Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem diesler ali bencinar

diesler ali bencinar

Kupujem nov avto, vozim se bolj malo (krtake razdalje večkrat na dan) pa me zanima, če je diesler v redu. Sem slišal več mnenj. Eni pravjo, da se bo mašina zaradi kratkih razdalij kmalu pokvarila, drugi pa pravjo, da so diesel motorji danes drugačni kot so bili včasih in je vseeno, kakšne razdalje delaš.

po moje bencinar..je že res, da so dizli drugačni, jih pa moraš toliko bolj vzdrževat..to pa stane..

No, kar se vzdrževanja tiče, mislim da kljub splošnemu prepričanju ni neke razlike. Sam imam dizla, pa se mi ne zdi, da bi zaradi tega plačeval kaj več za servise ipd. V splošnem so po moje še manj nagnjeni k okvaram kot bencinarji.
Za malo kilometrov in veliko kratkih voženj (beri: veliko hladnih startov) bi pa v vsakem primeru, kjub sodobnim dizlom, priporočal bencinarja. Ima mirnejši tek pri hladnem motorju, hitreje se segreje, ni problemov z nizkimi temperaturami, pri vožnji s hladnim motorjem ni nekih razlik glede porabe…
Prednosti dizla se pojavijo pri veliko kilometrih in daljših vožnjah (enakomeren in večji navor, manjša poraba..)

Nisi napisal kakšen avto misliš kupiti. Pri manjših(punto) se ne splača dizla saj bencinar pokur zlo mal, pa tud razlika v ceni med bencinom in dizlom ni velika. Jaz bi raje vzel bencinarja, z razliko v ceni pa bo dokupil veliko opreme.

Zanimam se za nakup Kia Carens diesel, avtomatik.

Če delaš kratke razdalje, je vsekakor boljši bancinar. Ja, res je, da dizli niso več to kar so bili nekoč in da je tehnologijo zelo napredovala. Vendar pa je treba vzeti v zakup, da je vzdrževanje teh dizlov mnogo dražje. Naj navedem primer: starega dizla (npr Golf II, Transporter…) si lahko poštimal vse šobe in zamenjal grelne svečke za cca 100.000. Pri novem dizlu (npr. C5) pa stane ena nova šoba 160.000 SIT – ima pa 6 šob – zdej pa računi, koliko te bo to stalo po ene 100.000 km ali pa tud že prej?!!

Tisti, ki ti to pravijo očitno dizla niso nikoli vozili. Pri hladnem dizlu moraš paziti, da ga ne obremenjuješ preveč oz “tiščiš” v visoke obrate. Slednje sploh ni potrebno, ker je navora občutno več kot pri bencinskemu motorju in ga zlahka voziš v nizkih obratih dokler se ne ogreje.
Za ilustracijo: na “firmi” smo imeli C15 D (C VISA z “nahrbtnikom”) – skladiščnik je z njim hodil v nabavo tudi po vsega nekaj 100 m vrsto let pa je zdržal prek 500.000 km z čisto običajnim vzdrževanjem.

LP, Škorpjon

Saj bencinskega motorja tudi ne smes gonit v visoke obrate (v rdece polje), sploh ko je mrzel, ker ti lahko masina zariba! (se je zgodilo kolegu) :))

Ma, človek, z visokimi vrtljaji se pri dizlu razumejo tisti nad 2500. Ne spomnim se, kdaj sem (če sploh sem) dizla prignal do rdečih vrtljajev. Tam nimaš prav nič od njega, ker tudi najvišjo moč razvije že precej prej, potem pa ni nič več od njega.

Skratka, se strinjam s škorpjonom, da marsikdo tule kar vseprek pametnjači, v praksi pa opisanega sploh ni preizkusil.

Škorpjon in šofer – govorim za nove tipe dizlov, ki imajo čisto drugačno tehnologijo kot stari dizli, ki so bili trotl zihr. Koliko je že Citroenov, ki jim je šla pri 3000 km turbina – verjetno je pa tudi to krivo, da ljudje sploh ne znajo vozit.

New Report

Close