Za finančno brihtne – kako varčevati?
Sicer vem, da je večina zakreditirana, ampak mogoče se pa najde tu gor tudi kdo, ki ni zakreditiran in varčuje pa zna kaj svetovati.
Če hočemo varčevati vsak mesec nek znesek, recimo 200€, katere opcije so:
varčevalni račun – ziher, skoraj nobenih obresti
mogoče nakup zlata, ko so cene nizke (kam ga shranite?)
nakup kaki delnic (verjetno primerno za tiste, ki imajo kaj pojma, za ostale pa bolje, da ne?)
razni skladi (kateri so ok?)
varčevanje v zoknu (meni osebno slaba opcija, ker te lahko okradejo, torej banka vseeno boljša)
kripto
Še kaka druga opcija?
Kaj pa, če varčuješ za stanovanje pa, da že imaš nek znesek, recimo 60.000. Pustiti na banki, kjer ni obresti, je pa ziher ali raje kam investirat. Verjetno nakup stanovanja in oddaja ni smiselno? In potem prodaja za nakup večjega stanovanja?
Ja, razpršenost je po mojem tudi ok.
Tisti znesek za stanovanje, bom po mojem pustila kar na banki.
Sem pa razmišljala, da bi pa tako sproti vsak mesec varčevala na drugačen način kot sedaj (sedaj preprosto vsak mesec nekaj na stran na varčevalni račun).
Zlato sem razmišljala, da bom kupila, ko bo cena padla. Ne vem pa kako to potem hraniti. Eni vem, da v bistvu kupijo zlato, ampak ne tako fizično, nekako na računu ga imajo ali kako bi to rekla. Eni ga imajo v sefu (spet strošek sefa)…
Pa malce razmišljam, da bi tvegala z delnicami. Samo ne kaj veliko. Ali pa mogoče raje sklade. Samo sploh ne vem kako se naj tega lotim, kje se naj izobrazim, da ne bom čisto v temo brcnila.
Kripto si ne upamm.
In ja, dobrodošel nasvet kje najti: Varčevanej za telebane 🙂
Za finančno brihtne, kako varčevati, potem pa prvi stavek, za tiste, ki nimajo kredita?! Kot, da vsak ki vzame kredit, ga vzame toliko, da mu na mesec nič ne ostane. In potem kako varčevati in govoriš o naložbah?! Če varčuješ varčuješ (imaš denar na strani – TRR, varčevalni računi, štumf, sef itd), delnice, zlato, ETF, kripto pa so naložbe. Tako, da tukaj ne govorimo kako varčevati ampak – kam vlagati.
Nepremičnine – če si navadni smrtnik (nisi kmet), potem lahko v praksi kupiš le zazidljive parcele ali “zidovje”. Treba se je zavedati, da imaš pri nepremičninah po navadi precej večji spekter, kaj boš z njimi počel, kot pa pri ostalih instrumentih. To mislim na dolgoročno oddajo (stanovanja, poslovni prostori, garaže), kratkoročno oddajo (stanovanja, počitniški objekti), dodatne investicije in delo (obnove, ureditev priključkov), hipoteke itd.
Vlaganje v zlato – dobra lastnost je, da nakup in dobiček nista obdavčena. Nekih hudih rasti in padcev pri zlatu ni – toliko da ti pokrije inflacijo. Ploščice pa lahko imaš doma v sefu v najetem sefu, ali pa kupiš certifikat (da si lastnik zlata). Sam priporočam da ga imaš v domačem sefu.
Vlaganje v srebro – podobno kot zlato, le da pri nakupu plačaš ddv. Obstajajo tudi variante, da kupiš certifikat in da je zlato potem shranjeno nekje v tujini (in ni treba plačati ddv), ampak tako nimaš pri sebi fizične oblike.
Skladi – odvisno kateri. Najbolje ETF pri kakšnem tujem brokerju. Naši skladi imajo po navadi precejšnje vztopne/izstopne stroške in se manj splačajo. Kakor koli boš pa imela v tujini račun, si pa ti tista, ki boš morala državi poročati o prodaji in realiziranih dobičkih.
Delnice – Če bolj spremljaš trge se ti blj splača kupiti delnice kot sklade – ker lažje spremljaš poročila o par podjetih. Po navadi gledaš v 2 smeri, eno so delnice ki imajo “manjšo rast” in izplačujejo dividende, druga je da se fokusiraš na podjetja, ki imajo večje potenciale za rast (ni dividend, ker dobiček po navadi vržejo v nadaljne poslovanje). Če boš imela brokerja v tujini te čaka pri realzaciji dobičkov isto kot pri skladih – poročanje državi.
Kripto – dobra lastnost je da so nizki stroški in možnost precejšnjih zaslužkov. Slaba pa volatilnost in možnost narediti precejšno izgubo. Trenutno se zakonodaja ravno nekaj spreminja in zna biti kripto pri nas precej malo obdavčen.
Krediti – ni ravno vlaganje, je pa kapital – dolžniški kapital. Bistvo je, da so obresti nižje, kot pa donos, ki ga dobiš z investiranjem. Če imaš 100k€ kredita, z letno OM 2% s katerim si kupila stanovanje, na leto pa se le-to podraži za 2% in iz naslova oddajanj pridobiš še 2%, si v bistvu precej na boljšem kot s tvojim varčevanjem.
Glede na to da nimaš pojma, ti dam enih par res enostavnih nasvetov:
Prste stran od delnic, ker neuspeh je v teh časih garantiran.
Kripta se vsi bojijo, ker ne vedo kaj sploh je. Ni to samo bitcoin. Pouči se o pojmu stablecoin. To so valute vezane na usd ali eur. In na borzah dobivaš za to brez problema obresti 7% in več. Jaz sem dolgo uporabljal youhodler recimo, je pa še polno drugih.
Za zlato in srebro je najbolj trotlziher revolut račun, ki služi tudi kot navadni trr. Zlato se hrani v sefu v Londonu
Za začetek…najmanj za 6 mesecev preživetja na varčevalnem računu na katerega imaš takoj dostop. Jaz imam še cca jurja vedno na računu, če slučajno kaj crkne. Za letne/občasne stroške tudi dajem na stran. Imam na revolut računu narejene valut in dajem na stran za registracijo, gume, zavarovanja, dopust….
Za penzijo imam v službi sklenjeno da mi vlagajo (nekaj čez 5% plače). Sama vlagam še cca 10% v index s&p 500. Zaenkrat izredno zadovoljna. Vlagam že leta, sicer skače gor in dol ampak na dolgi rok so dobri donosi. Boljši kot tisto kar mi služba vlaga. Strošek vodenja minimalen. Za nov avto tudi varčujem v skladih. Ne slovenskih, ker nimam namena toliko plačevati za vhodne stroške, vodenje, izhodne….bedarija. Imaš tuje platforme preko katerih lahko vlagaš z minimalnimi stroški. Imam tudi par posameznih delnic v sektorju, ki ga razumem.
Zlato ne kupujem ker je bedarija. Kripto tudi ne ker ne razumem. Moje pravilo je da ne vlagam v nekaj kar ne razumem. Recimo pred leti sem kupila tri chanel torbice. No eno sem dobila za darilo. Takrat so bile vredne pod 5k. Danes so vredne skoraj 15 :).
urejeno, 15.03.2022 ob 08:38
Za začetek…najmanj za 6 mesecev preživetja na varčevalnem računu na katerega imaš takoj dostop. Jaz imam še cca jurja vedno na računu, če slučajno kaj crkne. Za letne/občasne stroške tudi dajem na stran. Imam na revolut računu narejene valut in dajem na stran za registracijo, gume, zavarovanja, dopust….
Za penzijo imam v službi sklenjeno da mi vlagajo (nekaj čez 5% plače). Sama vlagam še cca 10% v index s&p 500. Zaenkrat izredno zadovoljna. Vlagam že leta, sicer skače gor in dol ampak na dolgi rok so dobri donosi. Boljši kot tisto kar mi služba vlaga. Strošek vodenja minimalen. Za nov avto tudi varčujem v skladih. Ne slovenskih, ker nimam namena toliko plačevati za vhodne stroške, vodenje, izhodne….bedarija. Imaš tuje platforme preko katerih lahko vlagaš z minimalnimi stroški. Imam tudi par posameznih delnic v sektorju, ki ga razumem.
Zlato ne kupujem ker je bedarija. Kripto tudi ne ker ne razumem. Moje pravilo je da ne vlagam v nekaj kar ne razumem. Recimo pred leti sem kupila tri chanel torbice. No eno sem dobila za darilo. Takrat so bile vredne pod 5k. Danes so vredne skoraj 15 :).
Zveni super plan:) morda edino kar ti priporocam je, ko pravis da imas nekaj denarja v delnicah, v sektorju ki ga razumes… cena financnih instrumentov je odvisna predvsem od koncepta supply/demand. Lahko je korporacija uspesna kot hudic, pa bodo dogodki na globalnem nivoju (vojna itd) sesuli trg do konca..in to vse sektorje:( market crash je skoraj neizogiben ( veckrat se je ze zgodilo in velikokrat se se bo), za normalno ekonomsko rast, tako da previdno:) … to bo odrazal tudi us500 tako da ves:)
prisrcenjezek, 15.03.2022 ob 08:52
Zveni super plan:) morda edino kar ti priporocam je, ko pravis da imas nekaj denarja v delnicah, v sektorju ki ga razumes… cena financnih instrumentov je odvisna predvsem od koncepta supply/demand. Lahko je korporacija uspesna kot hudic, pa bodo dogodki na globalnem nivoju (vojna itd) sesuli trg do konca..in to vse sektorje:( market crash je skoraj neizogiben ( veckrat se je ze zgodilo in velikokrat se se bo), za normalno ekonomsko rast, tako da previdno:) … to bo odrazal tudi us500 tako da ves:)
Je v letih kar varčujem že večkrat padlo. Se vedno pobere. Jasno ne jemljem ven ko je nizko. V bistvu sploh ne jemljem. Še dodatno sem vrgla not ko je počepnil. V posameznih delnicah pa nimam veliko. Samo tako malo za gušt :). Finančni trg bo vedno skakal gor in dol. Sem dovolj stara da se spomnim 2008. Pa se je pobralo. Se držim pravila da vlagam tisto kar si lahko privoščim izgubiti oz. tisto kar če izgubim ne bo na moje preživetje vplivalo.
Forum je zaprt za komentiranje.