Kakšno izobrazbo ima knjigovodja?
V sosednji temi je nekaj o knjigovodjih pa, da ne smetim teme, vprašam tule:
kakšno izobrazbo ima knjigovodja? Moraš prav ekonomijo oz. nekaj podobnega študirat ali lahko kako drugače postaneš knjigovodja?
Recimo, če imaš gimnazijo pa nek faks, ki pa nima veze s knjigovodstvom, ekonomijo… je mogoče s kakim tečajem postati knjigovodja? Recimo, da kot maturant narediš potem nek tečaj, usposabljanje in si knjigovodja?
In kaj točno počno knjigovodje? Kaj je razlika med delom knjigovodje in računovodje? Računovodja mora biti ekonomist, verjetno?
Hvala. Sem šla čekirat te NPK programe. Tečaj v bistvu sploh ni dolg, 100 ur. Cene so pa kar konkretne :(.
Ima mogoče kdo izkušnje, da se je sam pripravil na tečaj? Na osnovi knjig, spletnih tečajev in potem samo izpit opravljal?
Aja, to sprašujem, ker želim najti kako novo možnost v kaj se prekvalificirat pa včasih vidim, da iščejo kaj v to smer. Čeprav sumim, da je velik naval kandidatov, ki so študirali kako ekonomsko smer?
knjigovodstvo, 16.05.2022 ob 10:31
Hvala. Sem šla čekirat te NPK programe. Tečaj v bistvu sploh ni dolg, 100 ur. Cene so pa kar konkretne :(.
Ima mogoče kdo izkušnje, da se je sam pripravil na tečaj? Na osnovi knjig, spletnih tečajev in potem samo izpit opravljal?
Aja, to sprašujem, ker želim najti kako novo možnost v kaj se prekvalificirat pa včasih vidim, da iščejo kaj v to smer. Čeprav sumim, da je velik naval kandidatov, ki so študirali kako ekonomsko smer?
Tisti Ki so študirali ekonomijo, ne gredo na NPK.
Anonimno 4476, 16.05.2022 ob 10:34
Tisti Ki so študirali ekonomijo, ne gredo na NPK.
NIsem mislila, da gredo na NPK. V mislih sem imela, da jih je ogromno takih, ki imajo ekonomsko SŠ pa ogromno takih, ki imajo višjo, visoko… šolo v ekonomski smeri. Ti vsi pa sigurno bolje obvladajo te reči kot nekdo s samo NPK.
Vseeno pa razmišljam, da bi taka dodatna znanja prišla prav. Mogoče tudi v moji smeri. Recimo, če delaš na kakem projektu pa, da se spoznaš na knjigovodske reči. Da, ko enega kandidata za nek projekt iščejo in imamo vsi podobno izobrazbo, samo jaz imam še knjigovodska znanja…
Iščem ideje katera znanja, izpiti, bi mi koristili, da bi bila konkurenčna pri iskanju službe.
Nisem vodja projekta. Sem navadni fizikalc. Sanjam pa o kaki boljši službi. S svojo izobrazbo nič pametnega ne dobim. Torej rabim dodatna znanja, prekvalifiakcije. Dosedanji tečaji, mi ne pomagajo nič. Tako, da rabim nove ideje.
Če bi imela malce smisla za te reči, bi šla delat tečaj za varilca :). Ti komot dobijo službo. Samo sem čisto leva za te reči.
Ti bom jaz povedala po svojih izkušnjah. Jaz sem imela faks tehnične smeri, vendar sem ugotovila, da me tako delo niti malo ne zanima in sem bila precej nesrečna. Dobila sem priložnost za it delat v knjigovodstvo, vendar o stvari nisem imela niti najmanjšega pojma. Potem pa sem šla na nek 14 dnevni tečaj osnov, da sem ugotovila zakaj gre. Naslednja stopnja je bila, da sem šla na neko tromesečno izobraževanje, kam se ne spomnim več (to je bilo pred 20 leti). In, v bistvu je bilo to dovolj. Je pa res, da sem v računovodstvu delala in vse to znanje sama uporabljala in na z raznimi seminarji ipd. dograjevala, potem sem se pa odločila še za študij ekonomije, na katerem se glede računovodstva nisem naučila praktično nič novega.
knjigovodstvo, 16.05.2022 ob 10:01
V sosednji temi je nekaj o knjigovodjih pa, da ne smetim teme, vprašam tule:
kakšno izobrazbo ima knjigovodja? Moraš prav ekonomijo oz. nekaj podobnega študirat ali lahko kako drugače postaneš knjigovodja?
Recimo, če imaš gimnazijo pa nek faks, ki pa nima veze s knjigovodstvom, ekonomijo… je mogoče s kakim tečajem postati knjigovodja? Recimo, da kot maturant narediš potem nek tečaj, usposabljanje in si knjigovodja?
In kaj točno počno knjigovodje? Kaj je razlika med delom knjigovodje in računovodje? Računovodja mora biti ekonomist, verjetno?
Knjigovodja knjiži poslovne dogodke v glavni knjigi. Vse kar se dogaja v finančnem smislu. Upošteva osnovna sredstva podjetja, àmortizacijo opreme itd. Obstaja enostavno in dostavno knjigovodstvo. Včasih se je to delalo vse ročno na kontih v debet in v kredit to po eni v dobro in v minus, na koncu se na osnovi različnih med seboj povezanih kontov izdela bilanca poslovnega izida in bilanca poslovnega uspeha, danes za to obstajajo računalniškim programi.
Računovodja izdaja račune.
Mi smo imeli na ekonomsko poslovni fakulteti Maribor pred leti zelo zahteven in obširen predmet Računovodstvo. Kako je pa zdaj to pa ne vem.
Anonimno 2185, 16.05.2022 ob 13:24
Knjigovodja knjiži poslovne dogodke v glavni knjigi. Vse kar se dogaja v finančnem smislu. Upošteva osnovna sredstva podjetja, àmortizacijo opreme itd. Obstaja enostavno in dostavno knjigovodstvo. Včasih se je to delalo vse ročno na kontih v debet in v kredit to po eni v dobro in v minus, na koncu se na osnovi različnih med seboj povezanih kontov izdela bilanca poslovnega izida in bilanca poslovnega uspeha, danes za to obstajajo računalniškim programi.
Računovodja izdaja račune.
Mi smo imeli na ekonomsko poslovni fakulteti Maribor pred leti zelo zahteven in obširen predmet Računovodstvo. Kako je pa zdaj to pa ne vem.
In od faksa nisi prav nič odnesla glede računovodstva!
…bilanca poslovnega izida in bilanca poslovnega uspeha … kje imaš pa bilanco stanja? To, kar si ti napisala, je vsebinsko eno in isto in je eno izmed vseh letnih poročil.
Amortizacija itak spada v področje osnovnih sredstev, kje imaš pa zaloge blaga in materiala, zaloge trgovskega blaga, terjatve in obveznosti in vse ostalo?
V manjših organizacijah računovodja dela vse, v večjih pa samo izjemoma računovodja izstavlja račune, to dela knjigovodja ali pa zaposlen v saldakontih.
Hvala za nasvete. Bom tole malce preštudirala. Sicer ne ciljam na delo knjigovodje. Ciljam na delo v kaki administraciji pa, da moraš tudi kaj v to smer delat, kar se tiče knjigovodstva. Za začetek. Glavni cilj pa mi je recimo kak projekti voditi, s področja, ki sem ga študirala, tam pa bi tudi prav prišla taka znanja.
knjigovodstvo, 16.05.2022 ob 17:36
Hvala za nasvete. Bom tole malce preštudirala. Sicer ne ciljam na delo knjigovodje. Ciljam na delo v kaki administraciji pa, da moraš tudi kaj v to smer delat, kar se tiče knjigovodstva. Za začetek. Glavni cilj pa mi je recimo kak projekti voditi, s področja, ki sem ga študirala, tam pa bi tudi prav prišla taka znanja.
Če boš delala na projektu, je res prav, da poznaš nekaj kar ti bo pomagalo. Npr. obvladaj vse v zvezi s potovanji, se pravi potnimi stroški, dnevnicami, tako v tujini kot SLO, kaj pomeni voziti, kaj pomeni biti sopotnik, katera stroškovna mesta imaš na voljo, je isto za materialne stroške kot ure ali se razlikuje, kar je področje plač. Če boš imela proračun, da ga boš zanla pravilno razporediti na ure in mat. stroške, se pravi, da imajo zaposleni različne bruto plače, kaj to pomeni oz. potegne za sabo. Lej, lahko pišem še in še.
Knjigovodja pri nas dela praktično vse, se pravi knjiži prejete račune, izdaja račune, dela plače, obračunava potne stroške in dnevnice, skrbi za vse priloge, ki morajo biti, vse dobavnice tako prjetih računov kot izdanih, ima čez osnovna sredstva in drobni inventar in vse to knjiži na 4 in 3, odpisuje zaloge, pripravlja vsa mogoče poročila, sodeluje pri pripravi letnih načrtov in finančnih načrtov, dela refundacije, opravi še inventuro… Edino kar ne dela je bilanca, zadolževanje, poročanje inštitucijam kot so davki, prispevki od plač in podobno. Verjetno je odvisno od firme7zavoda kjer dela. Je pa tako, mnoga znanja, ki jih rabi se ne nauči iz knjig ampak iz prakse, to pa traja.
Forum je zaprt za komentiranje.