Kdo ima pravico do subvencije za košnjo
Pozdravljeni
Podedovala sem travnik oz neobdelano njivo 5ha. Pred leti je nekdo mami plačeval za košnjo tranvnika po 50€, to se je prenehalo cca 20 leti. Edino vem. da se travnik kosi. Verjetno nekdo dobi subvencije zato. Pisnega dovoljenja za to ni dobil od moje mame ali od mene. Ali lahko dobi subvencije za travnik, ki ni v njegovi lasti in nima odobritve uporabe? (prvotni uporabnik je verjetno tudi že pokojen). Kje lahko izvem uradno kdo dobiva subvencije (ta podatek mi v vasi niso hoteli povedati). Travnik bi lahko kosila sama in pridobila subvencije. Ne vem pa če lahko, ker nimam status kmeta oz nimam nobene dejavnosti ali stavbe na tem zemlišču (mogoče bi prihodnje posadila sadno drevje).
za to je pristojna UE kjer je parcela. uveljavlja tisti, ki ima vpisan GERK k svojemu kmetijskemu gospodarstvu. če kmetijskega gospodarstva nimate (KMIG številke), potem NE morete uveljavljati subvencije na košnjo! da dobite KMIG pa morate izpolnjevati nekaj pogojev kar si lahko preberete v zahtevah, ki jih podaja država. lahko pa zahtevate NAJEMNINO za to da lahko nekdo kosi po vaši parceli, pa boste izenačili izgubo. Torej subvencija je cca 100€/ha kar je potem reciva cca 500€. Prav tako vam v tem primeru pripada vračilo trošarine za gorivo, kar bi zneslo cca 200l/ha oz 1000l-od tega dobite, če vso količino goriva prijavite -cca še tu 350€ nazaj!
Zala Kralj, 11.10.2022 ob 09:38
Pozdravljeni
Podedovala sem travnik oz neobdelano njivo 5ha. Pred leti je nekdo mami plačeval za košnjo tranvnika po 50€, to se je prenehalo cca 20 leti. Edino vem. da se travnik kosi. Verjetno nekdo dobi subvencije zato. Pisnega dovoljenja za to ni dobil od moje mame ali od mene. Ali lahko dobi subvencije za travnik, ki ni v njegovi lasti in nima odobritve uporabe? (prvotni uporabnik je verjetno tudi že pokojen). Kje lahko izvem uradno kdo dobiva subvencije (ta podatek mi v vasi niso hoteli povedati). Travnik bi lahko kosila sama in pridobila subvencije. Ne vem pa če lahko, ker nimam status kmeta oz nimam nobene dejavnosti ali stavbe na tem zemlišču (mogoče bi prihodnje posadila sadno drevje).
Kmetija, ki želi uveljavljati subvencije, mora imeti svojo KMG-MID številko. To urediš na Upravni enoti.
Do subvencij je praviloma upravičen tisti, ki zemljo obdeluje/kosi. Subvencije niso neka nagrada za pokošen travnik, ampak so namenjene povračilu stroškov, ki jih ima kmet z obdelovanjem zemlje. Ti, kot lastnik, pa lahko od njega zahtevaš ustrezno najemnino.
Če imaš svoje stroje, lepe travnike, se ti še izplača pokositi in prodati seno za krmo, sicer se raje dogovori za najemnino s človekom, ki je pripravljen kositi. V nasprotju s splošnim prepričanjem, (vsaj za košnjo to velja) subvencije namreč niso neki bajni zneski, ampak v resnici samo pokrijejo dejanske stroške, ki jih imaš s košnjo. Če se ti vmes polomi obračalnik ali nakladalka in moraš kupiti nov rezervni del, si že v izgubi.
Ko dobiš še položnico za katastrski dohodek, v naslednjem letu davek na subvencije, položnico za članarino v Kmetijsko gozdarski zbornici (za kmete je članstvo obvezno), boš trikrat premislila, če je bilo vredno. Če imaš otroke, boš mimogrede zaradi subvencij v višjem dohodninskem razredu in bodo posledično nižji dokladi, štipendije,…)
Toliko na kratko …, ker vidim, da je tvoj fokus trenutno samo na denarju, ki naj bi ga dobila.
GERK je enota, ki jo “Kmetija” vpiše kot obdelovalno površino in dobi zanjo subvencijo.
Podatek o GERKU na tvoji pšovršini dobiš tule:
Javni pregledovalnik grafičnih podatkov MKO (gov.si)
Kako ugotoviti, kdo je lastnik, še nisem ugotovila.
Tudi meni je nekdo (pravzaprav vem kdo) vpisal GERK na mojo površinio brez mojega dovoljenja. in to kjub temu, da sem mu povedakla, da dovoljenja za vpis ne dam.
Kaj bom naredila še ne vem, ker stoji tam tudi objekt, in bom v prihodnje nepremičćnino prodala. Saj veste, če ne živiš tam, lahko delajo kar hočejo in se mi lahko maščuje.
Register kmetijskih gospodarstev in evidenca dejanske rabe | GOV.SI
gerk, 11.10.2022 ob 12:01
GERK je enota, ki jo “Kmetija” vpiše kot obdelovalno površino in dobi zanjo subvencijo.
Podatek o GERKU na tvoji pšovršini dobiš tule:
Javni pregledovalnik grafičnih podatkov MKO (gov.si)
Kako ugotoviti, kdo je lastnik, še nisem ugotovila.
Tudi meni je nekdo (pravzaprav vem kdo) vpisal GERK na mojo površinio brez mojega dovoljenja. in to kjub temu, da sem mu povedakla, da dovoljenja za vpis ne dam.
Kaj bom naredila še ne vem, ker stoji tam tudi objekt, in bom v prihodnje nepremičćnino prodala. Saj veste, če ne živiš tam, lahko delajo kar hočejo in se mi lahko maščuje.
Register kmetijskih gospodarstev in evidenca dejanske rabe | GOV.SI
https://www.bing.com/ck/a?!&&p=b17dde93adf69708JmltdHM9MTY2NTQ0NjQwMCZpZ3VpZD0zYTg5MzkzYi0yMTdjLTY4ODItMzk2OS0yYjAxMjBkNTY5MWEmaW5zaWQ9NTE1MA&ptn=3&hsh=3&fclid=3a89393b-217c-6882-3969-2b0120d5691a&psq=kmetijsko+svetovalna+slu%c5%beba+logatec&u=a1aHR0cHM6Ly9sai5rZ3pzLnNpL2tvbnRha3RpL3N2ZXRvdmFsY2ktbmEtdGVyZW51LWl6cG9zdGF2ZQ&ntb=1
Morda lahko pomagajo na območni izpostavi KGZS, podatke o tem zanesljivo imajo, ne vem pa, če jih lahko posredujejo.
Želim pač vedeti kaj se dogaja z mojim kosem zemlje.Sem slišala, da lahko ta ki dobiva subvencije pride (nevem kako in če je to res) tudi do lastništva zemlje. Na tem kosu zemlje želim postaviti barako in iz travnika narediti ponovno njivo. Kaj pa v tem primeru, mi to uporabnik subvencije brani?
Potem vse skupaj razumem tako, da kdorkoli ki je kmet, lahko obdeluje zemljo, ki je kot “zapuščena” obdeluje in dobi subvencije, kot lastnik pa nimaš pravic “glasovanja”.
Zala Kralj, 11.10.2022 ob 14:56
Želim pač vedeti kaj se dogaja z mojim kosem zemlje.Sem slišala, da lahko ta ki dobiva subvencije pride (nevem kako in če je to res) tudi do lastništva zemlje. Na tem kosu zemlje želim postaviti barako in iz travnika narediti ponovno njivo. Kaj pa v tem primeru, mi to uporabnik subvencije brani?
Potem vse skupaj razumem tako, da kdorkoli ki je kmet, lahko obdeluje zemljo, ki je kot “zapuščena” obdeluje in dobi subvencije, kot lastnik pa nimaš pravic “glasovanja”.
Ne, do lastništva te zemlje ne more pridi kot uživalec neke zemlje oz. kot nosilec GERK-a. Kdo ima na vaši zemlji vpisan GERK se pozanimajte na območni izpostavi Kmetijske svetovalne službe; če ne veste kje je, lahko povprašate tudi na Upravni enoti (na območju vaše parcele), kot je že napisal en predhodnik, imajo tam vse podatke, samo recite, da potrebujete svetovalca(ko), ki dela na GERK-ih.
Precej let nazaj, ko so se subvencije uveljavljale še na pisnih (ročnih) obrazcih, so kmetje na svetovalni službi le rekli, da pač kosijo neko zemljo, jo vnesli v obrazec in je to tako ostalo; seveda če ni nihče oporekal. Kot lastnik(ca) mislim da lahko vplivate na to, komu gredo subvencije (GERK) za vašo parcelo in seveda imate pravico izvedeti, kdo to koristi.
Lastništvo v zemljiški knjigi pa se nikakor ne more spremeniti kar tako… za to bi morala biti vsaj sodna odločba (npr. zaradi priposestvovanja), drugače pa pravni posel (nakup). A če ste to podedovala in se je ali se bo to vpisalo v zemljiško knjigo, potem imate vsekakor večjo “moč” kot nekdo, ki “v šverc” kosi parcelo, ker mu je pač vaša mama dolga leta nazaj to dovolila. Vsekakor morate izvedeti kdo je to in se z njim dogovoriti, najbolje po mirni poti – se pravi, da mu predočite, da ste to podedovala in da želite za to najemnino, ali mu povedati, da sedaj ne bo s košnjo več nič, ker boste sama obdelovala parcelo. Sicer gre za motenje posesti. Čimprej je potrebno z vaše strani ukrepati… Ker GERK (subvencije) pa lahko nekdo čisto mirno uveljavlja (če si je to dal daleč nazaj vpisati in če ni uveljavljal nihče drug), pa tudi kosi oz. uživa lahko naprej, če mu pač nihče ne brani. Zahvalite se mu za dosedanjo “skrb” (da ni zapuščeno…) in povejte, da boste odslej skrbela sama. Ali kakorkoli se boste že odločila…
seveda imaš vso pravico do svoje lastnine. Tudi lahko zahtevaš umik GERK-a. Jaz bi temu rekla korupcija, ker je referentka pripomogla nekomu do subvencije, ki mu ne pripada. Temu se reče neupravičena obogatitev. pa kakorkoli nizka ali visoka je.
Meni je referentka prvič rekla, naj se sama z njim zmenim. HALO??? Jaz se z njim nisem ničesar dogovarjala, ampak se očitno poznata ali kaj.
Jaz sem potem prejšnjič pustila, ker je kosil. Parcela je p aprevwelika zame. Čeprav si je kar lastil pravico odločanja o parceli in drevju. in žagal določeno drevje…. da je s traktorjem lažje vozil po parceli. ….
Pol mi je pa še nabijal, če bom dala za košnjo. Dobil je pa subvencijo in travo za krave. Voluhar.
Tokrat pa to ne bo šlo tako enostavno skozi.
Forum je zaprt za komentiranje.