ALI JE RES?
Delavec spet si pameten! Ko ti poiteče registracija, pomeni, da ti je poteklo zavarovanje in nalepka za tehnični pregled. S potekom se voziš lahko še 15 dni, ne da bi te policisti kaznovali, saj imajo taka interna navodila. Od 15 do 30 dni te kaznijejo z denarno kaznijo 25.000 sit (174 čl. ZVCP). Po 30 dnem ti pa odvzamejo reg. tablice in tie kaznijejo še po 182. čl. ZVCP) kar znese še dodatnih 25.000 sit, ker kot lastnik vozila, nisi upravni enoti vrnil reg. tablic.
Seveda po novem zakonu je to to drugače, strožje oz. višje denarne kazni.
ŽNJ, če jaz zdajle pokličem na najbližjo policijsko postajo in vprašam, ali se lahko vozim s pretečeno nalepko o tehničnem pregledu, bodo rekli, da sem v prekršku in da me lahko kaznujejo, če me ustaivjo na cesti. Preveri sam, če ne verjameš! Avtomobilsko zavarovanje pa velja še mesec dni po preteku starega – torej greš zavarovanje lahko podaljšati brez problemov v 30 dneh po preteku starega, samo dobiti te ne smejo policaji, KER NALEPKA O TEHNIČNI BREZHIBNOSTI VOZILA NE VELJA VEČ! Teja, pokliči sama na policijo, pa boš izvedela, kako in kaj (jaz sem naredila tako in izvedela to, kar sem napisala).
Pogoj, da je vozilo registrirano je, da ima veljavno nalepko za tehnični pregled. Če ta ni veljavna, pomeni, da vozilo ni registrirano in je za to predpisana sankcija. Gocvoriva o registriranem vozilu. Da je vozilo registrirano, velja, da ima opravljen tehnični pregled, plačano cestnino in zavarovanje. Na podlagi tega ti dobiš nalepko za tehnični pregled. V tem primeru policija ukrepa šele po 15 dnem po poteku registracije, ker imajo takšna navodila. Strogo zakonsko gledano pa si v prekršku že 1. dan po poteku registracije.
V primeru, da je potekla nalepka za tehnični pregled, govoriva o vozilih starejših od 12 let, katera morajo imeti polletni tehnični pregled, pa tolerance ni in se kaznuje takoj po poteku registracije. V tem primeru je cestnina plačana, ravno tako tudi zavarovanje. Odvisno pa je od policista ali te bo kaznoval 1.2.ali 10 dan po poteku ali pa samo opozoril. Odvisno je tudi od tebe, kako se boš obnašala, ali boš na vesti imela še druge prekrške.
Če ti je potekla le nalepka za vozilo, ki je starejše od 12 let, vse ostalo maš pa urejeno(zavarovanje, cestnina), lahko na tehnični pregled greš 30 dni pred potekom nalepke, tako da ne vidim razloga, zakaj bi zamujala s tehničnim pregledom. časa imaš namreč več kot preveč.
Teja, po mojem da, ker nalepko dobiš šele po plačilu cestnine in zavarovanja. Potem je najbrž od policaja odvisno, ali te bo samo opozoril, ker na tehničnem si pač bila (nisem pa prepričana, da je na računu napisana reg. tablica vozila, se pravi, da bi račun za tehnični pregled lahko imela tudi od kakšnega kolega za drug avto, ne za svojega…).
Zavarovanje lahko plačaš tudi na obroke, št. obrokov je mislim da odvisno od višine končnega zneska, tako da plačilo ni tako zelo boleče. Če imaš kartico BA, ti enostavno trgajo s trajnikom in vse skupaj opraviš na blagajni, ni ti treba niti na banko. Torej, če misliš avto vozit, pojdi čim prej vse uredit, ker je kazen res visoka.
POZOR!!! Kar govori ŽNJ ni res!!! Vozilo MORA bit registrirano in imeti veljavno nalepko. Če te ni, SI V PREKRŠKU! Kazen po strem zakonu je bila 25.OOO SIT polna, če plačaš v 8 dneh polovico. Ni nobenih 15 dni.
Le v primeru če nimaš veljavne nalepke nalepljene na vozilu in če je vozilo izpravno se lahko izvlečeš.
Joco pa ti si eno veliko teslo!!!! To kar je ŽNJ napisal je meni čisto jasno. On ne govori, da nisi v prekršku, če se voziš do 15 dni z neregistriranim vozilom. Seveda si. Govori, da policija ne kaznuje zaradi svojih navodil. Kakšna pa je razlika, če nimaš naleplejene veljavne nalepke od tega da vozilo ni registrirano??? V obeh primerih je nalepka potečena!!!! Ali jo pa sploh ni na steklu!!! Na podlagi nalepke se ne da ugotoviti ali je vozilo izpravno ali ne, saj do treh let starosti ni potreben tehnični pregled. Jaz se z ŽNJ popolnoma strinjam.
Svetko, veljavno nalepko dobiš, tudi če ti ni treba na tehničnega. S čimer seveda nočem reči, da se ne zgodi, da za tri leta stara vozila potem ne ugotovijo, da sploh niso tehnično brezhibna, ampak to je že druga zgodba. Načeloma so pa te preglede najbrž ukinili ravno zato, ker se je pokazalo, da so nova vozila glede tehnične brezhibnosti neproblematična.
Je pa seveda ogromna razlika, če imaš veljavno (in nenalepljeno) nalepko in s tem opravljen tehnični pregled, kar pomeni, da je vozilo tehnično brezhibno, kot pa če se voziš s pretečeno nalepko brez opravljenega tehničnega pregleda, kar pomeni, da je vozilo lahko tudi tehnično oporečno. Se strinjaš?
Uradno si v prekršku in te policist lahko kaznuje, kakšna so pa njihova interna navodila, pa ti pravzaprav ne moreš vedeti. Meni se zdi rahlo nenavadno, da žNJ takšne stvari razklada po internetu, če je res pri policiji, če je pa kje drugje in pač ve, da je tako, naj mi pa oprosti… (lahko je denimo poročen s policistko).
SVETKO, prej ko kaj napišeš MALO POMISLI. TESLO IN TO VELIKO SI EDINO TI!!! DEFINITIVNO. Ni prav NOBENIH 15 dni in če ti je včeraj potekla nalepka SI DANES V PREKRŠKU IN PLAČAŠ KAZEN!!!!
Kar set iče nalepke si še enkrat PREBERI. Če nalepka ni nalepljena še ni rečeno da ni veljavna. Oglej si to na tehničnem pregledu. Tam te vprašajo ali boš sam nalepko nalepil ali ti jo oni in boš seveda plačal!!! Pa brez veze ti nekaj govorim, ker si naložil same neumnosti.
Nalepka je lahko VELJAVNA a ni nalepljena. Če pa je avto registriran še ni rečeno, da je izpraven!!! Pregori luč pa avto že ni izopraven.
Lepo bi bilo, da si prebereš zakom in boš sam ugotovil, da klatiš neumnosti.
Vidim pa da se strinjata z ŽNJ, ker oba govorita neumnosti in neresnice. Me prav zanima koliko črk v zakonu sta prebrala oba skupaj.
LP!!!
In še to!!! Interna navodila so podzakonski akt v kolikor bi taka navodila bila. Podzakonski akt pa nikakor NE MORE bit v nasprotju z zakonom, kar pa bi bilo po izjavah nekaterih ki se tu tako na veliko izdajajo za vsevedne.
Poleg tega kakšen je to prekršek, če ni kazni (globe po novem zakonu???)
Če je prekršek mora bit tudi sankcija.
Gobica je v glavnem zadela bistvo.
LP!