Materijalno
No, ko smo pri iskrenosti. Večinoma mi materialne stvari ne pomenijo veliko. Mi pa veliko pomeni dobro počutje in doživetja. Problem je le, ker kljub vsemu tudi za lepe občutke potrebuješ nekaj denarja – koncerti, gledališča, potovanja, dobra (in zdrava) hrana, tudi ustvarjalni hobiji (šivanje, risanje, izdelava nakita…) ali športni (smučanje npr.) niso poceni. Ja, res je – lepe občutke doživljaš v dobri družbi, v naravi, hobije lahko izbereš cenejše (pohodništvo, tek, plavanje v bližnji reki, joga), a vsaj osnovne potrebe (topel dom, poln želodec) morajo biti najprej izpolnjene, pa kakorkoli občasno tudi kaj več od pohoda na bližnji hrib tudi paše.
Sicer pa mislim, da so bistveni odnosi – lepo je imeti okoli sebe ljudi, ob katerih se počutiš sprejet, ljubljen… Torej družina, prijatelji. In občutki, doživetja.
Veš kako ti je s tem? Gre preprosto za zadovoljstvo. Vendar to, da nisi zadovoljen nujno ni slabo, če se trudiš. da dosežeš to kar si materialno želiš. Bil nezadovoljen, delal, dosegel… in voila… zadovoljen. Isto je z duhovno sfero. Vsak človek ima pač neko razmerje in tisti, ki zadovoljijo potrebe pač postanejo zadovoljni.
Slabo je, če se ti začne nezadovoljstvo manifestirati skozi negativna čustva, postopke…
Zato ljudi nikoli ne ocenjujem po tem, koliko imajo materialno (ali duhovno)… temveč po tem, kako zadovoljni mi delujejo s svojim življenjem. In tu je zelo preprosto ali mi deluješ zadovoljen/a ali nezadovoljen/a. Izgovori pa me ne zanimajo. Ti so tako ali tako namenjeni lastni utehi. ?
Pina680, 02.09.2022 ob 15:05
Koliko vam pomenijo materijalne stvari? Torej vse, česar se lahko z roko dotakneš.
Kaj vam je bolj pomembno to, ali tisto kar čutite in doživljate v srcu? Iskreno lepo prosim, res me zanima, če sem zahojena in ne spadam v družbo, ali nas je več takih, ki čutimo enako.
Toliko, da si zadovoljen, da lahko zivis brez skrbi, da imas lep dom, v katerem se pocutis domace, sprosceno, po potrebi varen avto, da si lahko privoscis stvari, ki te izpolnjujejo. Da imas toliko, da ne stejes ali bos lahko placal racune in kupil otrokom hrano in igrace. Pa da imas neko mejo… da ne pretiravas. Baje ko presezes neko tocko, standard ti materialne stvari vec ne povecujejo notranjega zadovoljstva, ampak imajo lahko celo negativen vpliv. No tega iz lastnih izkusenj sicer ne bi vedela. Verjamem pa, da je lazje biti nesrecen, ce si bogat, kot pa ce si reven ?
meni od nekdaj več pomenijo notranje stvari, kot so ljubezen, nežnost, strast, zvestoba, poštenost, opora, resnica-teh tudi noben denar ne more kupiti-tak si ali pač nisi.. .. .. denar pa rabim, ker pač moram biti oblečena, da zaščitim telo pred mrazom in soncem in radovednimi pogledi mimoidočih, hrano da telo nahranim, stvari za nego da ga negujem in lepo skrbim zanj, streho nad glavo, kjer živim.. in kakšne stvari ki me veselijo-od pisal lepih blokov knjig .. .. in mojih zemljskih kristalnih prijateljčkov..
zal ne gre, 06.09.2022 ob 22:17
Zal brez materialnega ne gre, brez denarja ne prezivis, pa za lajse zivljenje in kak custveni izitek tudi potrebujes denar, tako da, dzabe ti vsa cutenja, ce nimas denarja, te bo pobralo od lakote, ce ne od cesa drugega.
avtorica sprašuje, kaj ti več pomeni.. ne ali hočeš denar ali ljubezen.. vsem je jasno da denar rabiš da si kupiš oblačila, hrano, streho nad glavo in plačaš položnice..
Zartrose izven profila, 06.09.2022 ob 22:45
avtorica sprašuje, kaj ti več pomeni.. ne ali hočeš denar ali ljubezen.. vsem je jasno da denar rabiš da si kupiš oblačila, hrano, streho nad glavo in plačaš položnice..
Oboje.
Denar v prvi vrsti zadovoljuje moje fizicne potrebe, ce sem lacna, zejna, gola, bosa, premrazena,…, je ni take ljubezni, da bi z njo lahko zadovoljila te fizicne potrebe.
Ko so te zadovoljene, pridejo custva, obcutki in nematerialne stvari.
In naprej, ko imas vse to pokrito, spet uporabis denar, da si privoscis kaj vec od tega, kar te zadovoljuje in izpopolnjuje.
Torej, eno in drugo.
Star pregovor pravi, da sit lačnega ne razume.
Dokler niste brez vsega, ne morate govorit o revščini. Noben revež, s praznim trebuhom, ki spi na kartonu, ne bo rekel, da mu je lep pogled več,not kos kruha in topla postelja.
Če pa prasujes, kje je tista meja, ko nematerialno pretehta materialno, bi pa rekla, ko imam zadoščeno vsem normalnim potrebam, pol je več nematerialno ?.
Ko imam streho nad glavo, avto, ko smo siti, lepo oblečeni, ko lahko grem v trgovino, ne da bi štela eure. Ko lahko otrokom privoščim zadeve. Ko lahko grem s kolegicami ven, ne da bi to pobralo moj proračun. No… ko imam vse to, pa pride nekje na vrsto tista “toplina in notranja lepota drugega”.
Odgovori so preprosti: ljudem vedno več pomeni tisto česar nimajo.
Šele ko je vse nekako uravnovešeno lahko pride do dileme kaj nekomu pomeni več.
Idesi tvoje vprašanje je pa malo triki. Bi rekla da mi več pomeni tisto kar je smiselno. Ampak trik je v tem da je dostikrat kar je smiselno tudi prav (zaradi vrednot ki jih imaš). Razen če sem narobe razumela kaj si mislil pod kar je prav.
Neprijavljena, 07.09.2022 ob 20:35
Odgovori so preprosti: ljudem vedno več pomeni tisto česar nimajo.
Šele ko je vse nekako uravnovešeno lahko pride do dileme kaj nekomu pomeni več.
Idesi tvoje vprašanje je pa malo triki. Bi rekla da mi več pomeni tisto kar je smiselno. Ampak trik je v tem da je dostikrat kar je smiselno tudi prav (zaradi vrednot ki jih imaš). Razen če sem narobe razumela kaj si mislil pod kar je prav.
Ja, je čisto malo tricky. V bistvu gre za eno izmed t.i. BIG5 dimenzij. Na eni strani je intuitivnost (v povezavi z duhovnostjo) in na drugi pragmatičnost (povezana torej z neko merljivo vrednostjo).
Iskanje smisla v početju torej nakazuje na večjo usmerjenost v nematerialno, iskanje prav v početju pa nakazuje na bolj pragmatična, otipljiva merila. Je pa to seveda spekter in vse skrajnosti so redke da ne rečem celo patološke. ?
ko sem bil mulc.., so gasarbajterji prihajali domov z nemškimi avtomobili.. Men je bil še posebej ok. opel manta, ford mustang, zato sem se ga moral… dotaknit, ko sem videl ta dva modela, heh.., pa sem si mislil, kdaj bom tako đek, da si bom kupil tako makino.. bmw, mercedesi, audiji mi nikoli niso bili neki hudi.. Pol kasnej pa superge all starke in leviske, benti sem se jih samo dotikal v Trstu, Gorici, pri nas itak ni bilo tega, vedno mi je bilo predrago, da si jih bi kupil.. Pol, ko si bi lahko kupil me je pa itak že minilo.
Včasih nič, včasih več in moram imeti 🙂
Če mi je nekaj zelo všeč in vidim ceno, me mine in kar naenkrat ne potrebujem več:) Spet drugič pa kupim kar mi je bilo zelo všeč že dolgo časa in sem tudi zadovoljna dolgo časa. Tretjič pa kupim in ne doseže mojih pričakovanj in se sprašujem kaj mi je tega treba. Kakor kdaj.
Spet pa odvisno kaj. To zimo bom zelo srečna, če bo radiator topel in računi plačani. Se prilagodim 🙂
Anonimno 4623, 07.09.2022 ob 20:37
Meni precej pomeni, da grem zdaj četrtič v tem poletju na dopust.
Je to materialno ali ni?
Je, ker ti je pomembno, da greš ČETRTIČ. Če pa bi zapisal, da ti je pomembno, da si lahko privoščiš dopustovanje v katerem boš odkrival kulturno/duhovno/… plat življenja XY ljudstva/kulture/naroda/… pa bi to bilo nematerialno. 😉
Popay npr, 08.09.2022 ob 05:15
ko sem bil mulc.., so gasarbajterji prihajali domov z nemškimi avtomobili.. Men je bil še posebej ok. opel manta, ford mustang, zato sem se ga moral… dotaknit, ko sem videl ta dva modela, heh.., pa sem si mislil, kdaj bom tako đek, da si bom kupil tako makino.. bmw, mercedesi, audiji mi nikoli niso bili neki hudi.. Pol kasnej pa superge all starke in leviske, benti sem se jih samo dotikal v Trstu, Gorici, pri nas itak ni bilo tega, vedno mi je bilo predrago, da si jih bi kupil.. Pol, ko si bi lahko kupil me je pa itak že minilo.
He he… Manto sem nekaj časa vozil. A veš, da je obstajala celo varianta “vica” na manto, češ:
Zakaj bi si vozniki mant želeli, da je manta “enosed”? Ja… Zato, da bi lahko oba komolca tiščali skozi okno.
Zakaj pa so vendar zadovoljni, da je “dovosedežna”? Ker sicer ne bi šla vsa “feršterkarija” notri.
😉
—
Sicer pa sem tudi jaz bil zaljubljen v tistih časih… najbrž malo za teboj… Golf GTI, Scirocco G60, pa Mercedes Kompressor so mi vedno znova zbujali skomine.
Lahko po gremo tako. Telo je materialno, se ga lahko dotaknete, ampak vi niste materialno telo, vi ste prebivalec v materialnem telesu. Materialno telo se ne premika samo od sebe, vi kot nevidni prebivalec v materialnem telesu premikate materialno telo. Potem, na vaše materialno telo je vezana davčna št, emšo, ime, priimek itd. Ko se pogovarjam z vami, se ne pogovarjam z vašim materialnim telesom, pogovarjam se z vami kot nevidnim prebivalcem v materialnem telesu.
xrobe, 08.09.2022 ob 02:57
Zaslon pred vami je materialen. Tekst na zaslonu ni materialen. Tekst učinkuje direktno na psiho. Pozitivne besede imajo pozitiven učinek, negativne pa negativen. Skoncentrirate se na notranji občutek.
In vendar je vse simulacija.
E pour si muove.
xrobe, 08.09.2022 ob 23:42
Lahko po gremo tako. Telo je materialno, se ga lahko dotaknete, ampak vi niste materialno telo, vi ste prebivalec v materialnem telesu. Materialno telo se ne premika samo od sebe, vi kot nevidni prebivalec v materialnem telesu premikate materialno telo. Potem, na vaše materialno telo je vezana davčna št, emšo, ime, priimek itd. Ko se pogovarjam z vami, se ne pogovarjam z vašim materialnim telesom, pogovarjam se z vami kot nevidnim prebivalcem v materialnem telesu.
Ampak nevidnih notranjih prebivalcev imamo več v istem telesu… še dobro, da v večini primerov upravljanje prevzame vrhovni notranji jaz, saj anarhija niti v glavi ni koristna za evolucijo.
En mora bit glavni ?
jp, od soseda se spomnim srebrne barve.., je dalal v München-u, pa je tud neki plošče prinesel, ko je prišel domov, govril kako je šel v diskoteko…, smo ga poslušali kot boga.., pol pa jst vprašam, bil sem najmljaši.. Če v tej diskoteki poslušajo tudi Bjelo dugme, hehe… oni pa vsi v smeh.
So bile pa mante najbolj popularne pri gasarbajterjih zgleda takrat, notr sem se pa samo 1x vozil, men se je zdel takrat velik, ker sem se prej samo 1x fičotu vozil, hehe. Pa eni so imeli še armanturno ploščo oblečeno v neko razcufano zadevo.., je zgledalo vse neki hipijsko takrat.., tipi tud, čevlje z visokimi petami, hlač na zvonc.. Jih je sosed, težek roker vedno dal na okno, da smo jih vsi videli, ko jih je zglancal po uporabi.. Kakorkoli dosti bolj pestro življenje in dosti bolj ok. ljudje kot zdej..
Forum je zaprt za komentiranje.