Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zagreb letališče

Zagreb letališče

Prvič letim z letalom.

Grem sama. Iz tagreba z Ryanair v Oslo.

Imam povratno karto. Naprintano v obe smeri in kodo/karto na aplikciji Ryanair na telefonu.

Imam ročno prtljago in kovček do 10 kg.

Zdaj pa me zanima, kakšen je postopek na letališču zg?

Grem kar čez pregled v mednarodni prostor?

Kako najdem tja?

Kako najdem pravo letalo?

Je še kaj pomembnega?

Hvala

že preden prideš na letališče moraš biti čekirana preko interneta, sicer ti bodo zaračunali blazen znesek. ne karto, rabiš boarding pass

potem pa prideš tja, terminal za odhode, greš na šalter, ki je označen za ryanair, da oddaš prtljago, oni te pa usmerijo na gate, kjer bo letalo odletelo. do tja boš morala skozi mejno kontrolo, ali pa mogoče ne, ker se mi zdi, da je norveška v šengnu

vse imaš na tablah, če ne pa vprašaš koga

Odgovor na objavo uporabnika
Čebela_adela, 10.03.2023 ob 13:53

že preden prideš na letališče moraš biti čekirana preko interneta, sicer ti bodo zaračunali blazen znesek. ne karto, rabiš boarding pass

potem pa prideš tja, terminal za odhode, greš na šalter, ki je označen za ryanair, da oddaš prtljago, oni te pa usmerijo na gate, kjer bo letalo odletelo. do tja boš morala skozi mejno kontrolo, ali pa mogoče ne, ker se mi zdi, da je norveška v šengnu

vse imaš na tablah, če ne pa vprašaš koga

Hvala.

Na telefonu imam boarding pasa.

To pomeni, da sem že čekirana?

Podatki o letu, črrna koda,…

Kaj sploh to pomeni?

Res me je strah, da ne bom prišla do lerala.

čekiraš se lahko max 24 ur pred poletom

nisi čekirana

https://www.ryanair.com/gb/en/lp/check-in

sem se vpišeš z računom, s katerim si kupila karto. nato te itak vodi dalje, če ne pa vneseš svoj let in se potem čekiraš.

tu je postopek, kako se čekiraš preko app

Čebela_adela, 10.03.2023 ob 14:22

čekiraš se lahko max 24 ur pred poletom

nisi čekirana

https://www.ryanair.com/gb/en/lp/check-in

sem se vpišeš z računom, s katerim si kupila karto. nato te itak vodi dalje, če ne pa vneseš svoj let in se potem čekiraš.

tu je postopek, kako se čekiraš preko app

Če grem na to stran, pridem do karte  lera 8n piše: Chek-in done!

pol si pa čekirana in moraš imeti boarding pass na aplikaciji

Odvisno, koliko je placala, ce ne placas sedeza, lahko naredis check in zadnjih 24 ur in dobis nek random sedez.. drugace lahko pa ze mesec prej, verjetno je pri ryanairu podobno. Ce ji pise check in done, potem verjetno je ze.

Čebela_adela, 10.03.2023 ob 14:30

pol si pa čekirana in moraš imeti boarding pass na aplikaciji

Imam. Številko leta, sedež, črtna koda.

Samo ne vem, kako do letala.

Najprej do carine, pregleda prtljage in potem gledam gate.

Npr. A? Tako se začne številka leta.

To me skrbi.

Najti pravi gate in letalo.

Uf.

Prvič z letalom, 10.03.2023 ob 14:35

Imam. Številko leta, sedež, črtna koda.

Samo ne vem, kako do letala.

Najprej do carine, pregleda prtljage in potem gledam gate.

Npr. A? Tako se začne številka leta.

To me skrbi.

Najti pravi gate in letalo.

Uf.

To vse piše tam, ne moreš zgrešit, poleg tega je Zagreb tako majhno letalisce, da vprasanje, ce bo se kaksno drugo letalo vzletalo istocasno .. Nimas se cesa bat, ce ne pa vprasaj, itak ti na vsakem prehodu gledajo karte, tako da ni sanse, da gres na napacno letalo.

Ojoj775, 10.03.2023 ob 14:40

To vse piše tam, ne moreš zgrešit, poleg tega je Zagreb tako majhno letalisce, da vprasanje, ce bo se kaksno drugo letalo vzletalo istocasno .. Nimas se cesa bat, ce ne pa vprasaj, itak ti na vsakem prehodu gledajo karte, tako da ni sanse, da gres na napacno letalo.

To res upam. Da ne priletim na xy destinacijo. To mislim, da res ne.

greš na check-in oddaš prtljago, tam te usmerijo na številko gate-a, s katerega bo letelo letalo. verjemi, na letališču imaš vse narisano in napisano. če boš šla skozi carino, (mislim, da ne), bo na poti do gata tudi carina.

Vse bo v redu!

Zagrebško letališče je tako majhno, da manjše ne more bit. Prideš tja, pogledaš, kje je slika aviona, ki vzleta in slediš tabli. Prideš tja, greš skozi pregled. V škatlo daš jakno, pas in torbo, zraven daj tudi telefon. Na drugi strani skenerja pride škatla ven,  hitro se oblečeš in greš dalje. Glej na ekrane, kje piše Oslo in zraven bo pisala številka. Na primer: B16, se pravi, da se postavi na izhod B, številka 16. Ampak kot rečeno, v Zagrebu je to tako majhno, da se res ne moreš izgubit. Potem boš videla dve vrsti – ena je za tiste, ki potujejo samo z ročno prtljago, druga pa za tiste, ki imajo kabinske kovčke.  Ko odprejo izhod, boš pa itak videla, ko gre eden po eden ven – takrat še enkrat pokažeš karto in osebni dokument. (oboje imej pri sebi in že pripravljeno, da se potem ne izgublja časa).

Potem preveriš na karti kateri vhod v letalo imaš – sprednji ali zadnji, ker boš tako hitreje prišla do sedeža. Kovček daš v prostor, ki je nad sedeži. Če nad tvojim ni prostora, ga daš pa drugam, nima veze.

Potem se samo še privežeš in počakaš na vzlet. Srečno!

popirja, 10.03.2023 ob 14:57

Vse bo v redu!

Zagrebško letališče je tako majhno, da manjše ne more bit. Prideš tja, pogledaš, kje je slika aviona, ki vzleta in slediš tabli. Prideš tja, greš skozi pregled. V škatlo daš jakno, pas in torbo, zraven daj tudi telefon. Na drugi strani skenerja pride škatla ven,  hitro se oblečeš in greš dalje. Glej na ekrane, kje piše Oslo in zraven bo pisala številka. Na primer: B16, se pravi, da se postavi na izhod B, številka 16. Ampak kot rečeno, v Zagrebu je to tako majhno, da se res ne moreš izgubit. Potem boš videla dve vrsti – ena je za tiste, ki potujejo samo z ročno prtljago, druga pa za tiste, ki imajo kabinske kovčke.  Ko odprejo izhod, boš pa itak videla, ko gre eden po eden ven – takrat še enkrat pokažeš karto in osebni dokument. (oboje imej pri sebi in že pripravljeno, da se potem ne izgublja časa).

Potem preveriš na karti kateri vhod v letalo imaš – sprednji ali zadnji, ker boš tako hitreje prišla do sedeža. Kovček daš v prostor, ki je nad sedeži. Če nad tvojim ni prostora, ga daš pa drugam, nima veze.

Potem se samo še privežeš in počakaš na vzlet. Srečno!

Hvala!

In kaj narediš, če nimaš pametnega telefona? Prineseš računalnik s sabo na letališče, da pokažeš boarding pass, da si čekiran? Resno me zanima.

brez pametnega telefona, 10.03.2023 ob 16:32

In kaj narediš, če nimaš pametnega telefona? Prineseš računalnik s sabo na letališče, da pokažeš boarding pass, da si čekiran? Resno me zanima.

doma si ga sprintaš za računalnika. saj pa ne čakaš zadnjo minuto, da se sčekiraš

deset + let nazaj sem se šetala nekje po aziji. laptop sem imela zraven. čekiraš se lahko cca 24 ur (ali celo prej) pred letom

v hotelu sem se sčekirala, shranila sliko boarding passa na usb, nesla v recepcijo in sprintala.

Če imaš samo ročno prtljago (pri Ryanair sta to 2 kosa, 1. manjši brezplačen, 2. 10kg doplačaš), potem ne greš na šalter ampak direktno na varnostno kontrolo. Za vse polete je treba najprej skozi varnostno kontrolo.

Potem si na varni strani letališča pa pogledaš na zaslon, kateri izhod je pravi za destinacijo (in številko leta). Približno pol ure pred letom se začne vkrcavanje (odprejo gate). Nakje 5-10 minut pred letom je ponavadi že prepozno in ne prideš več iz terminala.

Bolj brez skrbi si, če imaš čekirano prtljago. Več svobode, kaj vse imaš lahko notri. To oddaš pred varnostno kontrolo na šalterju ali na drop-off. Če oddaš prtljago, potem letala praktično v nobenem primeru ne moreš zamuditi. Prtljaga ne sme brez potnika. To pomeni, da te bodo po celem letališču iskali z lučjo, če bo treba (in te klicali po vseh ozvočenjih) ali pa v skrajnem primeru, da bodo vso prtljago ponovno iztovorili, da bodo izločili tvoj kovček, kar povzroči  uro ali dve zamude pri odletu. Najbrž pa potem dobiš kakšno mastno kazen.

Na kakšnem res velikem letališču je treba biti pozoren na čas. Ponavadi so sicer označbe, koliko minut boš od trenutne lokacije porabil do tvojega izhoda.

Na primer v Madridu je to lahko skoraj pol ure z vlakom (znotraj letališča)!!!

Na manjših letališčih s slabo organizacijo lahko največ časa zabiješ pri čakanju pred šalterjem. Ponekod imajo npr. samo 1 ali 2 šalterja (za oddajo prtljage) skupaj za čisto vse lete. In potem čakaš v vrsti pol ure pred letom skupaj s tistimi, ki letijo šele čez 3 ure. Zabaše se lahko tudi pred varnostno kontrolo, ampak tam imajo praviloma dovolj kolon, da ni več kot 10-15 minut.

Čebela_adela, 10.03.2023 ob 16:57

doma si ga sprintaš za računalnika. saj pa ne čakaš zadnjo minuto, da se sčekiraš

deset + let nazaj sem se šetala nekje po aziji. laptop sem imela zraven. čekiraš se lahko cca 24 ur (ali celo prej) pred letom

v hotelu sem se sčekirala, shranila sliko boarding passa na usb, nesla v recepcijo in sprintala.

Sem upokojenka. Misliš, da bom kot upokojenka potovala z laptopom?

brez pametnega telefona, 10.03.2023 ob 19:05

Sem upokojenka. Misliš, da bom kot upokojenka potovala z laptopom?

Veliko letališč in prevoznikov ima tudi samopostrežne terminale, kjer na letališču sam narediš ček-in in ti izpljune klasične boarding karte  v obliki kartončka.

Nekatera letališča imajo tudi samopostrežne terminale za prtljago. Poskeniraš karto, daš kufer na vago in ven prileti tista nalepka, ki jo daš okrog ročaja. Potem pa na tekoči trak.

Tudi pregled dokumentov postaja samopostrežen. Na skener potni list ali osebno, se nasmeješ v kamero in vrata se odprejo.

Hvala za odgovore. Bodo prišli prav. Ampak koliko zaposlenih so odpustili za to avtomatiko? In kdo bo na vrsti naslednji?

Nimas ti pojma,Zagreb je vecje letalisce od nasega Brnika

Avtorica, upam da si zdaj pomirjena, so ti lepo napisali.

Jaz sem šla prvič sama iz Kopenhagna do Zagreba. Kopenhagen je veliko letališče in sama sem morala prej na tramvaj in vlak in potem se sama znajti na letališču. Prvič sem bila. Strah me je bilo noro. Šla sem od doma pet ur prej, na letališču sem bila 4 ure prej, da bi ja našla. In v resnici nimam nobene orientacije. Jaz se zgubim še v BTC.

In verjemi, sem našla, vse je simpl, vse piše. Pa še polno ljudi je, ki jih lahko vprašaš.

Pri prestopu v varovano območje lahko uporabite telefon s črtno kodo ali boarding pass, ki ima kodo na desni. Oboje velja. Kodo si lahko sprintate tudi na avtomatih letališč.

Na mednarodnih letališčih poskenirate kodo, da vam odpre vratca v security check. Nato greste naprej in se postavite v scaner. Personal ve, kje imajo 3D tehnologijo, kjer vam elektronskih naprav in ostalega ni potrebno vzeti ven iz prtljage.

Aktualni podatki se vedno nahajajo na tabli letališča in ne na boardingpassu, kot mnogi zmotno mislijo. Preverite tudi to, saj lahko zadnji hip zamenjajo gate in čas odhoda.

In kaj narediš, če nimaš pametnega telefona? Prineseš računalnik s sabo na letališče, da pokažeš boarding pass, da si čekiran? Resno me zanima.

Računalniška koda je prevelika in jo mali zaslon ne zmore optično odčitati.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close