Zakaj eni raje držijo nekaj 100 tisoč EUR na banki namesto kupijo stanovanje?
Nekateri se pač nočejo z najemi ipd. ukvarjat. Je delo s tem. Ni da samo kupiš in kasiraš. Jaz recimo imam stanovanje v najemu, pa razmišljam o prodaji. Se mi v resnici ne da več s tem ukvarjati. Ostalo imam vloženo (ne na banki) in po pravici povedano boljši donos kot s stanovanjem. Krepko boljši na dolgi rok. Pa nič dela s tem.
Tri banke v Sloveniji imajo relativno visoko obrestno mero za vezane vloge, na 50 000€ je 1500€ obresti, kolikor toliko zanimivo 2 sobno stanovanje na periferiji LJ stane vsaj 400 000€, za vezavo take vsote na 1 leto bi dobil 12 000€ obresti, za koliko bi lahko oddal 2 sobno recimo na Rudniku, Črnučah, Vižmarje itd bi dobil 1000 mesečno? pa da se razumemo od oddajanja bom plačal davek in od donosa na banki ravno tako, odpade pa iskanje najemnikov, sekirancija, popravila, pogodba itd.
O ma tuki se vsi predstavljate bogatase vsi imate stanovanja ki jih dajete v najem in v zlato drugi na banki vsaj 100 tisoc in jaz naj to vam verjamem ma dajte no z pravljicami za lahko noc sej nismo otroci da verjamemo tuki je itak 50 procentu heca 30 procentu pravokacji da je malo pestro in zabavno in 20 procentu recimo takih ljudi ki res rabiji kaksen nasvet ssmo tuki ga ne bodo dobili in veste zakaj ker vecina vas je ubrisanih neresnih
A se neki sem pozabu in ce je ze res to kar imate nic ne boste nesli z sabo vse bo tuki ostalo in skregali potomce gdo bo kaj imev denar je treba zapraviti in uzivat to kratko zivljenje ne pa postat zbiratelj zlata denarja nepremicnin no vsak ima svoj hobi to je res jaz sem pac zbiratelj biv znamk za na pisma
Simon651, 10.06.2023 ob 17:07
A se neki sem pozabu in ce je ze res to kar imate nic ne boste nesli z sabo vse bo tuki ostalo in skregali potomce gdo bo kaj imev denar je treba zapraviti in uzivat to kratko zivljenje ne pa postat zbiratelj zlata denarja nepremicnin no vsak ima svoj hobi to je res jaz sem pac zbiratelj biv znamk za na pisma
Ja in kaj te moti, v cem je tvoj problem?? A ce ti nimas, po tvoje tudi drugi nimajo?
Zato, 10.06.2023 ob 19:00
Na banki se denar plemeniti (obresti), nepremičnina je pa vsaki dan manj vredna (dobesedno).
Ti si pa za hece ali pa te je prineslo iz nekih starih časov, v katerih je mogoče to celo držalo.
Če imaš na banki 150 k, ti inflacija v dobrih dveh letih požre vsaj 30 k. Od tvojih 150 k, ti ostane le 120 k. Obresti so zanemarljiv. Če ne verjameš, poglej na spletno stran kakšne banke. Če še ne razumeš, pomisli, koliko si v trgovini dobila za 30 eur in koliko dobiš zdaj.
Če si pred 2 leti 150 k vložila v nakup nepremičnine, je ta nepremičnina zdaj vredna 180 k. Torej so pridobila 30 k.
Nic me ne moti ker jaz z takimi ljudmji ne zamenjam zivljenja ker to ne govorim kar na pamet ker imam tudi jaz ene 2 sodelavca taka denarja kot listja spomladi na drevesu ok naj imata ma ne na morje ne v toplice ne na kaksen izlet skopuha prve klase vcasih ko ima kaksen obletnico naprimer 50let ponavadi prinesejo kaj za pojest mi potem zbiramo denar nista se dala jedla pa sta a na banki reci pisi 400 tisoc sigurno ce ne vec in kaj bos reku na to raje da imam za sproti hiso staro 30 let kaksen izlet z zeno na morje poleti pozimi v toplice in en teden smucanja itd zame so taki siromaki
Mi smo 200.000 EUR vezali v depozit za eno leto, dobili bomo 4500 EUR, ker smo razdelili med 4 osebe, ne bo davka na obresti. Za nič, samo vezali smo. Da bi kupili stanovanje po teh norih cenah, ga opremili, prenovili, potem kakšne najemnike najdeš, davek od oddajanja je 27%, katera budala lahko trdi da je to dober posel. Ni šans. Po končanem depoziti bomo mi raje investirali v zlato, nekaj spet v depozit, sigurno pa ne v stanovanje za najem .
Wertl, 10.06.2023 ob 20:16
Mi smo 200.000 EUR vezali v depozit za eno leto, dobili bomo 4500 EUR, ker smo razdelili med 4 osebe, ne bo davka na obresti. Za nič, samo vezali smo. Da bi kupili stanovanje po teh norih cenah, ga opremili, prenovili, potem kakšne najemnike najdeš, davek od oddajanja je 27%, katera budala lahko trdi da je to dober posel. Ni šans. Po končanem depoziti bomo mi raje investirali v zlato, nekaj spet v depozit, sigurno pa ne v stanovanje za najem .
katera banka da take obresi?
Jaz sem po dobri prodaji nepremičnine (v kateri nisem več živela) rekla, da tudi enega cegla ne kupim več, če ne mislim živeti pod njim. 15 let sem se šla najemodajalstvo, vedno te nekaj skrbi, a bodo plačali, a bo vse vredu, a se bo kaj pokvarilo in bo treba menjat, a bo toča razbila strešno okno, a bo kak izliv vode kje, a bo potres ipd…. Ma ne grem se več tega. Denar sem porazdelila na več delov in uporab, nekaj se bo oplemenitilo, nekaj bom zapravila za kar mi bo pač padlo v glavo. Stanovanjski problem imam rešen, prihodke dobre, zaenkrat sem zdrava, naj končno stvari delajo zame in ne jaz za stvari.
Po moje so denar, obveznice super v mirnih časih, si likviden, ni dela z njim, ampak v teh negotovih časih pa so po mojem prepričanju najslabša opcija.
Kaj če pride do hiperinflacije? V enem letu 1000%. In bo 10 tisoč Evr, vrednih 100 Eur po kupni moči. Cene rastejo, BRICS se razvija in pokupi vedno več surovin, pocenitve so kratke in občasne, generalni trend je navzgor. V zadnjih 15 letih so pospešeno tiskali denar, vsi po vrsti. Dobrin in storitev zmanjkuje. Banke propadajo, lahko zavlada panika in bodo ljudje pokupili realne predmete, da se znebijo denarja.
Najbolje je viške razpršiti, majhne nepremičnine se vedno dobro oddajo ali prodajo. Da bodo šle cene nepremičnin dol? Malo verjetno, uradna rast cen gradbenih storitev v zadnjem letu od 25 do 35 %.
Zlato, kako ga boš varno hranil in prodal, če bo kriza?
Crypto? Tehnologija je zahtevna, hraniti je treba gesla, ažurirati delavnice. Večji del crypto valut bo propadel, seveda gre vse v smeri digitalizacije financ, vendar bodo preživele samo tiste z uporabno vrednostjo.
Kmetija, zemlja? Treba jo je obdelovati.
Kam torej? Razpršiti, to je prvo pravilo financ.
Torej naprej v zdravje, izobrazbo, lastno hišo z vrtom. Prijatelje. Potem mini stanovanje, če imaš otroke, ki jim bo prišlo prav, vmes oddajaš. Potem malo v crypto, da se učiš tehnologije. Potem nekaj v naložbeno zlato, srebro. Če imaš voljo do kmetovanja, potem v zemljo. Pa tudi kaj neracionalnega za dušo. Seveda dobro za dušo je pomoč komu ali podpira družbeno odgovornim projektom.
Forum je zaprt za komentiranje.