pa sigurno. Kar lahko vpliva tudi na druge stvari in ti gre še tam marsikaj narobe:))) Pa še pridno tvoj denar ta čas obračajo…
Pozdravljeni
Podoben primer glede čakanja na dobavo sem imel pri nakupu vzmetnice Jogi. Trgovec v Lesnini Moderni interieri v Hočah je od mene zahteval aro v vrednosti 30%. Napisla predračun (sedaj se več ne spomnim kaj) in na njem navedel rok dobave 30 dni.
Ker je rok dobave potekel za 7 dni sem od njega zahteval, da naj naročilo stornira, denar pa vrne. Z obrazložitvijo: “Vi ste od mene zahtevali aro za resnost nakupa, sami pa se ne morete držati roka dobave, ki ste ga vi postavili. Sicer me je zelo skrbelo, da bom sedaj pri drugem trgovcu zopet moral čakati na na ta Jogi. Trgovec pa v zadregi, mi v z zameno, če ne odstopim od nakupa Jogija da še 10% popust. 5% popust mi je že priznal, če plačam z gotovino. Zahteval sem samo naj to jasno še napiše, sam pa sem nato po nekaj dneh dobil Jogi za 15% ceneje.
Mislim, da je vsak trgovec zainteresiran, da proda avto le on, saj avte le ne prodaja v tako veliki količini kot vzmetnice. In morebiti se, da z odločnim nastopom istržiti še kakšen dodatni popust, ki bo poplačal čakanje.
Igor
Nekaj o čakanju je napisanega tudi v zakonu o varstvu potrošnikov. Na hitro se spomnim, da je vsak upravičen do plačila obresti na kakršno koli predplačilo (pozor, ne pa na aro!), je pa res, da mora biti rok dobave jasno označen. Če izdelka ob navedenem roku ni, lahko tudi stornirate naročilo, skratka izbira je vaša, mislim, da imate v vašem primeru celo možnost uveljavljanja povračila stroškov za čas, ko ste brez avtomobila (prevozi s taksiji, …), a bi se jaz posvetoval s pravniki na Zvezi potrošnikov Slovenije.
He he! Tudi jaz sem imel opravka z lesnino na brdu. Tko kot praviš, na pomivalno korito Franke je bil rok 30 dni, zahteval je aro 30.000 SIT (cena korita je bila 139.000 SIT. Sicer so mi 30-ti dan po telefonu rekli, da korito že imajo. Ko pa pridem tja, ga pa v računalniku ne v skladišču ni blo več in se je neki izgovarjal. (moje mnenje je blo, da so moje korito prodali enmu, ki je kuhnjo naročil, mene pa so milsili nategnit, da bom še eno pošiljko iz francije čakal). Rekel sem samo, da vzamem aro nazaj, ker se pač roka niso držali. malo so čudno pogledali, ampak dali so mi brez besed vso aro nazaj. Verjeten je malo kupcev tako striktnih glede roka in to trgovci veselo izkoriščajo. Mimogrede naj povem, da sem še isti teden kupil to korito drugje za 98.000 sit brez čakanja :)))
Tako, da se mi je vsekakor izplačalo, tko denarno in hitrosti dobave! :)))
Igor33 :))) tko je…pri veliko trgovcih se da ceno še dodatno znižat, sam ne smeš prec pokazati, da misliš takoj kupit. Če trgovec vidi, da si resen pa pokažeš, da nimaš namena takoj kupiti ampak še malo razmisliti, ti takoj sami ponudijo še dodatne popuste poleg tistega na gotovino. Tako je bilo tudi v bing bengu na rudniku. ko sem kupoval TV, pa še marsikje tud….