Oteklina po piku
Danes zvečer mi hčerka stara 9 let potoži o oteklem prstu, pogledam, mezinček desne roke ves otečen, rdeč, trd, pravi da ima mravljince. Pove da jo je včeraj verjetno pičila neka žuželka, ko je z roko udarila ob list neke rastline.
Še nikoli nisem videla take otekline, in me kar malo skrbi, res je trd prst. Rdečica se malo širi v dlan. Ste že imeli take primere in kako ste jih reševali? Na prst sem ji dala leden obkladek, potem namazala z gelom aloe vere, kasneje sem šla še po antihistaminsko kremo v lekarno. Zanimivo mi je, da jo je pičilo včeraj in da ima danes tako reakcijo. Včeraj sploh ni povedala. Bili so pa s počitniškim varstvom na neki kmetiji, tako da ne vem kaj bi bilo, konjska muha, obad…?
Hvala za vse odgovore ?
Bolj verjetno kaksna alergijska reakcija na ‘strupen’ pik ose ali kaj takega. (Cisto iskreno, tezk je danasnje dni vedet kaj te pici ko svasta zuzelke letajo okrog + same nekaksne cudne vrste ki jih vcasih se ni bilo pri nas)
Ce ne bo bolje, potem je verjetno edino najboljse da jo odpeljes zdravniku na pregled.
(Sicer pa pri cebeljem ali osjem piku pomaga aspirin na oteklino)
Veter123, 13.07.2022 ob 23:25
Predlagam, da če do zjutraj ne bo bolje, da takoj obiščeta zdravnika, da hčerka dobi antialergik.
Lahko je bila žuželka ali rastlina, mogoče kača?
Glede na to, da se oteklina veča in ima že mravljince, bi se jaz nemudoma posvetoval z lokalno urgenco, pa da oni ugotavljajo kaj naredit.
Uh, zdaj sem se pa kar malo ustrašila ko berem odgovore, že tako me je skrbelo. Mož sicer pravi da ni nič takega. Na urgenci če kličem bodo itak rekli naj ne hodimo. Saj sem bila kar jezna ker mi ni prej povedala… Je pa drugače oče alergičen na cvetni prah.
Rdečica je čisto malo razširjena od korena prsta v dlan, ni pa šla naprej.
Nira, 13.07.2022 ob 23:50
Uh, zdaj sem se pa kar malo ustrašila ko berem odgovore, že tako me je skrbelo. Mož sicer pravi da ni nič takega. Na urgenci če kličem bodo itak rekli naj ne hodimo. Saj sem bila kar jezna ker mi ni prej povedala… Je pa drugače oče alergičen na cvetni prah.
Rdečica je čisto malo razširjena od korena prsta v dlan, ni pa šla naprej.
Klici urgenco!
Ne odslovijo kar tako brez veze! Ti bodo povedali, kaj lahko naredite sami ali pa da pridete pokazat!
Do zdaj sem videla v zivo en anafilakticen sok po piku. Zacel se je takoj, ampak res takoj, ne po enem dnevu. Pravis, da se je oteklina razsirila, potem pa ustavila. To pomeni, da bo vse v redu. Pri pikih je obicajno, da je okolica otekla in trda.
Za panicarje zgoraj: kaj res za tecete na urgenco za vsako fugo? Kaj se mi je zgodilo, ko mi je bilo prav tako 9 let. Bratranec je s palico drazil osir v tleh, ose so zletele ven in 5 os me je picilo v zatilje. Bratranca nobena, Njegova mama mi je na oteklino polagala noz in to je bilo to.
Drugic me je pri stricu cebelarju picila veka. Takrat mi je bilo kaksnih 13, 14. Nekaj dni sem pac gledala samo na eno oko, ker je bila veka tako otekla. Nihce ni panicaril. Ampak meni je bilo z oteklo veko zelo nerodno.
Hci uci, naj zuzelke pusti pri miru. Ce cebela ali osa leta okoli nje ali prileti nanjo, naj stoji cisto pri miru. Bolj bo mahala z rokami in jo odganjala, vecja je verjetnost, da jo pici.
Nismo šli na urgenco, sem pa šla v dežurno lekarno po antihistaminsko kremo. Danes pravi da je bolje, da bolj čuti prst, ima pa še vedno mravljince in oteklina se ni zmanjšala. Meni se ne zdi nič drugače kot včeraj ?
Hvala za vsa mnenja in odgovore, po pogovoru z otroci ki so bili z njo je bila najverjetneje osa, baje je bilo veliko os. Brala sem, da oteklina lahko ostane še nekaj dni… Sama nimam reakcij na žuželčje pike (tok, tok ?), nimam izkušenj s tem in se mi mogoče zato zdi grozno.
Danes gredo na isto kmetijo, ona noče k zdravniku,pa se bojim da ne bo spet kakšnega pika.
osir, 14.07.2022 ob 06:12
Pri svezem piku ose ali cebele pomaga cebula. Preverjeo. Ne vem pa, koliko ponaga po enem dnevu. Splaca se poskusiti. Cebulo prerezi, da pride sok ven in polozi na pik.
Hvala za namig za čebulo, pa ravno zdaj je nimam doma. Sem ji pa dala na mesto pika česen, si mislim da škoditi ne more?
Nehajte s temi vražami. Pik ose ali pik čebele ni isto. Pri piku ose/ sršena se takoj da gor vroč obkladek, saj je strup termolabilen . Obkladek je gor 5 minut. Pri piku čebele se najprej izvleče želi in na pik da leden obkladek.
Čebelji piki pogosteje izzovejo alergijske reakcije. Če imate doma antihistaminike lahko ga lahko vzamete.
Ugriz kače v Sloveniji imam 3 strupene kače, katerih strup ni nevaren zdravemu odraslemu človeku. A vseeno je treba obvezno k zdravniku. Nad mestom ugriza lahko naredimo prevezo , ugriznjeni pa se naj čimmanj premika.
Nikar ne izsesavajte strupa ali kakorkoli posegate v samo mesto ugriza.
ladygaladriel, 14.07.2022 ob 08:31
Nehajte s temi vražami. Pik ose ali pik čebele ni isto. Pri piku ose/ sršena se takoj da gor vroč obkladek, saj je strup termolabilen . Obkladek je gor 5 minut. Pri piku čebele se najprej izvleče želi in na pik da leden obkladek.
Čebelji piki pogosteje izzovejo alergijske reakcije. Če imate doma antihistaminike lahko ga lahko vzamete.
Ugriz kače v Sloveniji imam 3 strupene kače, katerih strup ni nevaren zdravemu odraslemu človeku. A vseeno je treba obvezno k zdravniku. Nad mestom ugriza lahko naredimo prevezo , ugriznjeni pa se naj čimmanj premika.
Nikar ne izsesavajte strupa ali kakorkoli posegate v samo mesto ugriza.
Gadi in modrasi potem niso smrtno nevarni?
Forum je zaprt za komentiranje.