Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Zavarovalnica Sava – pokojninska renta – kaj se splača

Zavarovalnica Sava – pokojninska renta – kaj se splača

Kmalu bom upokojenka, nekaj sem plačevala sama, nekaj delodajalec, več kot 10 let. Je kdo pred kratkim šel v pokoj in se odločil kako bo to pokojninsko rento prejemal? Kaj je najboljša opcija?

Če misliš dolgo živeti, se odloči za rento. Takojšne izplačilo se ne splača.

Jaz bi dvignila v enkratnem znesku, ni sans, da si dam nekaj rentno izplacevat.

Odgovor na objavo uporabnika
kmalu upokojenka, 15.02.2022 ob 12:45

Kmalu bom upokojenka, nekaj sem plačevala sama, nekaj delodajalec, več kot 10 let. Je kdo pred kratkim šel v pokoj in se odločil kako bo to pokojninsko rento prejemal? Kaj je najboljša opcija?

Predvidevam, da teh sredstev ni ravno veliko. Sam bi se na vašem mestu verjetno odločil za izplačevanje na 10 let. Tako mi ne dvigne preveč davčne osnove, hkrati pa dobim denar, ko ga lahko še trošim.

Prepozno – to bi mmorala začeti vplačevati tam nekje leta 1997+ naprej….

Raje se zavaruj za invalidnost – ne za primer smrti ;   s 540% progresijo – to se ti splača.

malce prepozno, 15.02.2022 ob 16:08

Prepozno – to bi mmorala začeti vplačevati tam nekje leta 1997+ naprej….

Raje se zavaruj za invalidnost – ne za primer smrti ;   s 540% progresijo – to se ti splača.

Težko bi začeli 1997 saj je bilo vpeljano čele leta 2001?

nefinačnik, 15.02.2022 ob 16:17

Težko bi začeli 1997 saj je bilo vpeljano čele leta 2001?

One – jaz sem leta 1997 -preko celega kupa menjav – balinanje police pa gre skozi leta od Modre zavarovalnice, pa potem prevzem Adriatic pa na koncu sedaj Generali…. Ja, bo izplačano nasledenjeleto,  po 25ih letih vplačevanja…. .

10 let 2. stebra je minimum varčevanja. Če izplačate v enkratnem znesku mislim, da vam usekajo dohodnino na izredni prihodek, ki znaša 25 %. Pri renti pa vam obdavčijo samo polovico izplačanega zneska.

Je pa problem, ker 2. pokojninskega stebra Sava nima. Vsaj jaz ga ne vidim. Ima Ga Generali, Modra, Intesa ter Kapitalska družba. Tako, da lahko da potem za vas veljajo drugačna pravila.

Donose lahko vidite tu: https://borza.finance.si/?route=skladi/pokvs

Zanimivo je, da jaz že tri leta to spremljam in ima Modra kar precej višji donos kot vsi ostali in to pri vseh skladih. Je mogoče zamenjat, če koga zamika.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close