Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sajenje lovorikovca pozimi

Sajenje lovorikovca pozimi

Dobila sem sadike lovorikovca v loncih. Na spletu piše, da se takšne sadike lahko sadi kadarkoli v letu, ampak jaz sem malo skeptična zaradi mraza. V naslednjih dneh naj bi se sicer občutno otoplilo, a kljub temu bodo temperature zjutraj pod ničlo. Ali naj raje malo počakam s sajenjem ali ne bo nič narobe, če ga posadim zdaj, ko bo topleje?

Ja, če je lovorikovec v loncih lahko sadiš kadarkoli, samo sedaj v največjem mrazu pa res ne. Počakaj, da se malo otopli in zemlja odmrzne. Pusti jih lepo v loncih, malo zalij. Bodo počakali na malo toplejše vreme.

Lovor je kljub drugačni predstavi ljudi občutljiva rastlina, ko jo sadiš. Na eni strani parcele imamo samo lovorikovce, smo jih posadili spomladi, pa se jih tretjina ni prijela. Ko se enkrat prime, ni problem, ne rabiš zalivat, ne rabiš nič, raste samo od sebe, samo režeš. Težava je tisti čas, ko se začne prijemat, pa mora biti ravno pravšnje zalivanje.

Nikakor ne sadi zdaj, ker niti zalivati ne smeš, ker zmrzuje zunaj. Ko se otopli in temperatura ne bo več pod ničlo, zasadi. Morda marca, odvisno kje živiš. Na obali lahko že prej.

Odgovor na objavo uporabnika
Lovorikovec, 10.02.2023 ob 08:09

Dobila sem sadike lovorikovca v loncih. Na spletu piše, da se takšne sadike lahko sadi kadarkoli v letu, ampak jaz sem malo skeptična zaradi mraza. V naslednjih dneh naj bi se sicer občutno otoplilo, a kljub temu bodo temperature zjutraj pod ničlo. Ali naj raje malo počakam s sajenjem ali ne bo nič narobe, če ga posadim zdaj, ko bo topleje?

zdej je najbolj super za sadit, vzameš štemarco da narediš luknjo, ker je zemlja zmrznjena pol metra. pol pa tiste velke zmrznjene kepe nazaj porineš v luknjo, to bo rastlo ko bomba.

dorotea318, 10.02.2023 ob 08:26

Lovor je kljub drugačni predstavi ljudi občutljiva rastlina, ko jo sadiš. Na eni strani parcele imamo samo lovorikovce, smo jih posadili spomladi, pa se jih tretjina ni prijela. Ko se enkrat prime, ni problem, ne rabiš zalivat, ne rabiš nič, raste samo od sebe, samo režeš. Težava je tisti čas, ko se začne prijemat, pa mora biti ravno pravšnje zalivanje.

Nikakor ne sadi zdaj, ker niti zalivati ne smeš, ker zmrzuje zunaj. Ko se otopli in temperatura ne bo več pod ničlo, zasadi. Morda marca, odvisno kje živiš. Na obali lahko že prej.

Avtorica govori o lovorikovcu, ne lovorju.

Lovorikovec, pri nas mu rečemo laures, je manj občutljiv. Vseeno bi pa jaz počakala, da je najhujši mraz mimo, ker namreč lovorikovec je potrebno kdaj tudi pozimi zaliti (sploh če je sušno in so sončni zimski dnevi, pa če ga presadiš tudi), tako da bolje, da ne glih na debelo zmrzuje zunaj.

Vso srečo pri kopanju luknje ?

Blednica, 10.02.2023 ob 13:30

Vso srečo pri kopanju luknje ?

Problem je rešen s predlogom zgoraj – štemarca.

Mi smo počakali, da se je zemlja odtajala, posadili smo ga marca. Zdaj super dela!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close