Zakaj pomanjkanje učiteljev, če pa nič ne delajo in imajo dobre plače??
Neprestano govorjenje čez učitelje – delajo 4 ure na dan, 2 meseca počitnic, nič ne delajo, vse se morajo otroci učiti doma……. itd. itd. ni konca o tem, kako dobre plače imajo učitelji za nič delati. Začetna plača resda najprej majhna, kasneje pa bajna plača in to za skoraj nič delati.. .
Vprašanje za te, ki tako mislijo in govorijo: zakaj je potem tako pomanjkanje učiteljev?
dfhsdf, 07.09.2023 ob 10:50
Za učiteljico lahko gre samo tista, katere mož dovolj dobro zasluži, da lahko ona hodi v službo samo za hobi in tam afne gunca.
Jaz si ne morem privoščit kot začetnica, da me vzamejo za 4 ure na dan in mi dajo pogodbo od 1.9-25.6
Začetnica za 4ure dobiš ven 450€. Ne hvala.
Bila sem mentorica mnogim mladim. Eni so bili iskreni, niso imeli veselja, pač sem razumela.
Drugi so bili popolnoma nevzgojeni, brez vsakega spoštovanja, jezikavi, nesramni, niso želeli delati. Pokvarili so mi dan.
Tretji pridni, vestni, dobri v dobrih odnosih s starši, ki so prišli povprašat kako gre otroku na praksi.
In nato so bili še četri, ki bi še ostali… ?
Tako približno je tudi v šoli.
manjka jih zato, ker so prejšnje generacije učiteljev slabo učile matematiko in nihče ne zna izračunat najbolj enostavnih zadev. Glede na zahteve dela je jasno, da se pričakuje, da bo večina učiteljev slovenskih državljanov (če pustimo ob strani tisto zaposlitev nočne plesalke v Novi Gorici pred leti). Generacije tistih, ki se danes upokojujejo so bile 2x večje kot so današnje. Po domače povedano, takrat je bilo v generaciji 40.000 otrok, danes pa jih je okrog 20.000 (lani celo samo 17.000), pa še od tega je precej romskih otrok, ter otrok tujk, ki gredo naprej v Nemčijo. Torej bi pol manjša generacija morala zapolniti dejansko vedno večje potrebe po učiteljih zaradi tega, ker sedaj so v prvem razredu 2 učiteljici, pa po možnosti še tretja zaradi odločbarjev. Hkrati pa se ljudje tudi precej priseljujejo in na ta način se rešuje pomanjkanje delovne sile v gradbeništvu in proizvodnji. Dejansko se je št. prebivalstva v zadnjih 30 letih povečalo za 15%, kar ni majhna številka in to potegne za seboj potrebo po več učiteljih, zdravnikih, medicinskem osebju…………
Najbolj nehvaležen poklic.
Imaš na grbi otroke, njihove starše, njihove odvetnike, Zavod za šolstvo, inšpektorje, ministrstvo, tisk, vedno nove učne programe…ga ni dnarja, da bi šla to delat.
Moraš biti dejansko zanesenjak, idealist, ali pa imeti jeklene živce.
Plus pritisk staršev je vedno večji, glih sem brala članek o Korejskih učiteljih, kjer jih sekirajo in klicarijo za vsak pogled, vsak rezultat, vsako besedo…delajo samomore od stresa.
Kam smo prišli, če se mora za slabo oceno ali najrahlejši vzgojni ukrep zagovarjati učitelj in ne učenec…
Mam prijateljico učiteljico na osnovni šoli. Kar ona meni pripoveduje….. tud 5 min ne bi bila učiteljica, pa da mi dajo zdravniško plačo! Nikoli! Tako pobesnele otroke in njihove starše ne bi mogla prenašat niti sekunde.
Drugo je na srednjih šolah. Tam ni pomanjkanja učiteljev. Ker so otroci starejši in se starši več ne umešavajo. Zato vsi OŠ učitelji rinejo na SŠ. Ostali se zaposlujejo v kakih uradih ali v gospodarstvu. In tako potem na enkrat zmanjka učiteljev na OŠ.
Sončkov in njihovih staršev. Saj je super služba dokler ne rabiš poslušati staršev in vzgajati njihovih otrok namesto njih. Potem pa so učitelji krivi, kako je možno, da njihov sonček ni naboljši, ker jih oni imajo za lastni dosežek in so valda popolni. Jah 2uri na dan je preveč za te brihte, kar vi se ukvarjajte z njimi?
Delala v šolstvu 3 leta. Nikoli več, čeprav imam izredno rada otroke in učiteljsko delo.
Razlog odhoda: bila sem razredničarka z dvema učencema z odločbami. Eden upravičeno, drugi izsiljeno s strani staršev zaradi, po mojem mnenju, njihovega zanemarjanja.
Preprosto preveč dela, živcev in energije za delo z njima in ostalimi učenci, predvsem pa starši za veliko, veliko, veliko premajhno plačo. Takrat sicer tega nisem vedela zagotovo, pač, govorili so mi, da je povsod boljše plačilo za manj obremenjujoče delo. Sedaj TO VEM. Tisti, ki niste poizkusili si tega preprosto ne morete predstavljati. Dajat privat telefon, da te starš kliče da otrok pa jutri zjutraj ne bo imel kosila, da mora nujno imeti mobi na izletu, čeprav ga ostali nimajo, da ne bo tekel na športnem dnevu,…in milijon teh klicev na privat telefon ob najbolj nemogočih urah, z najbolj bizarnimi izgovori.
Sprašujem se, kako sem zdržala 3 leta.
Nikoli več, 07.09.2023 ob 12:39
Delala v šolstvu 3 leta. Nikoli več, čeprav imam izredno rada otroke in učiteljsko delo.
Razlog odhoda: bila sem razredničarka z dvema učencema z odločbami. Eden upravičeno, drugi izsiljeno s strani staršev zaradi, po mojem mnenju, njihovega zanemarjanja.
Preprosto preveč dela, živcev in energije za delo z njima in ostalimi učenci, predvsem pa starši za veliko, veliko, veliko premajhno plačo. Takrat sicer tega nisem vedela zagotovo, pač, govorili so mi, da je povsod boljše plačilo za manj obremenjujoče delo. Sedaj TO VEM. Tisti, ki niste poizkusili si tega preprosto ne morete predstavljati. Dajat privat telefon, da te starš kliče da otrok pa jutri zjutraj ne bo imel kosila, da mora nujno imeti mobi na izletu, čeprav ga ostali nimajo, da ne bo tekel na športnem dnevu,…in milijon teh klicev na privat telefon ob najbolj nemogočih urah, z najbolj bizarnimi izgovori.
Sprašujem se, kako sem zdržala 3 leta.
ah dej no, zakaj si pa dala privat telefon. Nihče, prav nihče nima pravice zahtevat tega. Nisi znala postavit mej, torej nisi bila za ta poklic. otrok ne bo tekel na športnem dnevu – ni problema pač ni ocenjen, če mobijev ni jih pač ni, jo pošlješ do ravnateljice…… Saj ne pravim, da delo ni zahtevno, samo tako jamranje je pa tudi odveč. Večino problemov pa so itak ustvarili učitelji skupaj z ravnatelji sami. Če noben nima jajc, potem je pač tako, da najbolj moteni vodijo šolo, državo.
tipitopi260, 07.09.2023 ob 08:08
Neprestano govorjenje čez učitelje – delajo 4 ure na dan, 2 meseca počitnic, nič ne delajo, vse se morajo otroci učiti doma……. itd. itd. ni konca o tem, kako dobre plače imajo učitelji za nič delati. Začetna plača resda najprej majhna, kasneje pa bajna plača in to za skoraj nič delati.. .
Vprašanje za te, ki tako mislijo in govorijo: zakaj je potem tako pomanjkanje učiteljev?
Ker ni prostih delovnih mest. Hvala lepa za neka delovna mesta za nadomeščanje bolnišk ali porodnišk.
mijav mijav, 07.09.2023 ob 13:02
ah dej no, zakaj si pa dala privat telefon. Nihče, prav nihče nima pravice zahtevat tega. Nisi znala postavit mej, torej nisi bila za ta poklic. otrok ne bo tekel na športnem dnevu – ni problema pač ni ocenjen, če mobijev ni jih pač ni, jo pošlješ do ravnateljice…… Saj ne pravim, da delo ni zahtevno, samo tako jamranje je pa tudi odveč. Večino problemov pa so itak ustvarili učitelji skupaj z ravnatelji sami. Če noben nima jajc, potem je pač tako, da najbolj moteni vodijo šolo, državo.
mijavmijav, kar probaj, kako je vzgajat vaše nikakvo vzgojene sončke.
nikoli več ne bi šla delat v šolo, čeprav sem bila učiteljica 40 let in sem svoj poklic z veseljem opravljala. zadnjih 5-10 let se je stanje ZELO poslabšalo. predvsem otroci, njihov odnos do nas, do vsega in vseh. so za to krivi učitelji ali starši? odgovor je retoričen.
Sem posredno “iz foha”.
Zakaj ni učiteljev? Ker so užaljeni. To odtehta plačo in počitnice. Dejstvo je, kar se sedaj mladega sproducira v učitelje, je pomanjkljivo – primanjkuje jim znanja, delovnih navad, kreativnosti, strpnosti do odraščajočih oseb.
Najraje ne bi šli učit, zato grejo drugam, tisti pa, ki morajo, ker drugega ne dobijo, pa so užaljeni ko jim s prstom pokažeš česa ne delajo prav/dobro/korektno.
Učitelji delajo toliko, kot se grebejo – pač je več dela če si razrednik, pa ze zrineš v kak svet, pa maš ideje vodit krožke in tako naprej. Če pa maš dost osnovno plačo in se ti jebe za znanje otrok, pa delaš close to 0. Imam kolega ki je učitelj in se mu jebe za ceu svet – delo si je brutalno poenostavil: testi za obkroževat, razlaga snovi vsako leto ista, kdor ni tiho ga pošlje k socialni delavki na pogovor in to je to. Ustna spraševanja so hitri testi (če jih kdo noče, je lahko ustno vprašan). Predava tako, da prnese ppt, 5 min govori, ostalo si prepišejo in to je to. Tip je sam povedu, da dela close to 0 (razen da tm sedi).
Če se pa ti grebeš, pa hočeš met a, b, c, d, e krožkov, pa priprave na uno in tretje tekmovanje pa boh nedi bit razredničarka… ja potem je pa birokracije (ki nima veze z učiteljskim poklicem) vrh glave. In ravno to je narobe: učitelj bi mogu učit in delat z učenci, ne pa se s papirji ukvarjat. In ker so danes starši nemogoče, mulci popolnoma nevzgojeni, plače v kurcu učiteljev kao ni… če pa greš iskat prave učitelje, ja potem pa imamo res HUD primankljaj, saj so večinoma sami psihopati in sadisti.
Forum je zaprt za komentiranje.