Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sončni paneli – STOLKLA JIH JE TOČA!!!

Sončni paneli – STOLKLA JIH JE TOČA!!!

Že predlani smo ob prigovarjanju prijatelja začeli razmišljati o postavitvi panelov. Zadeva se je zdela res obetavna. Ideja o samooskrbi je bila fantastična! Zadnje mesece se o panelih sploh veliko govori, vse polno je reklam in novih podjetij, ki jih postavljajo je kot gob po dežju. Zadeva je očitno postala dobičkonosna, trendi …

Seveda nismo zaupali komurkoli, ampak prijateljevemu znancu in konec maja letos so bili paneli postavljeni. Podjetja poimensko ne želim izpostavljati, ker ne želim škodovati … Začetno navdušenje je bilo hitro mimo. Vložek za zadevo znaša nekaj deset tisočakov. Težave so se denimo pojavljale, ko je bilo vključenih več naprav.

Nedavno pa je zadeve še poslabšalo neurje s točo. Sprašujem se, kaj nas še čaka. Panele se ponuja kot nekakšno idealno rešitev, samooskrbo itd. In marsikdo se ujame na limanice. Vse bolj pa se mi zdi, da je zadeva precenjena, podobno kot Top Shop. Kupcem se veliko ponuja, kar je po svoje razumljivo za tiste, ki imajo svojo tržno nišo. Ne vem pa če so tisti, ki jih proizvajajo in postavljajo dovolj fer do kupcev, da bi jih soočili z vsemi vidiki naložbe, ki ni ravno poceni!

Kakšne so vaše izkušnje?

Odgovor na objavo uporabnika
formula1, 05.08.2023 ob 16:37

Že predlani smo ob prigovarjanju prijatelja začeli razmišljati o postavitvi panelov. Zadeva se je zdela res obetavna. Ideja o samooskrbi je bila fantastična! Zadnje mesece se o panelih sploh veliko govori, vse polno je reklam in novih podjetij, ki jih postavljajo je kot gob po dežju. Zadeva je očitno postala dobičkonosna, trendi …

Seveda nismo zaupali komurkoli, ampak prijateljevemu znancu in konec maja letos so bili paneli postavljeni. Podjetja poimensko ne želim izpostavljati, ker ne želim škodovati … Začetno navdušenje je bilo hitro mimo. Vložek za zadevo znaša nekaj deset tisočakov. Težave so se denimo pojavljale, ko je bilo vključenih več naprav.

Nedavno pa je zadeve še poslabšalo neurje s točo. Sprašujem se, kaj nas še čaka. Panele se ponuja kot nekakšno idealno rešitev, samooskrbo itd. In marsikdo se ujame na limanice. Vse bolj pa se mi zdi, da je zadeva precenjena, podobno kot Top Shop. Kupcem se veliko ponuja, kar je po svoje razumljivo za tiste, ki imajo svojo tržno nišo. Ne vem pa če so tisti, ki jih proizvajajo in postavljajo dovolj fer do kupcev, da bi jih soočili z vsemi vidiki naložbe, ki ni ravno poceni!

Kakšne so vaše izkušnje?

Kaj pa če bi jih imel na mehanizirani vrtljivi plošči, in pritisneš na daljinca in jih obrneš na hrbtno stran v primeru toče, al maš pa kr senzor, čim se začnejo zbirat oblaki, se ti obrnejo proti notranji strani hiše, navzven je pa kritina. Pa mogoče še, da se ti kr same obračajo v pravo smer kot sončnice.

Če imaš ti sončno elektrarno, sem jaz zajec, ki igra na bobne. V tvojem zapisu je kup neresnic.

-SE je priključena na obstoječe omrežje kot pomožni vir energije. Presežek energije se vrne v glavno omrežje, medtem ko v času ko ni sonca iz omrežja črpate. Zaradi SE nič ne meče ven več, kako bi se to dogajalo brez SE. Če imate zanič lokalne napeljave je drugi problem.

-par šest tisoč EUR? Ja pa kaj še! Elektro vam bo največ dovolil 8-13 kW močno SE. Takšna ne stane več kot 15k. Če ste plačali več bi vas nategnili na suho.

-podobno kakor hišo in avto je dobro zavarovati tudi SE.

SE še splača postaviti, če ste velik porabnik elektrike. Brez toplotne črpalke in električnega avtomobila nima kaj smisla…

Ko sešteješ vso investicijo in potem še vsakoletno zavarovanje proti toči in drugim naravnim ujmam, potem si že  GLOBOKO V MINUSU! Pa da se bodo paneli sami obračali, ko se bo pripravljalo k toči, medtem jih bo pa viharni veter tipa TORNADO prestavil na sosedovo štalo… Pa ste res eni šolani bedaki.

Peter pan, 05.08.2023 ob 16:49

Če imaš ti sončno elektrarno, sem jaz zajec, ki igra na bobne. V tvojem zapisu je kup neresnic.

-SE je priključena na obstoječe omrežje kot pomožni vir energije. Presežek energije se vrne v glavno omrežje, medtem ko v času ko ni sonca iz omrežja črpate. Zaradi SE nič ne meče ven več, kako bi se to dogajalo brez SE. Če imate zanič lokalne napeljave je drugi problem.

-par šest tisoč EUR? Ja pa kaj še! Elektro vam bo največ dovolil 8-13 kW močno SE. Takšna ne stane več kot 15k. Če ste plačali več bi vas nategnili na suho.

-podobno kakor hišo in avto je dobro zavarovati tudi SE.

SE še splača postaviti, če ste velik porabnik elektrike. Brez toplotne črpalke in električnega avtomobila nima kaj smisla…

Predrag vložek glede na izplen

Ta letošnja toča je marsikaj postavila na glavo, sam sem razmišljal o sončni, kljub riziku bom najbrž reskiral in postavil 10 kw, kljub temu da mi je letos zbilo steklo na avtu, torej bi nekaj celic tudi šlo v nepovrat.

Tud jaz sem si letos kupu električni avto, pa mi ga je stolkla toča. In kaj ti pričakuješ? Da zato ker je električni, da ga ne bo stolkla toča in si ga posledično nebi zavaroval?? Velik bedak si, če si nisi zavaroval sončne elektrarne pred točo.

Poleg tega je zapis provokacija, ker avtor piše da ga je naložba koštala nekaj 10 tosoč EUR. Povprečna naložba fotovoltaike na povprečni bajti stane od 10 do 15 tisoč EUR.

Svbg, 05.08.2023 ob 18:28

Predrag vložek glede na izplen

Počakaj na nov model , bo kot polivinil, mehka in gibljiva prevleka, eni sanjajo kar o polprevodniškem premazu čez kritino…

Mene pa res kot laika zanima, a vam ob nakupu te drage sprdačine trgovci ne povejo, kako ob primeru toče?? Vas to res ne zanima, ko kupujete te glupe panele? Da se morate zdaj hvaliti da jo imate in da ste zdaj ubogi … LOL.

Če jaz kaj kupujem, da gre za res drago investicijo za dom, vse do milimetra natančno izprašam. Od A do Ž. Vedno je riziko, tudi za nov avto. Lahko toča potolče pleh, steklo itd.

Tinček382, 05.08.2023 ob 18:21

Ko sešteješ vso investicijo in potem še vsakoletno zavarovanje proti toči in drugim naravnim ujmam, potem si že  GLOBOKO V MINUSU! Pa da se bodo paneli sami obračali, ko se bo pripravljalo k toči, medtem jih bo pa viharni veter tipa TORNADO prestavil na sosedovo štalo… Pa ste res eni šolani bedaki.

Zavarovanje SE stane nekje 500 EUR letno.

Če imate toplotno črpalko in el. avto, boste letno prihranili po starem režimu  2-3 tisočake.

Zakaj se vam sončna elektrarna, ki ima življenjsko dobo nekje 25 let, 15 tisoč EUR vredna elektrarna, ne-bi splačala?

Vsak otrok lahko izračuna, da se vam investicija vrne nekje v 8-10 letih. Naslednjih 15 let pa imate čisti dobiček

Polni kasko, ki vključuje tudi točo, me je za avto, ki je stal 46.000 EUR, koštal 550 EUR.

Po tej logiki bi me zavarovanje za fotovoltaiko vredno 15 jurčkov koštalo maksimalno 180 EUR. Če nimate 180 EUR za zavarovanje se ne it takih naložb. Pejte na socialno pa v neprofitno stanovanje.

Kaj pa če bi nad panele postavili kovinsko mrežo, ki bi točo zaustavila

Res je. Ko vse skupaj sešteješ si na slabšem. Seveda hvalijo in sadijo rožice. Prodajajo teorijo, praksa je čisto kontra teoriji, z zavarovalničarji vred.

Peter pan, 05.08.2023 ob 20:50

Zavarovanje SE stane nekje 500 EUR letno.

Če imate toplotno črpalko in el. avto, boste letno prihranili po starem režimu  2-3 tisočake.

Zakaj se vam sončna elektrarna, ki ima življenjsko dobo nekje 25 let, 15 tisoč EUR vredna elektrarna, ne-bi splačala?

Vsak otrok lahko izračuna, da se vam investicija vrne nekje v 8-10 letih. Naslednjih 15 let pa imate čisti dobiček

Bi rada videla sončno elektrarno staro 25 let  😀  Nategujejo vas.

ja pa ja, 06.08.2023 ob 10:58

Bi rada videla sončno elektrarno staro 25 let  😀  Nategujejo vas.

V čemu je problem? Meni par panelov deluje že dlje kot omenjaš.

jaz imam sončno elektrarno, imam 4 panela za toplo vodo, meni nič ne meče ven , tudi če vse priklopim

Imamo kolektorje na strehi že več kot 25 let, pa smo imeli že kar nekaj hudih toč, kolektorji so kot novi.

Sončna elektrarna je isti princip, paneli s steklom na strehi.

25 let je garancija proizvajalca – v tem času vam morejo zamenjati panele. Moderni paneli zdržijo komot 50 let z cca 30% izgubo moči.

Prej boste zamenjali streho, kakor pa panele na strehi…

PETER PAN to ni res, če ti panele stolče toča, to ne velja za garancijo.

ne me basat no…imam sam 4 panele za vodo gret, bom ja vedel

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close