Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › A bi bilo bolje, če bi davek na nepremičnine drugače imenovali?

A bi bilo bolje, če bi davek na nepremičnine drugače imenovali?

Recimo – registracija nepremičnine? Vsako leto plačujemo registracijo vozil, pa se za to nihče ne razburja, ker smo že navajeni. Dajmo še registracijo nepremičnine vsako leto računat, pa nekakšen tehnični pregled, namesto letne cestnine se izmislimo kaj drugega in kasiramo. Pa na vse to še ddv nabijemo.

Zdaj tudi vidimo, kdo najbolj cvili: ljudje, ki živijo pretežno samo od pobiranja najemnin, po drugi strani pa na veliko tumbajo drugim, da “če si sposoben, boš na trgu dela vedno našel delo”.

In to iz ust ljudi, ki jim je največje delo do zdaj – zlaganje na kup denar od najemnin!

Dejansko se moramo znebiti takih parazitov!

Jz vidm, da bo bolj zdravo, da vse prodam, grem v socialn flet in z avionom okol letam in si svet ogledujem.

A zato, ker se eni matramo in si nekak natrljamo nadstandardno prebivališče (ja ne bom se stiskal v 58kvadratih s televizorjem za 5jurjov in kuhinjo za 20) sem raje v 160 s televizorjem z 550 in kuhinjo iz momaxa za jurja 800. Film je lih tok napet, pa golaž lih tok močen, kot v prvem primeru, sam lažje diham.

A zdej me bote pa še dodatno obdavčli…že pri vsaki cigli sem davk plaču, a zdej pa spet.

Sm se moderniziru, sekirce nimam več, a ben tudi z motorko, bo glava padla preč! (I. Makar).

Razbremenitev neto plač in moon ?

Odgovor na objavo uporabnika
Tako je891, 22.05.2022 ob 22:05

Recimo – registracija nepremičnine? Vsako leto plačujemo registracijo vozil, pa se za to nihče ne razburja, ker smo že navajeni. Dajmo še registracijo nepremičnine vsako leto računat, pa nekakšen tehnični pregled, namesto letne cestnine se izmislimo kaj drugega in kasiramo. Pa na vse to še ddv nabijemo.

Ja samo registracija je cestnina + zavarovanje. Torej nekaj dobim za svoj denar. Torej mi bodo zgradili novo hišo, če bo potres, poplava? Po cesti se vozim jo vzdržujejo ni drugje nisem plačal nič zato razumem cestino. In cestnina ni povezana z vrednostjo vozila.

Za hišo-stanovanje sem že plačal parcelo, gradbeno dovoljenje. A ste lahko še bolj ubrisani in delate neprimerne primerjave. Jaz imam milijon vredno hišo in ti bi to obdavčil. Nekdo, ki ima milijon v zlatu, bitcoinih ga boš pa kaj?

Dodatna obdavčitev premoženja je popolnoma nesmiselna. Vsi davki, da sem prišel do tega premoženja so bili že plačani tako ali drugače in to večkrat. Prvo ko sem dobil plačo, potem pri mojstrih, ki so ogradili in sedaj bi ti še obdavčeval. To je kot ležarnina na bankah. Najprej naj rešijo kurupcijo v svojih vrstah in najdejo manjkajoči denar. Pri oddajanju plačam tudi davek na najemnino kot neke vrste kapitalski dobiček to razumem. Če so nesposobni odkriti oddajanja na črno ne potrebujejo kaznovati vse. Pa naj nabijejo kazni za oddajanje na črno recimo 20.000 € in se bodo evidence hitro uskladile. Saj tudi ko prehitro voziš in si pod vplivom alkohola in nisi povrozil nobene nesreče ter te zgolj dobijo policisti lahko strošek naraste na 5.000€. In niso kaznovani vsi vozniki. (ko ravno daješ primerjavo z vozili).

To, da se neke stvari rešujejo pavšalno je samo nesposobnost vladajočih in zaposlenih pod njimi.

Res je, 23.05.2022 ob 05:09

Ja samo registracija je cestnina + zavarovanje. Torej nekaj dobim za svoj denar. Torej mi bodo zgradili novo hišo, če bo potres, poplava? Po cesti se vozim jo vzdržujejo ni drugje nisem plačal nič zato razumem cestino. In cestnina ni povezana z vrednostjo vozila.

Za hišo-stanovanje sem že plačal parcelo, gradbeno dovoljenje. A ste lahko še bolj ubrisani in delate neprimerne primerjave. Jaz imam milijon vredno hišo in ti bi to obdavčil. Nekdo, ki ima milijon v zlatu, bitcoinih ga boš pa kaj?

Dodatna obdavčitev premoženja je popolnoma nesmiselna. Vsi davki, da sem prišel do tega premoženja so bili že plačani tako ali drugače in to večkrat. Prvo ko sem dobil plačo, potem pri mojstrih, ki so ogradili in sedaj bi ti še obdavčeval. To je kot ležarnina na bankah. Najprej naj rešijo kurupcijo v svojih vrstah in najdejo manjkajoči denar. Pri oddajanju plačam tudi davek na najemnino kot neke vrste kapitalski dobiček to razumem. Če so nesposobni odkriti oddajanja na črno ne potrebujejo kaznovati vse. Pa naj nabijejo kazni za oddajanje na črno recimo 20.000 € in se bodo evidence hitro uskladile. Saj tudi ko prehitro voziš in si pod vplivom alkohola in nisi povrozil nobene nesreče ter te zgolj dobijo policisti lahko strošek naraste na 5.000€. In niso kaznovani vsi vozniki. (ko ravno daješ primerjavo z vozili).

To, da se neke stvari rešujejo pavšalno je samo nesposobnost vladajočih in zaposlenih pod njimi.

Jah, no, saj te razumem, sem na istem glede premoženja kot ti. Ampak priznati moraš, da ima vsa zahodna razvita družba tak sistem. In priznati moraš, da mladi res masovno odhajajo, ker kot prvo ne morejo priti do najema ali svojih nepremičnin pri teh plačah in teh cenah nepremičnin- eno in drugo sta na različnih bregovih. To je problematika in tukaj je dejansko treba nekaj narediti, če odmisliva to, da bova midva najbolj najebala.:)

Ja, dodatni davki bodo, kaj pa pričakujete, če je na oblasti obarvana leva politična opcija. Saj ne rečem, da ni potrebno obdavčit tiste, ki imajo preveč. Prvega stanovanja za npr. 100 m2 na osebo kaj sploh ne bi obdavčila, obdavčila pa bi drugo nepremičnino, tretjo, četrto, peto itd. pa še bolj. S tem se vsaj deloma zmanjša kopičenje nepremičninskega premoženja. Ampak ko gremo navzgor, pa vedno dobro poskrbijo zase, zato tega ne bodo naredili. Najbolj bodo že spet tepen srednji slog, ki že tako ali tako nosi večino bremena. Ne, to ni prava pot!

Namesto, da intelektualni potencial usmerjate zgolj v izumljanje novih davkov ali njihovo poimenovanje… ga raje usmerite v to, da v življenju kaj zase ustvarite.  ?

.https://www.youtube.com/watch?v=Jqs65Bf8GDA

BUTL, kakšna registracija neki, še vedno je davek katerega ljudje nimajo namena plačevati, vsi davki so bili plačani skozi DDV,komunalni prispevek, davek od zavarovanjin kaj vem še kateri davek, kdor ni ustvaril nič in je raje “vlagal vase” ko je bluzil po svetu, obiskoval fensi restavracije in zapravljal na 1001 način, je pač danes siromak v najemu, zato naj ne gleda soseda kako fino se ima.

Janez670, 23.05.2022 ob 06:23

BUTL, kakšna registracija neki, še vedno je davek katerega ljudje nimajo namena plačevati, vsi davki so bili plačani skozi DDV,komunalni prispevek, davek od zavarovanjin kaj vem še kateri davek, kdor ni ustvaril nič in je raje “vlagal vase” ko je bluzil po svetu, obiskoval fensi restavracije in zapravljal na 1001 način, je pač danes siromak v najemu, zato naj ne gleda soseda kako fino se ima.

Če lahko najemnik vsak mesec plačuje najemnino, boš tudi enkrat na leto davek. Prostora, na katerem stoji bivališče, nisi ti ustvaril.

Zdaj najbolj uživajo klosaji, ki nič nimajo, ali živijo v socialnih stanovanjih…

Tako je292, 23.05.2022 ob 07:21

Če lahko najemnik vsak mesec plačuje najemnino, boš tudi enkrat na leto davek. Prostora, na katerem stoji bivališče, nisi ti ustvaril.

Saj ga tudi ti nisi. Si ga pa kupil, ti ali tvoji predniki,  ce ne kupis zemljisca, tudi hise ne mores imeti. Res neumne primerjave. Te bom drugace vprasala, ali lahko sadis vrt na tuji zemlji.? Problem je ker bi taki, ki nic nimajo radi sadili na tuji zemlji. Raje se vprasajte taki, zakaj nic nimate oz.kaj so delali vasi starsi, dedi, pradedi da vi zdaj nic nimate.

jap jap, 23.05.2022 ob 06:15

Jah, no, saj te razumem, sem na istem glede premoženja kot ti. Ampak priznati moraš, da ima vsa zahodna razvita družba tak sistem. In priznati moraš, da mladi res masovno odhajajo, ker kot prvo ne morejo priti do najema ali svojih nepremičnin pri teh plačah in teh cenah nepremičnin- eno in drugo sta na različnih bregovih. To je problematika in tukaj je dejansko treba nekaj narediti, če odmisliva to, da bova midva najbolj najebala.:)

mladi nič masovno ne odhajajo, ampak prihajajo. Kljub negativnem naravnemu prirastu, se je v Sloveniji št. prebivalstva po osamosvojitvi povečalo za 150.000, kar je približno 7,6% v 30 letih, kar sploh ni malo. Očitno je nekomu zelo v interesu, da se lastništvo nepremičnin hitreje menja kot po naravni poti.

Manya204, 23.05.2022 ob 07:25

Zdaj najbolj uživajo klosaji, ki nič nimajo, ali živijo v socialnih stanovanjih…

Tisti, ki živijo v socialnih stanovanjih, so že dobili svoje.

Najbolj trenutno najebejo mladi zaposleni ljudje, ki dejansko zdajajo skoraj celo plačo za najem in stroške. Kaj so oni krivi, če njihovi stari niso ustvarili ne vem koliko nepremičnin za vse otroke?

Eni se zakreditirali na polno za 30 let za stanovanje.                 Socialci ga dobijo zastonj. Pa tega niti ceniti ne znajo.  Svetujem vam sprehod po Celovških dvorih ; vam bo vse jasno. Če vas ne bo preveč bolela glava od oblakov marihuane.

yram, 23.05.2022 ob 07:36

Saj ga tudi ti nisi. Si ga pa kupil, ti ali tvoji predniki,  ce ne kupis zemljisca, tudi hise ne mores imeti. Res neumne primerjave. Te bom drugace vprasala, ali lahko sadis vrt na tuji zemlji.? Problem je ker bi taki, ki nic nimajo radi sadili na tuji zemlji. Raje se vprasajte taki, zakaj nic nimate oz.kaj so delali vasi starsi, dedi, pradedi da vi zdaj nic nimate.

Tole je izredno inteligentna izjava, da se moraš za prednike spraševat, kaj so delali. No, če oni niso nič počeli, bomo pa mi, vas dobro obdavčili, da nekaj ustvarimo. Tako kot so pred dvesto leti razlastili fevdalce in sužnjelastnike, da si niso mogli več lastiti človeških duš. Oni so tudi takrat tulili, da jim podložniki pripadajo po nekem naravnem redu.

Tako je292, 23.05.2022 ob 07:44

Tole je izredno inteligentna izjava, da se moraš za prednike spraševat, kaj so delali. No, če oni niso nič počeli, bomo pa mi, vas dobro obdavčili, da nekaj ustvarimo. Tako kot so pred dvesto leti razlastili fevdalce in sužnjelastnike, da si niso mogli več lastiti človeških duš. Oni so tudi takrat tulili, da jim podložniki pripadajo po nekem naravnem redu.

Vsak se mora vprasat kaj bo pustil za seboj potomcem- poleg nematerilnega, tudi materialno, saj zivimo v materialnem svetu (jemo, pijemo, se oblacimo, nekje moramo zivet itd) in v njem bomo do smrti. Nemogoce je zivet v tem svetu brez materije. Namesto, da cele dneve mozgate kako bi prisli do tuje materije, raje mozgajte kako boste prisli do lastne in nekaj pustili za seboj potomcem, da ne bojo v vasih cevljih – v materialnem svetu brez vsega. Ce pogledas ljudi v socialnem stanovanju, ko se vselijo ne razmisljajo vec o tem, da bi se premaknili in ustvarili svoj dom, ne razmisljajo v smislu tukaj sem samo zacasno, dokler se ne postavim na noge. Ne, oni ostanejo na isti tocki in njihovi potomci (so tudi izjeme) nadaljujejo enako, ker drugace ne znajo ali nocejo.

Se to dodam. Od nas, ki nekaj imamo se skoz pricakuje, da bomo dajali, medtem ko se od socialcev ali laznih socialcev ne pricakuje nicesar, se manj od njihovih potomcev, tudi sociala mora biti  zacasna resitev in ne nacin zivljenja- dosmrtno bivanje v socialnem stanovanju, ce bi bilo bolj pretocno, da bi nekdo bival 5 ali 10 let in se nato odselil v svoj dom, bi bilo veliko vec socialnih stanovanj na razpolago. Ti ljudje so ponavadi do smrti v takem stanovanju. Zakaj dvojna merila.?

Saj dediči ste tudi neke vrste socialci, vi ste dobili po sorodstveni liniji, socialci pa po birokratski. Ne bit zdaj fouš.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close