Delovno mesto – univ. izobrazba – pripravnik – plača
Ne vem točno koliko je izhodiščna plača v JU za delovno mesto, kjer je univ. izobrazba. Pri nas je to 30. plačni razred. Mislim pa, da je to nekje 950 neto?
Pripravniki imajo 70% plače manj. To potem dejansko pomeni, da pripravnik na DM, kjer je zahtevana univ. izobrazba nima niti minimalca oz. dobi pač dodatek, da ima minimalca?
Znanec z doktoratom in na DM, kjer je doktorat zahtevan, je imel 850 neto. Je pa to kaki dve leti nazaj.
Jaz sem imela srečo, da je bilo pri meni pripravništvo sicer 12 mesecev, ampak je bilo 90% plače. Je pa to že hu,hu hu let nazaj.
Seveda več let delovnih izukšenj prek študenta niso upoštevali.
Pripravnik je pogosto nekdo, ki ima že več let delovnih izkušenj preko študenta in že ogromno zna. Samo ni pri koritu, da bi dobil delo, kjer ne bi bil pripravnik.
Nima nobenih odgovornosti? Hja, ta pa je zanimiva. To lahko reče samo ena tepka, ki je tik pred penzijo, ampak že več let hodi v službo samo na uro gledat. Vmes se pa znaša nad mladimi zaposlenimi češ, da je ona oh in sploh super izkušena, zato se ji ni treba nič novega naučiti.
Jaz imam 20 let delovnih izkušenj. Iščem novo službo.
No pa sem našla odličen razpis, se prijavila, razgovor pa vse, super. Namig, da sem najboljša kandidatka. Super. Čakam, čakam.. nobenega odgovora. Potem povprašam in kaj so odgovorili: da razpis odmikajo, da imajo nov razpis, enaki pogoji, tudi tu zahtevane številne izkušnje, univ. izobrazba … ampak, da je pa za pripravnika in da me rade volje vzamejo. Plača pa 70%. Torej polni bruto 1430, neto 970. Torej pripravniška plača: 679€ neto.
Za kozlat. Sem jih skenslala. Verjetno so koga dobili, samo izkušenega kar ne. Potem pa drugič slišim kako jamrajo, da dobijo vedno nove obraze, neizkušenm, da nič ne znajo pa da, ko se kaj naučijo, gredo stran… le zakaj. Jaz sem želela tam deleat, ampak za tako plačilo pač ne.
meni so ponudili, 23.02.2022 ob 10:15
Jaz imam 20 let delovnih izkušenj. Iščem novo službo.
No pa sem našla odličen razpis, se prijavila, razgovor pa vse, super. Namig, da sem najboljša kandidatka. Super. Čakam, čakam.. nobenega odgovora. Potem povprašam in kaj so odgovorili: da razpis odmikajo, da imajo nov razpis, enaki pogoji, tudi tu zahtevane številne izkušnje, univ. izobrazba … ampak, da je pa za pripravnika in da me rade volje vzamejo. Plača pa 70%. Torej polni bruto 1430, neto 970. Torej pripravniška plača: 679€ neto.
Za kozlat. Sem jih skenslala. Verjetno so koga dobili, samo izkušenega kar ne. Potem pa drugič slišim kako jamrajo, da dobijo vedno nove obraze, neizkušenm, da nič ne znajo pa da, ko se kaj naučijo, gredo stran… le zakaj. Jaz sem želela tam deleat, ampak za tako plačilo pač ne.
Uf, katastrofa.
takole, 23.02.2022 ob 11:55
Pa kaj tako zelo izobražene babe ne znate iskat službe nikjer drugje kot v JU???
V gospodarstvu ni nobenih izhodiščnih in plačnih razredov. So samo znanje, pripravljenost na učenje in delo.
Hja, je pa treba delat, ja…..
Jaz sem delala v gospodarstvu, izven JU. Rudnik pa Telekom. Nikjer se ni tako malo delalo kot v teh dveh službah. Bi z veseljem ostala več let, če bi bilo možno. Plače pa fenomenalne. Bistveno bolje kot v JU.
delala izven JU, 23.02.2022 ob 12:38
Jaz sem delala v gospodarstvu, izven JU. Rudnik pa Telekom. Nikjer se ni tako malo delalo kot v teh dveh službah. Bi z veseljem ostala več let, če bi bilo možno. Plače pa fenomenalne. Bistveno bolje kot v JU.
Kdaj pa je bilo to? Za rudnik ne vem, ampak v Telekomu Slovenije so pa ti zlati časi minili deset, petnajst let nazaj. Danes je samo Arbeit, nür Arbeit.
Jdidjjdjcncn, 23.02.2022 ob 12:58
Kdaj pa je bilo to? Za rudnik ne vem, ampak v Telekomu Slovenije so pa ti zlati časi minili deset, petnajst let nazaj. Danes je samo Arbeit, nür Arbeit.
Sicer je že dolgo, kar se tiče TElekoma, ampak ne verjamem, da so tisti ljudje sedaj čudežno pridni postali. Cel kup nekih šefov, vse zabušavalo na polno. Po pisarnah pa na kupe nespsobnih, polpismenih tajnic.
Ne govorim o delavcih na terenu, da ne bo pomote. Čeprav tiste tudi vidim, ko bi bilo treba kaj naredit. Pridejo enkrat, vidijo, da je štanga podrta (kar smo povedali že ob klicu na Telekom). Potem pridejo še enkrat pa ugotivjo, da nimajo pravega orodja. Pa pridejo še tretjič, mogoče četrtič in potem se lotijo počasi dela. Tako, da če so vsi terenci tako kot ti, ki jih jaz videvam na naši liniji ob prijavi napak…
Rudnik se je pa zaprl oz. jih dela samo še nekaj. Pa ista scena. Čvekanje na polno po pisarnah, dela pa bolj malo. To ne leti na delavce po delavnicah (recimo štromarji) in ne na rudarje. Jaz sem bila v pisarni, nisem rudarila :).
Katalog delovnih mest v JS je javno objavljen in pri vsake delovnem mestu so zapisani plačni razredi in razpon.
Kot začetnik na takem delovnem mestu začneš v najnižjem plačnem razredu, razen če se prestaviš kot npr.učitelj iz ene šole za učitelja v drugo šolo.
Pripravnik pa ima v JS določeno plačo enako kot vsi ostali, po katalogu in potem zmanjšano za 6 plačnih razredov za čas pripravništva.
Forum je zaprt za komentiranje.