Kredit ali leasing za avto?
Kupujem rabljen avto preko avtohiše, ki mi ponuja finančni leasing. Ne morem oz. ne znam se odločiti ali naj vzamem leasing ali kredit preko banke, ker se na te zadeve ne spoznam prav dobro…
Vem, da je v primeru leasinga lastnik avta leasing hiša (do poplačila), sicer pa ne vem ali so še kakšne razlike med leasingom in kreditom? In kaj je pravzaprav ugodnejše? Na kaj naj bom pozorna?
Hvala vsem za pomoč že vnaprej!
Kaj je ugodnejše ? Potrebno je pogledati finančne pogoje in nato izračunati. Vem, da je bilo kakih 5 let nazaj precej bolj smotrno vzeti kredit kot leasing, zaradi ugodnejših obresti. Sedaj pa ne vem, kako je.
En minus leasinga je, da je potrebno za vsako malenkost pridobiti podpisano izjavo leasingodajalca, da se strinja s tistim, kar pač hočeš narediti. Primer: prijatelj je imel prometno nesrečo in za izplačilo škode je moral dobiti pisno dovoljenje leasing hiše in še neke papirje podpisovati. Kar mu je bilo zoprno, saj je bila leasing hiša na drugem koncu slovenije 🙂 Tudi ves postopek reševanja zahtevka na zavarovlanici se je zavlekel nekaj mesecev zaradi istega razloga: za vsako stvar je bilo potrebno dobiti soglasje leasingodajalca.
Prednost leasinga pa je npr. v temu, da ti ni potrebno dokazati zmožnost plačevanja obrokov (nihče te ne vpraša po plačilnih listah).
Ne vem, osebno bi raje vzel kredit, res pa je, da ob morebitnih enakih obrestih ni kake bistvene razlike z leasingom (razen lastništva, seveda).
ja samo ko vzameš avtomobil na leasing moraš avto kasko zavarovati(obvezno)kajti s tem se avtohiša oziroma leasingodajalec zavaruje,kar pa pri bančnem kreditu tega ni potrebno ker si lastnik ti,banka pa se zavaruje prek zavarovalnice in glede tvojih finančnih prilivov-saj mislim da je tako,pa dober nakup!
Hm, čudno. Sem govoril s kolegom in je rekel, da pri njemu ni nihče zahteval plačilnih list niti kakšnih drugih dokazil o zaposlitvi ali višini plače. Vsak mesec so mu poslali položnico in to je vse. Tudi njegov sin, ki je še študent, je vzel leasing preko iste leasing hiše (Gorica leasing) in mu ni bilo potrebno nič izkazati dohodka.
pero: to o kasku zavarovanju je res in sem pozabil omeniti.