Kako so izračunali 7% inflacijo pri nas?
Imam navado vsak dan po službi iti še po par malenkosti v trgovino. Lani nisem praktično nikoli več kot 10€ za te dnevne nakupe. Letos 15-18€, pa vedno kupim podobne stvari.
Nafta je bila 1€, sedaj je 1,8€, stroški za stanovanje so tudi šli enormno gor, stroški za avtomobil tudi. Tu gre pa največ od mojih “dajatev”. Kako so oni prišli na 7% inflacijo meni ni jasno??
Problem je ker so se osnovne dobrine podražile zelo – hrana in za veliko ljudi bencin.
Jaz pri položnicah ne opažam povišanja. Bencin me niti ne gane, ker grem običajno na dva meseca max tankat. So šle pa nabavne cene avtov gor, vem ker gledam da bi menjala pa nenormalno cene rastejo. Pri hrani se mi tudi zelo pozna. Kupujem vedno isto, redko da kaj odstopa. Tam minimalno 30% dam več za hrano kot dve leti nazaj.
Morda podobno kot so določili, da so bili dnevi cepljenja velik uspeh. Če rečeš, da je X, potem je X. Koga zanimajo podrobnosti številk? Komu verjameš, 7% ali svoji denarnici?
Malo bolj resno: najbrž upoštevajo ceno delnic Amazona, ceno stavb, ki se niso prodale, kdo ve kaj.
Zloraba statistike je precej enostavna, trikov pa veliko.
ja nč… na pol so dali od taprave številke.
inflacija je minimum 15 posto.
najman dvojno računaj.
če računaš procentno… pač ni bed samo tako da vidiš kakšne so številke… danes sem kupil tunin sendvič… 2.39€ prej je bil 2… znači 20%
pica… prej 10 zdej 12.5… znači 25%
itd itd… še enkrat pravim… ni bed… samo tako ko pomisliš… plače niso šle gor za take cifre.
Monovski Kekec, 05.05.2022 ob 20:05
Morda podobno kot so določili, da so bili dnevi cepljenja velik uspeh. Če rečeš, da je X, potem je X. Koga zanimajo podrobnosti številk? Komu verjameš, 7% ali svoji denarnici?
Malo bolj resno: najbrž upoštevajo ceno delnic Amazona, ceno stavb, ki se niso prodale, kdo ve kaj.
Zloraba statistike je precej enostavna, trikov pa veliko.
Kao sadje in zelenjava 7%.
Jagode so zdaj res skoz v akciji, ampak jabolka so bila lani 1-1.5€, letos pa 1.5-2€.
Zame je to vec kot 7%.
Forum je zaprt za komentiranje.