Denar
Še 6 let imam do penzije,prav tako moj mož.Oba sva na minimalcu,meni dodaja še država zraven.Prišparala sva 40 000 evrov.Čeprav sva do kruha spravila dva otroka,se da tudi prišparati.Ne vem kako nekateri z dvema plačama ne morete shajati.In zdaj moje vprašanje za vas,ker vem da ste nekateri zelo pametni.Jaz z OŠ nisem.Denar imam doma v štumfu.Kam bi ga lahko vložila?
joj no.
dodatek do minimalca ti ne dodaja država, ampak ti mora to pač plačat delodajalec.
pa dajte si to že enkrat dopovedat. minimalna plača pomeni, da moraš toliko dobit plačano. če tvoja pogodba ne znese dovolj za minimalca, ti mora na plačilni listi pač prikazat dodatek do minimalne plače.
kar se vlaganja 40 jurjev tiče… daj jih otrokom ali pa pusti v štumfu za stara leta. glede na to, kako se spoznaš na finance, je itak ziher, da boš ostala brez vsega…
Čez šest let greš v penzijo. Že veš, koliko bo tvoja pokojnina? Da ne boš presenečena in bo tistih 40jurjev šlo za sproti.
Torej, pri tej starosti ni smiselno finančno riskirati, sploh ne z večjimi zneski, pravzaprav je pri tej starosti treba iti v zelo konzervativne finančne naložbe, ravno zato, ker nimaš več časa, da morebitno izgubljeno nadoknadiš.
Kripto? To sploh prioritetno ni bilo mišljeno kot naložba, so špekulativne in visoko tvegane naložbe. Če želiš, izvoli, a ne potem jokcat tukaj, da si vse izgubila.
Zlato? Kaj vem, ampak se zavedaš, da če jutri rabiš denar, moraš zlato prodati, kar bo najbrž z izgubo?
Glede na vse skupaj se strinjam s predhodnikom, da pusti na računu, ali pa res res zelo razprši naložbe, seveda tiste z manj tveganim profilom. Bolj tvegane si omeji v znesku, koliko si pripravljena izgubiti.
Pa zdaj tukaj hvaliti se, koliko si prihranila v tem času, ko ne vemo, kakšna je vaša stanovanjska situacija. Najbrž nimaš ravno 800 EUR kredita mesečno za hišo, kajne? Ne vem, si sploh kdaj imela kredit, glede na to, da si na minimalcu? Če bi meni dali hišo, ti našparam 40000 v dveh letih.
tiana000000, 17.02.2022 ob 13:56
majojno hvala.In katere so manj tvegane naložbe?
Imamo 10 let staro hišo.Delala sva jo od 18ega leta.Bilo je nekaj kredita.Zelo malo.Takrat smo dihali na škrge.Ampak smo zvozili,In ne hvalim se,samo ni mi jasno zakaj eni ne zmorejo nič,
kok je potem bajta stara 35 let ali 10 let?
V štumfu hraniš denar? Ne se hecat no. Toliko denarja pa res ne moreš doma imeti. Še nisi slišala za rope? ALi pa požare ali pa kaj podobnega?
Je pa problem, če imaš to na računu, bo problem pri penziji. Glede na to, da imaš minimalca, bo treba kako vlogo za varstveni dodatek dati, kar pomeni, da bodo prihranke upoštevali.
Če pa misliš, da ne boš dala vloge za varstveni dodatek pa ja, denar na račun. Ne se hecat pa imet toliko denarja doma.
Na računu sicer ne bo obresti, je pa na varnem.
Jaz bi razmislila o zlatu. Mislim pa, da so sedaj visoke cene zlata, preveri. Ker če so visoke, je čas za prodajo, ko so nizke, za nakup. Pa vsekakor ne ves denar v zlatu.
Kripto? Jaz ne bi tvegala.
smo nismo, 17.02.2022 ob 14:11
Zelo veliko je takega folka k sploh ne zna z denarjem delat.
Eni lahko našparamo drugo popolnoma NIČ.
Spoznal sem partnerko ki ima solo obvezna otroka v najemu stara 50 let .
V zivljenju ni našparala popolnoma nič.
Jaz pa toliko da sem za prišparano kupil dva stanovanja.
Ja eni smo drugi pa niste
MOraš imeti pa hudo veliko plačo, da si s svojo plačo kupila dve stanovanji. Malce dvomim v to tvojo zgodbico.
v štumfu, 17.02.2022 ob 14:26
V štumfu hraniš denar? Ne se hecat no. Toliko denarja pa res ne moreš doma imeti. Še nisi slišala za rope? ALi pa požare ali pa kaj podobnega?
Je pa problem, če imaš to na računu, bo problem pri penziji. Glede na to, da imaš minimalca, bo treba kako vlogo za varstveni dodatek dati, kar pomeni, da bodo prihranke upoštevali.
Če pa misliš, da ne boš dala vloge za varstveni dodatek pa ja, denar na račun. Ne se hecat pa imet toliko denarja doma.
Na računu sicer ne bo obresti, je pa na varnem.
Jaz bi razmislila o zlatu. Mislim pa, da so sedaj visoke cene zlata, preveri. Ker če so visoke, je čas za prodajo, ko so nizke, za nakup. Pa vsekakor ne ves denar v zlatu.
Kripto? Jaz ne bi tvegala.
ne bluzi, četudi sedaj dobiva minimalca, bo pri polni delovni dobi dobila celo penzijo in do varstvenega dodatka ne bo upravičena. V bistvu bo penzija samo 100 evrov nižja od plače.
tiana000000, 17.02.2022 ob 14:42
mijav mijav 10 let je stara hiša,praktično nova.Samo še manjka malo okolica za uredit.
Ne,na banko denarja ne dam.
Da ti povem koliko dobim obresti za podoben znesek na banki: 400€ na leto. Je pa varčevalna pogodba cca iz pred 7 let, ko so bile obresti višje.
Še prej pa sem dobila tudi skoraj 1000 obresti, ko so bili še depoziti dobro obrestovani.
Ti pa samo izgubljaš.
Pa, če ti ga kdo ukrade? Če vam hiša pogori?
Jaz sem se vedno spraševala kako neumni so ljudje, da doma v štumfu hranijo take ogromne zneske. Potem pa bereš o ropu, požaru…
Zakaj ne na banko?
Stari… Ne vem. Boli me.
Ves kaj je living below your means. Pac odlazanje zadovoljstva.
Jst mam bratranca. Od doLe itak. No. Moj foter jih je povleku iz vojne. Meu je neko vezo na ambasadi in jim je zrihtu pasoše. No… Long story short… Danes je miljonar.
Se spomnim enkrat ko sem bil se majhen. Je rekel ko so bili v luksemburgu… Pac tja jih je spravil. Da so imeli sosede… Nek par… Skoz disko, restorani, provod itd… Pac raspikuče… In je rekel oni pa ne. Mogoce ni poznal izraza ampak to je living below your means. Financna pismenost je to.
Dosli sa torbama iz rata… Nevem kolk crpalk ma…
Da se. ČE SE HOČE!
Božó, 17.02.2022 ob 15:55
Stari… Ne vem. Boli me.
Ves kaj je living below your means. Pac odlazanje zadovoljstva.
Jst mam bratranca. Od doLe itak. No. Moj foter jih je povleku iz vojne. Meu je neko vezo na ambasadi in jim je zrihtu pasoše. No… Long story short… Danes je miljonar.
Se spomnim enkrat ko sem bil se majhen. Je rekel ko so bili v luksemburgu… Pac tja jih je spravil. Da so imeli sosede… Nek par… Skoz disko, restorani, provod itd… Pac raspikuče… In je rekel oni pa ne. Mogoce ni poznal izraza ampak to je living below your means. Financna pismenost je to.
Dosli sa torbama iz rata… Nevem kolk crpalk ma…
Da se. ČE SE HOČE!
Tako je Božo.
Je resnično to kar pišem.Sva sama naredila hiško.Ni velika za 4 osebe.100 kvadratov bivalne.Dobila sva samo parcelo od moževih staršev,drugače se ne bi lotila gradnje.
A samo parcelo sta dobila :). No tistim ki se posmehuješ jo pa niso starši častili. Najcenejša parcela tam kjer sem odraščala (bogu za leđima) je 30k. Tudi pomoči pri delu hiše nekateri nimajo. Tako da ne vem čemu se smeješ. In kako je lahko hiša stara 10 let če si pa skoraj pred penzijo in že od mladih let delaš to hišo? Hočeš rečt da ste se pred 10imi leti vselili? Prej ste pa seveda najemnino plačevali a ne? Aja ne, doma živeli. To so vam tudi dali. Leta in leta zastojn stanovanja. Kdo ne bi za ene 100 kvadratov na podarjeni parceli prišparal pol. Jaz jih poznam kar nekaj na minimalcu ki imajo hiše. Ne poznam pa nobenega tako tupastega da bi 40k držal doma nezavarovano. Če bi to dala v en pameten index sklad bi samo z obrestmi letno dobila po odbitku davka ene 2k ven in bi mogoče lahko šla celo kdaj na dopust in malo živela, ne samo v cegle cel življenje metala denar. Če bi dala notr pred ene 7-10imi leti in ne bi jemala obresti ven bi imela sedaj že 80k.
Saj pa vidite da naklada. ‘Samo’ parcelo je dobila zastonj. Pa leta in leta zastonj živela pri starših.
Pa kdo bi verjel, da je res tako butasta, da bi 40.000 imela doma v nogavici, pod povštrom? Naklada, da glava peče.
Samo provocirat je prišla. Ko jo pa kdo vpraša zakaj ne da denarja vsaj na banko (ali bolje rečeno zakaj ves denar pobere z banke), je pa tiho.
Forum je zaprt za komentiranje.