duhovnik, ki trdi: Ženska je ustvarjena za služenje možu
https://reporter.si/clanek/slovenija/slovenski-duhovnik-zenska-je-posebej-ustvarjena-za-sluzenje-po-bozjem-in-naravnem-redu-priznava-mozu-avtoriteto-944951
To je slovenski duhovnik, ki trdi: Ženska je ustvarjena za služenje – možu mora priznavati avtoriteto, vse drugo je sprevrženost
Pred desetimi leti je duhovnik iz Podgrada Andrej Vončina ob osmem marcu, prazniku žena, v Novem glasu objavil članek Ženska – sama sebi tujka. V njem med drugim piše, da je ženska »zlasti zaradi svojega hormona estrogena posebej ustvarjena za služenje – predvsem otroku, pa tudi možu«. Vončina bi v šoli uvedel določene predmete izključno za dekleta, da bi jim pomagali postati dobre matere in gospodinje. Postavili smo mu nekaj vprašanj o odnosu med ženskami in moškimi ter o vlogi Cerkve.
Na kakšen način naj bi ženska (žena) služila možu?
Po Božjem in naravnem redu priznava možu avtoriteto in ni obratno – drugo je sprevrženost. V družini je hierarhija, ker je sicer anarhija. To vidimo danes. Njeno »kraljestvo« je materinsko in gospodinjsko, tja se mož načeloma ne meša. Ona skrbi za »matrimonium«, torej ima materinsko službo, mož bolj za »patrimonium«, da torej preživlja družino – kot »družica« ga pri tem podpira. In ima dolžnost, ne le pravico, da možu ne ugodi v njegovih zahtevah, če slednje niso v skladu z Božjim in naravnim redom ali morda grešne. Žena je po Svetem pismu »tista, ki stoji nasproti« možu, mu je ogledalo in tudi kdaj nasprotnica, da se zamisli.
Kateri bi bili tisti specifični predmeti, ki bi bili namenjeni zgolj dekletom in kateri zgolj za fante?
Priporočam branje pokojne nemške strokovnjakinje Christe Meves. To so tisti predmeti, ki ženi pomagajo biti dobra mati in gospodinja. Včasih so to dajale redovnice.
Kako komentirate zapise Komana glede žensk in športa? Ali tudi po vašem mnenju ženski šport (predvsem je mišljen profesionalni šport) odvrača ženske od tega, da bi bile žene in matere ter je s tega vidika nekaj slabega?
Reakcije so bile preveč čustvene in se ni pomislilo na to, na kar je g. Koman opozoril. Šport je simulacija vojne in bojev, kar so nekoč ponujale nekatere viteške igre. Že Platon je dejal, da je konec družbe, ko dobimo ženske vojakinje. Izjeme so le potrjevale pravilo. Da, profesionalni šport ženske odvrača od njihovega poslanstva, biološka ura pa tiktaka. Profesionalni šport ima tudi ogromno kvarnih dejavnikov, ki ženske uničuje. Podobno je tudi drugod. Izročilo ni kar tako in točno pove, kje se ženska res uresniči in kje je svobodna.
Gre Katoliška cerkev preveč v smeri modernizma oziroma relativizma in na podlagi česa tako menite?
Seveda, že veliko desetletij je tako, vendar pa »motus in fine velocior«. Ker se ne zavedamo tega, da smo sicer v svetu, a ne od tega sveta. In nismo fundamentalisti, ker tiste, ki so bili v preteklosti kot katoličani fundamentalisti, poznamo danes kot blažene in svetnike.
Več o tradicionalistih v Cerkvi in njihovem pogledu na vlogo ženske v družbi lahko preberete v novi številki Reporterja.
Glej… Ce hoce met moskega… In ok zakon… Bo pac nekako on moral bit nad njo. Ne pomeni zdej to da je ona tlacena tepena zanicevana…
A pise v bibliji da bo hrepenela?
Tko je stari.
Tam kjer zenska vodi ni bereketa.
Pac se poslusa stalisce ampak z taksnimi stvarmi ki niso za njo se pac ne ukvarja niti ne zamara. Vsak ve kaj je njegovo delo in to je to. Ce kje skripa drug uskoci in to je spet to.
Zakaj forsirate nekaj?
Stari… To se itak ne tice vas. Placam odvetnika. Jaz. Z “svojim” denarjem. Placam. Da njeno pravdo steram. Jaaaa pa znas… Ja bi to pustila sine…
Nic te ne stane. Dobesedno placam ti da pravdo steras. Jaaaa pa tooo pa znas…
A ves…
Ne morete ve no. Ni to zenska narav. Taki malo na psiho udari… Ki ma vpliv, vodi itd…
Hja, potem se pa fajmoštri čudijo zakaj vse manj ljudi hodi v cerkev. Pa moraš biti res trčen, da greš k maši k takemu psihotu.
Še manj pa mi je jasno, da je pri maši bistveno več žensk ko tmoških, vsaj na našem koncu. Cerkev stalno ponižuje ženske a še vedno rinejo tja.
Pa pohvala vsem duhovnikom, ki pa imajo kaj pameti v glavi, ki so spoštljivi tudi do žensk. So tudi taki. Ampak na splošno je pa odnos katoliške cerkev do žensk še vedno preveč ponižujoč.
-
Mislim si, da je zrel za na grmado. In da je dokaz temu, da so si vse religije zelo zelo podobne (islam, krščanstvo, ipd), le druge akterje so si izmislili. Za to, da zahodni svet več ni tako zaostal, kot muslimanske države v svojih nazornih, je zaslužna razvita družba in izobrazba ljudi, ne pa to, da bi bilo krščanstvo kaj manj zaplonkano v odnosu do žensk. Ker pa je veliko žensk izobraženih in razgledanih, se je moralo (s figo v žepu) modernizirati, svoja fundamentalistična prepričanja pa vseeno podtalno, prikrito, širijo dalje.
A to je vredno posebnega članka? Kolikor vem, so vsi katoliški duhovniki takega mnenja, saj cela katoliška cerkev diskriminira po spolu – ja, duhovnica, škofinja nobena ženska ne more postat, najvišji položaj je kuharca od župnika.
In taka seksistična organizacija dobi milijone na leto iz državnega proračuna. Popolnoma ničvredni nevladniki so to, drek mešajo za naš denar.
Jaz kot ateist mu pa čestitam, da si upa povedati, kaj pravzaprav RKC časti in kje je po svetem pismu ženski mesto. Tako pač je, tak je islam in tako je krščanstvo! RKC se je danes “približala” novi družbi, enakopravnosti spolov itd. samo zato, da si pridobi čim več vernikov, ker če bi vztrajala pri tem, o čemer govori ta pater, bi bile cerkve prazne. Pač zapihal je nov veter in cerkev se temu prilagaja. Prilagaja se narodu, ki bi tako malo navzven špilali vero, sprejeli, kar se jim zdi okej (krst, poroka, pirhi itd.), zavračajo vse ostalo, kar je zastarelo in preživeto, ampak je bistvo svetega pisma. To, kar se danes gre zahodni živelj po svetu, sploh ni več vera. To je vzdrževanje neke tradicije, ki nima nobene globine, ampak je zgolj površinska. V tem imajo muslimani čisto prav, ko zasmehujejo “kristjane”.
Ta pater se temu upira, hoče postavit vero, tam kjer je vedno bila. Če pogledam iz svojega ateističnega gledišča in spregledam verski segment, ima tudi prav v določenih aspektih. Tipi so se dejansko pobabili, babe pa jih imajo pod komando. Otroci v taki družini vidijo očeta copato in mamo, ki živi za otroka, ga razvaja, mu vse daje, mož ne sme pisnit, ne sme kaznovat, nič ne sme. Mularija pa preraste obema čez glavo. V družinah, kjer je oče še vedno oče, kjer zna ustaviti materino razvajanje in če je treba, udariti po mizi, se otroci veliko bolj zdravo razvijajo. Da ne bo pomote, ne govorim o pretepanju, ustrahovanju itd., ampak o zdravem postavljanju meja. Težko je v enakpravnem svetu doseči tisti balans, kjer sta dva izenačena tudi v vzgoji, kjer mati dopusti očetu, da tudi ostreje nastopi, če je treba. Dejansko je bilo v času, ko ženska ni imela besede, kadar je šlo obnašanje otroka čez mejo, lažja vzgoja, saj je oče postavljal meje in pazil, da se otrok ni “spridil”.:). Po moje je ta pater hotel povedati to. Pa da ne bo pomote, sem ženska.
razlaga je ta, 17.02.2022 ob 18:43
Še manj pa mi je jasno, da je pri maši bistveno več žensk ko tmoških, vsaj na našem koncu. Cerkev stalno ponižuje ženske a še vedno rinejo tja.
Razlaga je ta: ko si star, se ti možgani kisajo, ženske pa v povprečju dosežejo višjo starost.
Ja, ko pa niso samo stare. Sicer že dolgo ne hodim več k maši. Včasih sem pa morala pa ja, so bile tudi dokaj mlade ženske oz. zrelih let. Res pa, da več starejših.
Pa včasih se spomnim, kot otrok, ko sem se morala teh sorodniških procesjih udeleževat. Smo imeli tako: ženske pa otroci k maši, dedci pa ostali zunaj ali pa v gostilni.
Zdaj osebno nisem ravno na tekočem, je bolj kot slišim kdo hodi in kdo ne. Mlajši vse manj. AMpak še vedno v veliko večjem deležu ženske, dedec pa ta čas v gostilni ali pa doma.
Kako leporecje. Uh. Prazno. Pa ja. Vi ste na besedah. In kaksno je stalisce islama glede zensk?
Ne mi neke šiptarje pa po tvoje ateiste v tej prizadeti terminologiji. Daj sveti tekst. Kaj pravi?
Pa stari ve ste gospe u islamu. Pardon. Kraljice.
No dej tekst ce si tako cvrsto prepricana.
Glej. Zapomni si to. Nema bereketa u temu kar zenska rece. Nema. Nekaj bo slo po zlu.
Jaz tudi kot ateist pozdravljam to, da RKC jasno pokaže, kako je v bistvu zaostala, te nazadnjaške sekte znotraj RKC so zakon, one mislijo, da bi bile cerkve nabito polne, če bi furali svoj srednji vek, da bodo zbrisali 500 let razvoja v dobi interneta in se jim bodo ljudje uklonili kot nekoč. Samo pravi obraz s tem kažejo.
Res crkuje RKC počasi, ampak če ti pajaci prevzamejo oblast znotraj, bo pa crkovala še hitreje.
jaz tdi, 17.02.2022 ob 19:11
Jaz tudi kot ateist pozdravljam to, da RKC jasno pokaže, kako je v bistvu zaostala, te nazadnjaške sekte znotraj RKC so zakon, one mislijo, da bi bile cerkve nabito polne, če bi furali svoj srednji vek, da bodo zbrisali 500 let razvoja v dobi interneta in se jim bodo ljudje uklonili kot nekoč. Samo pravi obraz s tem kažejo.
Res crkuje RKC počasi, ampak če ti pajaci prevzamejo oblast znotraj, bo pa crkovala še hitreje.
Ampak bistvo svetega pisma je točno to. Tako bi moralo biti, kot je islam. Če narod verjame, naj časti vero na tak način v vsej njeni razsežnosti. Če pa ne verjame vsega tega, pa ne razumem, zakaj rine v cerkev. Sploh ne verjamejo tam v nekega boga, ki vse rihta od zgoraj, samo površinsko se ukvarjajo z vero. Za vsak slučaj, kaj pa če je res.:)) Ja, ljube duše, če je res, potem itak ne pridete v večno življenje, ker vam bo vaš uslužni bog povedal, da sploh niste resnično verjeli in da je bolje sploh ne verjeti kot pa delati se, da verjameš.
Temu patru gre pa na jetra vse to novodobno pretvarjanje. Po moje bi najraje cerkev zaprl za te zgolj nedeljske vernike, ki seksajo pred poroko, jemljejo kontracepcijo, ženske garbajo moške, delajo splave, živijo čisto potrošniško namesto da bi bili skromni, z malim zadovoljni, prijazni, pomagali pomoči potrebnim bla bla bla. Skratka, to ni nobena vera, komu lažete?
Deklice že zelo zgodaj opazijo, kakšen odnos ima njen oče do mame. Tu je temelj. Če je ta odnos med njima spoštljiv, si bodo z veseljem želele kmalu ustvariti družino in je kuharski tečaj in dunajska šola lepega vedenja zgolj nekaj tehničnega. Sicer bodo iskale nove zglede ljubečih odnosov v družbi. Zelo se strinjam, da je treba dati v šoli in pri verouku večji poudarek, vrednost, mesto in pozitiven govor o družini, otrocih, ker je vse preveč skoncentrirano na znanje, uspeh. Otroci stvari vrednotijo po starših, učiteljih, vzgojiteljih, katehetih. Če ti ne živijo vrednote družine, je vse zaman in bo vse zgolj siljenje, ne pa radost. Manjka ravnotežje, kar pomeni, da je veselje ob uspehih še vedno zelo upravičeno.
jaz tdi, 17.02.2022 ob 19:31
Ja, itak je bistvo 1700 let stare bukve da pač živiš kot takrat, vse ostalo je prilagajanje kiklarjev za kešek $$$$
Ok. Pusti bukve pa islam in katolistvo…
Kako je pri drugih verah narodih kulturah civilizacijah drzavah teritorijih plemenih itd…
No povej… Da slisim?
jaz tdi, 17.02.2022 ob 19:33
Ampak tisti, ki mislijo, da bi bilo veliko folka pripravljenega živeti kot takrat, so pa tudi budale prve klase, ki nimajo stika z realnostjo. Jih pa pozdravljam znotraj RKC, naj se razgalijo.
Kdo pa pravi, da ta duhovnik hoče veliko folka? Mogoče hoče samo pravi folk, ki je globoko v veri in sledi svetim knjigam. Vsi ostali mu pa dol mahajo.
Forum je zaprt za komentiranje.