Zdravniški pregled (podaljšanje dovoljenja)
Prijatelj je odvisnik od alkohola, ki so mu že večkrat vzeli izpit zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Zdaj je izpit ponovno naredil. Čaka ga zdravniški pregled, po katerem mu bi naj podaljšali dovoljenje za 10 let. Zaradi pregleda bi naj imel alkoholni post, nekaj mesecev. Zdravniški pregled bo malo več kot čez en mesec. Post mu seveda ne uspeva, napije se skoraj vsak dan, pogosto totalka. Kako dolgo bi se moral držt posta, da ne bi bilo problemov? On trdi, da so do sedaj vsi izvidi pokazali, da ima jetra v redu. Kar je pri njegovem stanju res čudno.
Ali bo test pokazal, da ima težave? Niso to tudi neki psihološki testi? Ali te potem usmerijo na zdravljenje, če ugotovijo, da si alkoholik? Njemu izpita vsekakor ne bi smeli podaljšat. Vsem se pa gre, da bi nekako bil prisiljen v zdravljenje, ker sam se ne bo odločil za to.
Pozdravljeni, na pregledu bi se moralo videti, da je odvisnik od alkohola. Ne vem pa ali ga lahko pošljejo na zdravljenje odvisnosti. Pozanimajte se pri izvajalcih kontrolnih zdravniških pregledov. Lp
Če hočeš informacijo iz prve roke – včeraj opravil kontrolni pregled zaradi alkohola, pa nisem kronik, nikoli se ne “napijem do daske”, spijem kak kozarec vina, recimo pa, da 2-3 x mesečno spijem tudi kaj žganega, vendar potem ne vozim. Jetrni testi so bili patološki, se pravi ne normalni, ne pa toliko spremenjeni, da bi me naredili za alkoholika. Pred pregledom nisem 3 tedne alkohola niti poskusil, jemal pegasti badelj, liverin, itd. Res pa je, da sem zaradi poškodb jemal analgetike, ki niso tudi ne balzam za jetra. Zase menim, da nisem alkoholik, saj lahko živim tedne in tedne brez popite kaplje, mi alkohol ni nuja za to, da bi lahko normalno delal, da se ne bi tresel ipd – kar so me spraševali tudi na pregledu. Pregled je zelo zahteven in se ne predstavljam, da ga nekdo, ki je res odvisnik od česarkoli, lahko uspešno opravi. Traja dobre 4 ure – psihološki testi, pogovor s psihologom – ni nekaj, kar narediš z levo roko. Na pregledu ti pa tudi predpišejo, če si tam zaradi alkohola, česa se moraš udeležiti in lahko ti predpišejo tudi odvajanje od alkohola. Tri možnosti imaš – edukacijske delavnice, psihosocialne delavnice in pa zdravstveni program odvajanja od alkohola.
Odločitve ta obvladovanje pa ne more sprejeti njegova okolica, ampak samo sam.
Forum je zaprt za komentiranje.