Tisti, ki imate toplotno črpalko…
Lovec, 21.10.2022 ob 11:29
Povejte še koliko ste investirali v vaše toplotne.
Dnarja za 10 let ogrevanja.
ja, takrat, ko smo delali je bila investicija vredna nekje 8 let kurilnega olja. zdaj, dve leti kasneje, je cena kurilnega olja 40% višja, pa si izračunaj, kakšen prihranek je zdaj…. pa bila je še več kot 40% višja.
Sem že kupil hišo s tolpotno, tako da nisem investiral ničesar oz. je bilo v nakupni ceni. Definitivno najcenejše ogrevanje in topla voda, kar sem imel do sedaj. V bloku, več kot pol manjšem stanovanju kot imam sedaj, sem več plačeval za toplo vodo in ogrevanje (blok je imel skupno kurilnico v kleti, energent UNP). Pa še stalno so bile neke težave s pečjo. Nekje 3x na kurilno sezono so morali mojstri nekaj šraufati v kleti. Se je zgodilo tudi, da smo bili par dni brez ogrevanja. Zdaj v hiši pa nobenih težav že 5 let, odkar smo vseljeni. Oktobra ogrevanje vklopim, aprila izklopim. To je to.
Toplotna črpalka tam 8kW je cca 6 tisoč Eur.
Ja mi porabimo v hladnih mesecih cca 60 Eur za ogrevanje, morda kakšen mesec tudi več. Imamo pa talno in relativno dobro izolirano hišo. Sicer na barju, kar pomeni več megle je pa drugače obrnjena proti soncu in ko je sonce zunaj se tudi noti dobro pozna.
@Anonimno 000001, kakšno je vaše mnenje o omenjeni toplotni črpalki sedaj, po 3 letih?
Toplotna črpalka porabi toliko, koliko je zunaj mrzlo, koliko toplo hočeš met in koliko se skozi tvoje stene izgubi.
Če ti isto toplotno črpalko, ki pri nekomu porabi 500 kWh na mesec, lahko pri tebi porabi 1200 kWh na mesec. Tako da brezveze, da to spašuješ
Pravo vprašanje je, koliko stane kWh toplote iz TČ. Tam okoli 7 centov.
to pomeni 1x cenejši kot na kurilno olje, pa tam okoli 50 % dražji kot kupljena drva. Koliko teh Kwh rabiš, je pa odvisno od bajte, od tebe in od vremena.
Tjaša814, 23.07.2025 ob 22:18
@Anonimno 000001, kakšno je vaše mnenje o omenjeni toplotni črpalki sedaj, po 3 letih?
Nasa daikinca 8kW dela bp ze skoraj 9 let.
Micka487, 24.07.2025 ob 00:25
Nasa daikinca 8kW dela bp ze skoraj 9 let.
Bi vas lahko glede vaše uporabniške izkušnje vprašala še par vprašanj?
Imamo namreč slabo izkušnjo že takoj ob zagonu … Katastrofa v malem.
Se lahko na nek način poveževa privat? (FB, Whatsapp, Viber, SMS, mail)
Micka487, 24.07.2025 ob 20:52
Napisi tu.
Zato pa je forum.
Ma glede na predstavljene parametre (kvadratura, izolacija, način ogrevanja), nam je prodajalec prodal kombinacijo ERGA08EVH7 (zunanja enota) + EHVH08S23E6V (notranja enota). Prejeli smo navodilo, da pred montažo in zagonom pripravimo 3 fazni električni priklop s 16A varovalkami. Vse lepo in prav, kajne? No, ob montaži še vedno vse vredu, ob zagonu pa je monter povedal, da je omenjena toplotna črpalka vbistvu namenjena 1 faznemu priklopu. Priklopil jo je na eno izmed treh faz (16A varovalka), ter zagnal režim temperaturnega šoka estrihov. Ob režimskem dvigu temperature iz začetnih 20 na 25 stopinj nam je že vrglo varovalko ven (itak je prešvoh). Ob pogovoru z več električarji smo dobili mnenje, da tak tip toplotne na dolgi rok ni ustrezen za našo hišo. Načeloma bi sicer lahko zamenjali varovalke in kable za močnejše, ter s tem rešili izpade, vendar naj bi bil sistem še vedno preobremenjen v najhladnejših zimskih dneh in naj bi obstajala možnost, da ponovno pride do izpadov, ko bomo poleg 100% moči črpalke in grelcev uporabljali še kakšen drugi večji porabnik v gospodinjstvu. Poleg vsega skupaj, naj bi taka vrsta priklopa predstavljala še večjo verjetnost višjih špic, torej višjo obračunsko moč, višje položnice za elektriko. Skratka, predlog električarjev je bil, da se skušamo dogovoriti z prodajalcem za menjavo za 3 fazno izvedenko tega modela toplotne črpalke. Prodajalec pa sicer trdi da je tak tip črpalke povsem normalen, da bi pač morali pripraviti električni priklop za enofazno toplotno črpalko. Ker sem laik, torej iščem uporabnike, ki bi mi lahko predstavili svojo uporabniško izkušnjo, na podlagi katere bi se morda lažje odločila za naslednji korak …
Tjaša814, 24.07.2025 ob 21:16
Ma glede na predstavljene parametre (kvadratura, izolacija, način ogrevanja), nam je prodajalec prodal kombinacijo ERGA08EVH7 (zunanja enota) + EHVH08S23E6V (notranja enota). Prejeli smo navodilo, da pred montažo in zagonom pripravimo 3 fazni električni priklop s 16A varovalkami. Vse lepo in prav, kajne? No, ob montaži še vedno vse vredu, ob zagonu pa je monter povedal, da je omenjena toplotna črpalka vbistvu namenjena 1 faznemu priklopu. Priklopil jo je na eno izmed treh faz (16A varovalka), ter zagnal režim temperaturnega šoka estrihov. Ob režimskem dvigu temperature iz začetnih 20 na 25 stopinj nam je že vrglo varovalko ven (itak je prešvoh). Ob pogovoru z več električarji smo dobili mnenje, da tak tip toplotne na dolgi rok ni ustrezen za našo hišo. Načeloma bi sicer lahko zamenjali varovalke in kable za močnejše, ter s tem rešili izpade, vendar naj bi bil sistem še vedno preobremenjen v najhladnejših zimskih dneh in naj bi obstajala možnost, da ponovno pride do izpadov, ko bomo poleg 100% moči črpalke in grelcev uporabljali še kakšen drugi večji porabnik v gospodinjstvu. Poleg vsega skupaj, naj bi taka vrsta priklopa predstavljala še večjo verjetnost višjih špic, torej višjo obračunsko moč, višje položnice za elektriko. Skratka, predlog električarjev je bil, da se skušamo dogovoriti z prodajalcem za menjavo za 3 fazno izvedenko tega modela toplotne črpalke. Prodajalec pa sicer trdi da je tak tip črpalke povsem normalen, da bi pač morali pripraviti električni priklop za enofazno toplotno črpalko. Ker sem laik, torej iščem uporabnike, ki bi mi lahko predstavili svojo uporabniško izkušnjo, na podlagi katere bi se morda lažje odločila za naslednji korak …
FUCK , upam da rešiš zadevo . Srećno
Pri nas je bilo podobno, vsi, ki so prišli gledat in delat predračunu, so v ponudbo dali enofazne črpalke.
Na srečo sva se partnerjem to opazila, ko sva delala tabelo primerjave med ponudbami in vse poklicala, da naj dajo ponudbo za sicer močnejso, a obvezno mora biti trofazna.
Jaz bi pozvala monterja/ prodajalca k menjavi, ker take TČ pač ne morete uporabljati.
Enofazna?
Iskreno, prvic slisim.
Nasa je trifazna, pri cemer so med dve fazi razporejeni redno delovanje (komprwsor)in backup el grelci. Imamo Daikin Altherma 8kw, grejemo 160 m2+ komplet sanitarno vodo.
Imamo 3x20A priklop, pa se to smo glede na vse porabnike v hisi komaj razporedili (indukcija, pecica, pomivalec, pralni, susilec, TC). Dvakrat smo ze skurili glavno varovalko v omarici.
Razmisljam o dvigu na 3x25A.
Kako je narejeno pri vas tezko recem, je pa za Daikin soliden monter v okolici LJ (grosuplje) – ce te zanima – ti bo znal fer svetovati.
Forum je zaprt za komentiranje.