Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem v skrbeh zaradi bremz pa se kaj?

v skrbeh zaradi bremz pa se kaj?

zivjo
prejsnji vikend smo sli na pokljuko se sankat. gor je slo uredu dol pa grozljivka. poglejte ko sem vozila dol sem imela u leru pa sm bremzala k zmesana pol je pa cez cas zacelo smrdeti po zazganem. ustavla sem avto in pocakala da je nehal smrdet. potem sem pa se vozila pa manj bremzala in potem sem zapelala v kup snega in nisem mogla ven. dala u prvo in drugo in gasa pa spet gasa tko ene stirikrat da se je u prazno vrtel, pol je pa tut zacel smrdet,sam drugac, no pol so prisli mimoidoci, in me porinili iz snega in je slo gladko do lj.
Zanima me sledece a sem zakurla bremze, in pa gas zajlo al sklopko, k do dons bremze delajo, in saltam tut normalno, vse je tko k prej, sam skrbi me k je 2krat tko smrdel po zazganem tko da kaj zdej, a moram k mehaniku glede na to da so bremze bile zamenane 1 mesec nazaj gas pa sklopka pa normalno delata. Ali pa bom drugace vprasala kako ves da zakuris bremze in pa sklopko ali gas zajlo?najlepse za odgovore in nasvete hvala mateja

mateja

Tebe bi bilo treba najprej “za ušesa”. Po klancu navzdol se ne vozi v “leru” ampak v primerni prestavi. V najslabšem primeru bi lahko ostala brez zavor, posledice pa si sama predstavljaj.
Glede avtomobila: če dela vse “po starem” (zavorna pot, občutek pri zaviranju …) po mojem ni panike. V nasprotnem primeru obišči mehanika.

LP, Škorpjon

Kdaj si ti hodla v avtosolo?

Zakaj pa si zapela v kup snega? Namerno, al te je zaneslo, ker nisi bremzala? :))

ja grozna sem
ja v sneg me je zaneslo ja, tko da sem probala u drugo dati pa gasa ven, sam se je kr u prazno vrtel, pol je pa mal zasmrdel sam ne tko k pr bremzah malo manj, a to k se u prazno v sneg vrti je kej narobe al je mozno da so mal gume zadisale ma sej ne vem? kva je to zasmrdel k se je u prazno vrtel, sam ne tok velik a ne stirikrat pol sm pa pocakala mimoidoce a je sklopka sla, al gas zajla al kaj?

mateja

Jojmene, joj, še dobro, da se je dokaj srečno končalo.
Ja, najprej so smrdele zavorne obloge, ker si jih počasi, a vztrajno kurila. Načeloma to ni nič slabega, sploh če so bile pred kratkim zamenjane. Edino, kar bi se ti lahko zgodilo, je, da bi se ti pregrele in potem zavore sploh ne bi več smrdele.

Za naslednjič predlagam, da se držiš starega dobrega navodila, ki je morda malce zaprašeno, a še vedno uporabno: navzdol se vedno vozi v isti prestavi kot navzgor. Zaviranje z motorjem je namreč edina možnost, da avtomobil preživi dolg klanec.

Potem, ko si zletela v sneg in skušala na silo priti iz njega (hej, deklica, kaj pa nekaj občutka in nežnosti?), je zasmrdelo še drugič: sklopka. Tudi to ni nič tragičnega, le kakih tisoč ali dva kilometrov prej jo bo treba zamenjati. Ko bo prišel čas, boš spoznala po tem, da bo drsela (pritisnila boš plin, pa avtomobil ne bo dal vsega od sebe niti, ko boš spustila sklopko).

Kot sem prej omenil, bi veliko bolje prišla skozi z dodajanjem plina z občutkom, včasih pomaga tudi “guncanje” sem ter tja (dodaš plin, odvzameš, pa spet dodaš, seveda vse po občutku). Ah, ne bom te učil, mi boš še kaj očitala, a tokrat se nikakor ne boj. Vse je OK.

Mimogrede: zdaj, ko je sneg, se opogumi in pojdi malo vadit na kakšno prazno parkirišče (dovolj prostora) ali cesto z malo klančka, ki je zasnežena. Nekdo naj gre s teboj, da ti bo pomagal, če boš kje res obstala. Pa vso srečo in – brez panike in strahu.

Šofer, dobro si napisal. Sankačica, si pa večkrat preberi Šoferjev “članek”.

sofer!
tako dobro si napisal, da si me u momentu pomiril najlepsa hvala.

mateja

Naj raje sama obišče eno kvalitetno avtošolo, da jo bodo naučili vozit.

Hja, njega dni sem slisala celo pravit zgodbo (mogoce je urbana legenda, kaj pa vem), da je v nekdanji jugovojski nek oficir zahteval, naj pri spustu po klancu sofer ugasne motor, da bi sparal bencin, potem se je pa volan zaklenil in je sel dzip v q*c, posadka pa tudi.. k sreci mat3ja vsaj tega ni naredila.

Avtosole so pa itak svojega denarja vredne – pol stvari sem se naucila od drugih, ne pa od instruktorja. Mogoce za vecino ljudi ni pomembno, ker se naucijo vozit, se preden grejo v avtosolo, jaz sem pa prvi sofer v familiji, pa se to bolj na stara leta (30+)..:))

pozdravcek,

proxima

New Report

Close